Mødedato: 21.06.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Renovering af svømmehaller

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget blev orienteret om renoveringsbehov for svømmehallerne i Københavns Kommune den 3. marts 2022 og anmodede forvaltningen om at vende tilbage med en indstilling om den videre renoveringsplan og mulige kapacitetskompensationer.

Indstillingen præsenterer en rækkefølgeplan for renovering af svømmehaller samt handlemuligheder for at fastholde og udvikle kapaciteten på området.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender principper for rækkefølgeplan for renovering af svømmehaller, hvor der højst renoveres en stor svømmehal af gangen,
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter særlige tiltag i renoveringsperioden samt muligheder for at udvikle kapacitet i forbindelse med større renoveringer.

Problemstilling

Flere af de københavnske svømmehaller er af ældre dato og rammes i stigende grad af driftstop som følge af naturlig nedslidning. De nødvendige renoveringer vil betyde, at svømmehaller lukkes i perioder til stor gene for både foreninger, skoler og borgere.

Der er samtidig stor opmærksomhed på, at svømmehalskapaciteten er relativt begrænset i Københavns Kommune, hvilket yderligere udfordrer området.

Løsning

På den baggrund har Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen sammen udarbejdet en rækkefølgeplan for genopretning af de nedslidte svømmehaller, hvor der samtidig angives muligheder for at udvikle kapacitet i forbindelse med at få løst renoveringsbehovene (bilag 1).

Hver svømmehalsrenovering vil potentielt berøre op imod 200.000 årlige gæster, som enten benytter den lovpligtige svømmeundervisning til skolebørn, svømning i regi af en forening eller benytter svømmehallen i den offentlige åbningstid. Med planen sikres, at de mest nedslidte svømmehaller renoveres først, samt at lukkeperioderne fordeles jævnt over perioden ved at én svømmehal er lukket ad gangen.

Rækkefølgeplan for genopretning af svømmehaller:

Renoveringen af svømmehallerne udføres i forlængelse af hinanden for at fastholde en jævn kapacitet gennem hele perioden, så der er alternativer, når den lokale svømmehal er lukket.

Oversigt over svømmehalslukninger i renoveringsplanen:

  • Vesterbro Svømmehal: Primo 2024 - medio 2025 (1 ½ år)
  • Sundby Bad: Medio 2025 - ultimo 2026 (1 ½ år)
  • Emdrup Bad: Primo 2027 - medio 2028 (1 ½ år)
  • Frankrigsgade Svømmehal: Medio 2028 - medio 2029 (1 år)
  • Valby Vandkulturhus: Medio 2029 - medio 2030 (1 år)

Planen er dynamisk for at tilgodese, at der igennem hele renoveringsperioden 2024-30 kun vil være én større svømmehal lukket ad gangen, og udnytte når nye svømmehaller åbner. Det bemærkes, at ØBRO Hallen aktuelt renoveres og forventes at åbne igen primo 2024.

Der vil dog også være behov for snarlig genopretning af de to mindre skolesvømmehaller, Kirsebærhaven skolesvømmehal og Damhusengens skolesvømmehal. Tidspunktet er ikke fastsat, bl.a. fordi det skal koordineres med skolebyggeriet, men der er begge steder risiko for driftsstop.

Kapacitet i renoveringsperioden

Der er vedlagt en oversigt over det forventede antal banetimer i svømmehaller i perioden fra 2023 til 2030 (bilag 2). Opgørelsen beror på forudsætninger om bl.a. åbningstid, nedlukningsperioder for renoveringer og hvornår kommende svømmehaller åbner.

Oversigten viser, at der i 2023 er 5.700 banetimer pr. uge i sæsonen i de københavnske svømmehaller. I løbet af de næste syv år sker der næsten en fordobling af kapaciteten som følge af politiske beslutninger om etablering af nye svømmehaller i Københavns Kommune baseret på de nuværende tidsplaner. 

Allerede fra slutningen af næste år vil svømmehallen på Hannemanns Alle tilføre yderligere ca. 1.400 banetimer pr uge. Tilsvarende tages svømmehallen på Papirøen efter planen i brug i 2025 med yderligere ca. 1.000 banetimer. Der planlægges desuden en svømmehal på Beauvaisgrunden på Østerbro, som forventes at stå klar i medio 2028 med cirka 1.300 banetimer. Den samlede tilførsel af mere svømmetid vil mere end kompensere for den kapacitet der tages ud i forbindelse med renoveringer.

Forslag til løsninger i renoveringsperioden

Kultur- og Fritidsforvaltningen har endvidere set på forskellige handlemuligheder for at håndtere nedlukninger, så de giver mindst mulige gener og gerne tilvejebringe kompenserende kapacitet i renoveringsperioden. Forslagene skal konkretiseres og beregnes for at kunne angive udgiftsniveau.

Forslag 1 – Kontinuitet i foreningstider i renoveringsperioden

Når kommunen reelt fastholder den nuværende kapacitet i hele perioden, trods nedlukninger af udvalgte svømmehaller, så er det muligt at skabe kontinuitet i foreningstiderne, hvis der er ønske herom. Det kan f.eks. gøres ved at anvende den kommende svømmehal på Hannemanns Alle som buffer i perioden. Det vil konkret kræve, at man vælger kun i begrænset omfang at fordele foreningstiderne i den nye svømmehal, og i stedet på skift overfører tildelte tider fra svømmehaller, der lukker for renovering. Når renoveringsperioden er afsluttet, kan Hannemanns Alle blive fordelt på linje med de øvrige svømmehaller. Dette vil kunne håndteres som en del af den almindelige fordeling af haltider.

Forslag 2 – Svømmetid til foreninger i andre kommuner:

Der kan indgås samarbejder med andre kommuner om at foreninger kan tildeles ledige tider i deres svømmehaller. Det vides på nuværende tidspunkt ikke, hvor stor belægning der er i nabokommunernes svømmehaller. Det formodes dog baseret på tidligere erfaringer, at det vil være vanskeligt at finde faste ledige tider i de tidsrum, som er attraktive for foreninger. Der kan være muligheder for anvendelse til ad hoc brug, men det er ikke den primære udfordring ved nedlukningerne.

Forslag 3 – Overdækning af friluftsbade og opsætning af midlertidige svømmebassiner

En anden mulighed er at tilvejebringe ny midlertidig kapacitet. Der kan for eksempel arbejdes videre med en midlertidig overdækning af Bellahøj Friluftsbad. Friluftsbadet er åbent fra 1. juni til 31. august og har to 25-meters friluftbassiner. Med en overdækning af friluftsbadet vil bassinerne kunne benyttes året rundt. Overdækningen vil kunne tages ned i sommerperioden. Bassinernes dybde er henholdsvis 0,7 meter og 0,9 meter, hvorfor de hovedsageligt vil kunne bruges til svømmeundervisning af børn og nybegyndere.

Derudover kan der arbejdes videre med mulighederne for at opsætte et midlertidigt stålbassin med mobilt vandbehandlingsanlæg. Bassinet vil kunne overdækkes og opstilles, hvor i byen der er plads og brug for den ekstra kapacitet. Det vurderes at være relativt bekosteligt at indkøbe eller leje et midlertidigt svømmebassin.

Forslag 4 – Prioritere foreningstider i de københavnske svømmehaller

Der er i dag stor efterspørgsel på svømmetider blandt de københavnske svømmeklubber. Svømmeundervisningen til børn og unge ligger typisk i hverdagene mellem kl.16.00 og 19.00. Såfremt det ønskes at give flere børn og unge mulighed for at gå til svømning i foreningsregi, kan mængden af foreningstider i tidsrummet mellem 16.00 og 19.00 øges.

Ændringerne vil have betydning for den almindelige københavners mulighed for at gå i den lokale svømmehal i de udvalgte tidsrum. Selvom man vælger at forlænge den offentlige åbningstid i weekenderne, vil det formodentlig blive oplevet som en serviceforringelse.

Hvis man ændrer fordelingen som foreslået, skal der afsættes ekstra driftsmidler også selvom den samlede åbningstid er uændret, idet de indtægter er indregnet i svømmehallernes driftsøkonomi. . De samlede indtægter er i dag 29,8 mio. kr. om året.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Renovering af svømmehaller vil medføre besparelser på bl.a. drift og energiforbrug. En svømmehals årlige energiforbrug er mellem 1,5 og 4 mio. kr. afhængig af størrelse, bassiner, isoleringsgrad mv. Der er en tilsvarende men mindre effekt via reducerede personaleudgifter, men også færre indtægter fra gæster.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil i samarbejde med Københavns Ejendomme tilrettelægge renoveringen af svømmehaller med udgangspunkt i Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og beslutninger.

 

Søren Tegen Pedersen 

  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2022:

Kultur- og Fritidsforvaltningen godkendte indstillingens 1. at-punkt.

For så vidt angår indstillingens 2. at-punkt, drøftede Kultur- og Fritidsudvalget særlige tiltag i renoveringsperioden samt muligheder for at udvikle kapacitet i forbindelse med større renoveringer og besluttede, at der i Hannemans Allé skal være bademulighed for offentligheden og anmodede forvaltningen om at udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om budget 2023 om øget foreningstid, samt at arbejde videre med de andre kapacitetsudvidende forslag og vende tilbage til udvalget herom.

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, Facilitetschef Rikke Skovbølling Brandt, Lars Amelang, serviceområdechef for Svøm KBH og Leder af Byudvikling, Kim Natour Svendsen, deltog under punktets behandling.

 

Til top