Mødedato: 21.06.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

8-mands kunstgræsbane på Kulbanevej

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvorvidt en planlægningsbevilling til en 8-mands kunstgræsbane på Kulbanevej i Valby skal henvises til forhandlingerne om Budget 2018.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser 0,6 mio. kr. til en planlægningsbevilling til en 8-mands kunstgræsbane på Kulbanevej i Valby til forhandlingerne om Budget 2018. 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 11. maj 2017 Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde en indstilling inden sommerferien vedrørende en 8-mands kunstgræsbane på Kulbanevej.

Løsning

Baggrund

I 2013 påbegyndte Banedanmark etablering af den nye, København-Køge-Ringsted-bane under parkarealet langs Kulbanevej i Valby. Det betød nedrivning af en lille 11-mands græsfodboldbane og en 7-mands kunstgræsbane.

I 2017 afleveres arealet (Kulbaneparken) tilbage til kommunen som rekreativt areal med den underjordiske togbane. Udviklingen af parkarealet varetages af Teknik- og Miljøforvaltningens Områdefornyelse i tæt dialog med lokale borgere samlet i en Kvartergruppe.

Både Områdefornyelsen, Kvartergruppen, Lokaludvalget og den lokale fodboldklub, Rikken FC ønsker, at der reetableres en fodboldbane i parken. Den lokale opbakning til fodboldbanen er skabt efter Kultur- og Fritidsudvalget fik præsenteret sagen på KFU-portalen i februar.

Fremmes budgetønsket ikke i Budget 2018 vil Kvartergruppen genoverveje arealets anvendelse som led i udarbejdelsen af en udviklingsplan for hele parken, der forventes færdig ultimo 2017.

Det blev i 2011 politisk besluttet at arbejde for en reetablering af 11-mandsbanen i parken. Der blev ikke afsat midler hertil. Derimod er der afsat 1 mio. kr. til at flytte Rikken FC’s klubhus fra den midlertidige placering i Valby Idrætspark tilbage til Kulbanevej som led i at få genskabt klubben i dette lokalområde.

En fodboldbane i Kulbaneparken vil styrke rammerne for foreningsliv, fællesskab og idrætsaktivitet i området. Det kan løfte det socialt udsatte og belastede boligkvarter, som i dag har få foreninger til at engagere særligt de lokale unge. Fodboldbanen er samtidig nødvendig for, at fodboldklubben Rikken FC kan genskabes som lokal forening med børne- og ungdomshold. Klubben var, inden nedrivning af de tidligere fodboldbaner og flytning af klubhuset, et vigtigt omdrejningspunkt for mange af områdets børn og unge - og ønsker at blive det igen.

Lige nu står også en række andre aktører på spring for at aktivere parkarealet og styrke rammerne for foreningslivet i området bl.a. Områdefornyelsen, den boligsociale helhedsplan i samarbejde med FritidsGuiderne og Red Barnet. Fodboldbanen og Rikken FC kan være en vigtigt brik i en sådan helhedsorienteret indsats for at styrke rammerne for et aktivt fritidsliv og lokale fællesskaber. 

Kulbaneparken er et ikke fredet areal, der er udlagt som rekreativt område. Det er muligt at anlægge en kunstgræsbane på det vestligste areal i parken, såfremt der indarbejdes foranstaltninger, der vil mindske støj- og lysgenerne for beboere tæt på banen (Bilag 1).

Der udarbejdes budgetforslag på en planlægningsbevilling på 0,6 mio. kr. til en 8-mands kunstgræsbane på Kulbanevej i Valby med henblik på forhandlinger om Budget 2018.

Anlægsudgiften for kunstgræsbanen er i størrelsesordenen 7-8 mio. kr. Banedanmark forventes at yde en erstatning på ca. 4,4 mio. kr. til Københavns Kommune for nedrivning af to fodboldbaner på Kulbanevej som led i etablering af Ringstedbanen under parkarealet. 

Fodboldbanens karakter

Afsættet for budgetforslaget er en 8-mands fodboldbane af kunstgræs. Det vil imødekomme efterspørgslen for både organiseret og selvorganiseret brug. Størrelsen kan kun være en 8-mands bane på grund af terrænforhold og krav om en langsgående sti i parken.  

Med etablering af lys og hegn kan banen anvendes hele året. Afsættet for banens udformning er en god integrering i parkens udtryk og øvrige funktioner samt en stor grad af åbenhed, der imødekommer lokale beboeres ønske om tilgængelighed.

Fodboldklubben, Rikken FC ønsker at genskabe klubben på Kulbanevej, hvis der kommer en fodboldbane i Kulbaneparken. Klubben har følgende ønsker til banens anvendelse:

  • Råderet over banetider i prime-time inden klubben har oprettet børnehold. Dette anses som nødvendigt for at opstarte nye børnehold.

  • Reservation af banetid til selvorganiseret/semiorganiseret fodbold blandt lokalområdets børn, så flest mulig lokale børn får glæde af og tager ejerskab for banen.

Det anbefales, at disse ønsker skrives ind i budgetnotatet, så de kan imødekommes i den efterfølgende banefordeling.  

Økonomi

En planlægningsbevilling til kunstgræsbanen er på 0,6 mio. kr. Heri er afsat ekstra midler til at afdække konsekvenser ved særlige forhold vedrørende terræn samt bindinger i forhold til resten af parkens udtryk og funktioner.

Anlægsudgiften til en 8-mands kunstgræsbane med lys og hegn er i størrelsesordenen 7-8 mio. kr. Anlægsøkonomien kvalificeres af ByK i planlægningsfasen.

Banedanmark forventes at yde en erstatning på ca. 4,4 mio. kr. til Københavns Kommune for nedrivning af de to tidligere fodboldbaner på Kulbanevej.

Den årlige driftsudgift er i størrelsesordenen 250.000 kr.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udarbejdes et budgetnotat på en planlægningsbevilling på 0,6 mio. kr. til en 8-mandskunstgræsbane i Kulbaneparken til Budget 2018.

Mette Touborg

                                            / Mads Kamp Hansen                              

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top