Mødedato: 21.08.2003, kl. 16:00

Miljøpolitik for København - høring

Miljøpolitik for København - høring

Kultur- ogFritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. august 2003

 

 

16.      Miljøpolitikfor København - høring

(KFU 210/2003)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- ogFritidsudvalget godkender vedlagte høringssvar.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 12. maj 2003 atsende "Miljøpolitik for København" i høring i de øvrige udvalg med høringsfristden 15. august 2003.

Formålet med miljøpolitikken er at opstille en fælles rammefor miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering.Efterhånden som intentionerne i miljø­politikken udmøntes i konkreteinitiativer, kan der forventes en positiv effekt på miljøet i form af etreduceret ressourceforbrug og en mindre miljøbelastning.

Miljøpolitikken udgør en hensigtsmæssig ramme for Kultur- ogFritidsforvaltningens forestående arbejde med en lokal miljøpolitik som led iindførelsen af miljøledelse.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har fremsendt vedlagtehøringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget med forbehold for Kultur- ogFritidsudvalgets godkendelse på mødet den 21. august 2003.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Flere af kommunens forvaltninger og institutioner er begyndtat arbejde med miljøledelse med henblik på at blive miljøcertificeret. Enkelteinstitutioner i kommunen har allerede opnået en miljøcertificering efter deninternationale miljøledelsesstandard ISO 14001, fx Miljøkontrollen,Økonomiforvaltningens Indkøbsfunktion og senest Vej & Park.

Arbejdetmed miljøledelse udspringer af Københavns Kommunes deltagelse i Dogme 2000.Samarbejdsaftalen "Dogme 2000 for kommuner og miljø" blev tiltrådt afBorgerrepræsentationen den 13. juni 2001(BR 262/01) og er et sam­arbejde mellemkommuner, der vil gøre en ekstra indsats for at beskytte og forbedre miljøet ogarbejde langsigtet med at udvikle et bæredygtigt lokalsamfund. Som deltager iDogme 2000 skal Køben­havns Kommunes egne forvaltninger og institutioner overtid miljø­certificeres.

Et af kravene til en miljøcertificering er, at forvaltningeneller institutionen har en miljøpolitik. I den forbindelse er der behov for ensamlet miljøpolitik for hele kommunen, som den enkelte forvaltning ellerinstitution kan indpasse sin lokale miljøpolitik under.

 

Miljøpolitikken

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 12. maj 2003(bilag 1) at sende "Miljøpolitik for København" i høring i de øvrige udvalgfrem til den 15. august 2003.

Udkastet til "Miljøpolitik for København" og en uddybendebeskrivelse af miljøpolitikken er vedlagt (bilag 2 og 3).

Formålet med en miljøpolitik for København er at opstille enfælles ramme for miljøarbejdet i kommunen og for arbejdet medmiljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner.

Miljøpolitikken er opbygget i to dele. Dels en overordnetdel med visionen om, at udviklingen i København skal ske på et bæredygtigtgrundlag, dels en mere konkret del, som indeholder retningslinier for, hvadKøbenhavn som kommune vil gøre for at fremme bæredygtighed.

 

Miljøledelse i Kultur-og Fritidsforvaltningen

Kultur-og Fritidsforvaltningen har igangsat et miljøledelsesprojekt. Formålet hermeder at sikre dels en reduktion i forvaltningens miljøbelastning og dels en mereeffektiv udnyttelse af ressourcerne.

Iførste omgang koncentreres indsatsen om en generel kortlægning afforvaltningens miljøforhold. Sideløbende hermed vælges et par institutioner iforvaltningen til pilotprojekter ved indførelse af miljøledelse m.m.

Som led i miljøledelsesprojektet skal Kultur- ogFritidsforvaltningen udarbejde en lokal miljøpolitik for forvaltningen. Dennevil tage udgangspunkt i "Miljøpolitik for København", som er den overordnederamme for de enkelte forvaltningers miljøarbejde.

 

Høringssvar

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger tilforslaget til "Miljøpolitik for København". Miljøpolitikken vurderes at udgøreen hensigtsmæssig ramme for Kultur- og Fritidsforvaltningens foreståendearbejde med en lokal miljøpolitik for forvaltning­en som led i indførelsen afmiljøledelse.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor fremsendtvedlagte høringssvar (bilag 4) til Miljø- og Forsyningsudvalget med forbeholdfor Kultur- og Fritidsudvalgets godkendelse på mødet den 21. august 2003.

 

MILJØVURDERING

I takt med, at intentionerne bliver udmøntet i konkreteinitiativer, forventes miljøpolitikken at have en positiv effekt på miljøet iform af et reduceret ressourceforbrug og mindre miljøbelastning.

 

ØKONOMI

Forslaget til "Miljøpolitikfor København" har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser.

 

BILAG

1.      Høring fra Miljø- og Forsyningsudvalget

2.      Forslag til "Miljøpolitik for København"

3.      Uddybning af "Miljøpolitik for København"

3.      Høringssvar 

 

 

Carsten Haurum

/Olga Brüniche-Olsen

 


 


Til top