Mødedato: 21.06.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Det Flydende Foreningshus

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om forslag om en kommunal medfinansiering på 2,5 mio. kr. af et flydende foreningshus i Nordhavn skal henvises til forhandlingerne om Budget 2018.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en kommunal medfinansiering på 2,5 mio. kr. til et flydende foreningshus i Nordhavn til forhandlingerne om Budget 2018.

Problemstilling

Østerbro bydel har i dag knapt 78.000 indbyggere. Prognoserne peger på, at med blandt andet udviklingen af Nordhavn, vil befolkningstallet vokse til 90.000 i år 2028. Der er i Nordhavn stor efterspørgsel fra borgere og foreninger på et mødested med plads til kultur- og fritidslivet. Særligt aktiviteter på vandet har et stort fokus hos de lokale, og der er i den forbindelse allerede etableret en kajakklub og en vinterbadeklub i Nordhavn.

Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) er i dialog med By & Havn om muligheden for at etablere et flydende foreningshus i Nordhavn, der kan stå færdigt i 2018. Foreningshuset vil blive den første idrætsfacilitet i Nordhavn og kan indgå i synergi med et muligt fremtidigt større Havkulturhus i Bydelen.

Løsning

Der er mulighed for at etablere et flydende foreningshus i Nordhavn på omkring 500 m2 indeholdende både indendørs og udendørs arealer, evt. fordelt på flere separate plateauer. Huset kan danne ramme om bydelens spirende foreningsliv. Faciliteten forestilles etableret op ad badezonen ud for Göteborg Plads ved Sandkaj Brygge, hvilket giver en række synergieffekter og skaber et nyt samlingssted for maritime aktiviteter i Nordhavn og København, herunder kajak og vinterbadning. Foreningshuset planlægges til at rumme bl.a. opbevaring af udstyr til sejlsport, sauna og omklædning. På bilag 1 og 2 ses hhv. beliggenhed i Nordhavn og et eksempel på udformning af faciliteten.

Hvis Københavns Kommune afsætter 2,5 mio. kr., kan der etableres et foreningshus i den omtalte størrelsesorden. Med henblik på at understøtte og bidrage til opstarten af bylivsfremmende aktiviteter vil By & Havn stå for opførelsen af projektet og finansiere det med op til 4 mio. kr. ekskl. moms - med forbehold for godkendelse i By & Havns bestyrelse på møde i juni 2017. Den samlede anlægsramme bliver derfor 6,5 mio. kr. ekskl. moms. By & Havns engagement og finansiering af projektet er betinget af, at Københavns Kommune overtager ejerskab og drift.

Hvis der afsættes midler til foreningshuset i Budget 2018, forventes faciliteten at kunne tages i brug i løbet af 2018.

Sandkaj Brygge er forberedt, så der i tilknytning til Bryggen og efter behov kan etableres rekreative faciliteter såsom flydende anlæg til kultur- og fritidsformål – herunder maritime og vandsportsformål i en zone på vandet.

Offentlige toiletter
Faciliteten planlæges at rumme offentlige toiletter, som forventes at skulle have åbent hele året. Toiletterne vil derfor både servicere den tilstødende badezone i badesæsonen og fungere som et bydelstoilet alle årets dage.

Drift
Efter at byggeriet er færdiggjort, vil faciliteten blive overdraget til Københavns Kommune, som bliver ejer og driftsherre. Driften af foreningshuset forventes at blive overdraget til foreningerne i fællesskab, mens driften af de offentlige toiletter og udendørsarealet varetages af kommunen. Den kommunale andel af driften anslås til at beløbe sig til 1 mio. kr. om året.

Fleksibel facilitet
Foreningshuset er flydende, og der er derfor mulighed for, at hele faciliteten eller dele af den kan flyttes videre ud i Nordhavn i takt med den fortsatte byudvikling.

Der er desuden mulighed for at opbygge faciliteten ud fra et modulsystem, som kan skaleres op eller ned efter behov og økonomi. Dette betyder, at der i fremtiden f.eks. kan tilføjes endnu et kajakopbevaringsrum, hvis behovet viser sig.

Dialog med foreninger og grundejerforening
Københavns Kommune og By & Havn er i en løbende dialog med de relevante foreninger omkring deres ønsker til foreningshuset. Der planlægges desuden en dialog med grundejerforeningen i Århusgadekvarteret i forbindelse med det videre arbejde, så der kan skabes en facilitet, der er til størst mulig glæde for alle parter.

Dialog med Lokale- og Anlægsfonden
KFF og By & Havn er i en positiv dialog med Lokale- og Anlægsfonden (LOA) om projektet. Såfremt LOA vælger at engagere sig i projektet, vil der især blive lagt vægt på skabelsen af et socialt rum i faciliteten, der kan udvide brugergruppen. Et socialt rum kan både være samlingssted for foreningernes medlemmer og f.eks. danne rammen om besøg fra skoleklasser.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at henvise projektet til forhandlingerne om Budget 2018, udarbejder forvaltningen et budgetnotat.

 

Mette Touborg

                                       /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om - på baggrund af indstillingerne i punkt 19 om Det Flydende Kulturhus og punkt 20 om køb af stueetage ved Stubkaj til havkulturhus - at udarbejde et budgetnotat om kultur- og fritidsfaciliteter i Nordhavn. 

Til top