Køb af stueetage ved Stubkaj til havkulturhus.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser midler (fortroligt bilag 1) til køb og indretning af et areal ved Stubkaj i Nordhavn samt bygherrerådgivning og inventar til havkulturhus, til forhandlingerne om Budget 2018.
Problemstilling
By & Havn, som udvikler Nordhavn, har orienteret Københavns Kommune om, at en developer er interesseret i at købe et byggefelt ved Stubkaj. Ifølge lokalplanen er der på samme byggefelt mulighed for at etablere et havkulturhus. Kultur- og Fritidsplanen for Nordhavn, som Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 4. juni 2015, peger også på denne placering til et havkulturhus.
Løsning
Østerbro bydel har i dag knap 78.000 indbyggere. Prognoserne peger på, at med blandt andet udviklingen af Nordhavn, vil dette antal vokse til 90.000 i år 2028. Nordhavn bliver på sigt en relativt tæt bebygget bydel, hvorfor det i forhold til udviklingen af kultur- og fritidsfaciliteter giver god mening at orientere sig mod vandet.
Der er i Nordhavn stor efterspørgsel fra borgere og foreninger på et mødested med plads til kultur- og fritidslivet. Særligt aktiviteter på vandet har et stort fokus hos de lokale, og der er i den forbindelse allerede etableret en kajakklub og en vinterbadeklub i Nordhavn. Disse foreninger mangler et samlingssted til deres aktiviteter.
Langs bygningen mod vandet planlægges der en promenade, hvor der kan indtænkes bådslisker, der giver let adgang til vandet. Udviklingen af Kronløbsøen gør, at der skabes et såkaldt lommevandsrum ud for Stubkaj med stille vand. Det stille vand er særligt velegnet til aktiviteter så som havkajak og stand up paddle, og det foreslås, at der arbejdes videre med at indpasse disse brugergrupper i huset.
Havkulturhuset kan fungere som et samlingssted for flere vandaktiviteter inden for både foreningslivet og det selvorganiserede. Med erfaringerne fra blandt andet den Blå Foreningsby på Amager kan faciliteten være rammen om et praksisfællesskab med funktioner som foreningslokaler, opholdsarealer og omklædning samt støttefunktioner som for eksempel deleværksted og motionsrum mm. Depoter til opbevaring af udstyr, så som kajakker og forskellige boards, skal så vidt muligt etableres i udearealer.
Proces
By & Havn oplyser, at developeren har igangsat en konkurrence om byggeprojektet ved Stubkaj med baggrund i en byudviklingsaftale indgået mellem Københavns Kommune og By & Havn. Denne konkurrence forventes afsluttet i sidste kvartal af 2018.
Afsættes der midler til havkulturhuset, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen gå i dialog med relevante interessenter i en planlægningsfase. Resultatet af denne planlægningsfase vil blive inkorporeret i det endelige byggeprojekt.
Økonomi
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at udvikle et havkulturhus ved Stubkaj i Nordhavn, skal der afsættes et beløb til køb af areal, samt midler til inventar og bygherrerådgivning.
De årlige udgifter til drift skønnes til 1,5 mio. kr.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at henvise projektet til forhandlingerne om Budget 2018, udarbejder forvaltningen et budgetnotat.
Mette Touborg/
Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2017:
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om - på baggrund af indstillingerne i punkt 19 om Det Flydende Kulturhus og punkt 20 om køb af stueetage ved Stubkaj til havkulturhus - at udarbejde et budgetnotat om kultur- og fritidsfaciliteter i Nordhavn.