B-sag: Ansøgning til Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste om støtte til kunstprojekt i Blågården
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der i 2017 afsættes i alt 495.000 kr. af midlerne fra Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse til kunst ved fsb's familieboligafdeling Blågården.
Problemstilling
Boligorganisationen fsb, der har en række boligafdelinger ved og omkring Blågårds Plads, søger om 495.000 kr. fra legatet til stadens forskønnelse og almene bedste til et kunstprojekt ved Blågården.
I perioden 2014 – 2019 gennemføres der en områdefornyelse på Nørrebro. Den helhedsorienterede indsats skal i samarbejde med lokale kræfter – herunder Nørrebro Lokaludvalg - gøre det mere attraktivt at leve, arbejde og opholde sig i kvarteret.
Boligorganisationen fsb udarbejdede i samarbejde med områdefornyelsen og kvarterets beboere i 2015-2016 en vision for kvarterets udvikling. Visionen sætter rammerne for, hvordan de eksisterende byrum og bebyggelser kan opgraderes, med henblik på at skabe tryghed og bedre rammer for det lokale liv. Kvarteret omkring Blågårds Plads er endvidere fattigt på kunst.
På den baggrund er boligorganisationen fsb initiativtager til et kunstprojekt ved deres familieboligafdeling Blågården.
I dag fremstår passagerne til og fra Blågårds Plads rå og forsømte og er adgangsveje, som hurtigt skal passeres, særligt om aftenen, hvor de opleves som utrygge.
Formålet med projektet er at etablere et æstetisk smukt kunstværk i passagerne til og fra Blågårds Plads, så passagerne bliver spændende, behagelige og indbydende at benytte og opholde sig i.
Løsning
Proces
Kunstværket vil blive udvalgt og etableret på baggrund af en brugerorienteret og borgerinddragende proces. I samarbejde med Københavns Kommunes Billedkunstudvalg vælges tre kunstnere, som skal udarbejde forslag.
Det endelige forslag vil blive udvalgt af et bedømmelsesudvalg, som sammensættes af fsb, stadsarkitekten, Områdefornyelse Nørrebro, Nørrebro Lokaludvalg, en repræsentant fra Billedkunstudvalget samt en beboerrepræsentant fra Blågården.
Udvælgelsen skal ske ud fra følgende kriterier:
- Evne til imødegå kvarterets behov (øget tryghed, styrkede forbindelser, bedre byliv etc.)
- Kunstværkets egenskaber i forhold til genkendelse og identitetsskabelse
- Æstetiske kvaliteter i byrummet
- Lave driftsmæssige udgifter
Legatets formål
Legatets formål er stadens forskønnelse og almene bedste. Forvaltningen besluttede den 30. januar 2014 at ændre uddelingsprincipperne, således at legatet fremadrettet uddeles efter fire overordnede principper:
A. Det involverende projekt, hvor der skabes et grønt projekt via inddragende, involverende og frivillige processer.
B. Et højt profileret kunstprojekt, fortrinsvis i samarbejde med kunstfaglige institutioner, organisationer og myndigheder
C. Et indbudt projekt, hvor der etableres et samarbejde om et projekt med et af fornyelsesområderne
D. Udbud og konkurrence, hvor der via en konkurrence skabes en større, mere permanent udsmykning af et på forhånd udpeget sted
Dette kunstprojekt opfylder kriterierne for et indbudt projekt.
Tidligere uddelinger
I 2015 blev der uddelt 500.000 kr. til kunst ved den almene boligorganisation fsb´s ungdomsafdeling Øselsgården (involverende projekt) og 450.000 kr. til skulpturprojektet ”A Real Danish Family / En Rigtig Dansk Familie” (et højt profileret og et involverende projekt).
I 2016 blev der uddelt 320.000 kr. til facadeudsmykning af indgangspartiet til Borgerservice Indre By (et udbud og konkurrence projekt).
I 2017 blev der uddelt 465.000 kr. til et facadeudsmyknings- og skilteprojekt i Stormgade 20, Københavns Museum, (et indbudt projekt).
BudgetDet samlede budget for projektet er 1.000.000 kr.
Områdefornyelsen har tilkendegivet, at de vil bidrage med 495.000 kr., hvis der opnås støtte fra Købehavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste.
Boligorganisationen fsb vil bidrage med udgifter til projektledelse, renholdelse og efterfølgende vedligeholdelse og drift.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Legatets disponible midler på 1.935.000 kr. inklusive renteudbytte for 2017 nedskrives med uddelingen af legatmidler med i alt 495.000 kr.
Videre proces
Såfremt ansøgningen imødekommes, vil forvaltningen, i dialog med ansøger, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætningerne for tilskuddet og målbare succeskriterier.
Mette Touborg
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2017:
Punktet blev behandlet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).
Indstillingen blev godkendt.