Mødedato: 21.06.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Implementering af forenings- og aftenskolepakken

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag om implementering af den resterende forenings- og aftenskolepakke.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller:

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at implementere resten af forenings- og aftenskolepakken som beskrevet i indstillingen

Problemstilling

En lang række aftenskoler og foreninger i Københavns Kommune får tilskud til deres aktivitet, idet de benytter sig af egne eller lejede lokaler. I budget 2016 blev forenings- og aftenskolepakken vedtaget. Formålet med pakken er, gennem optimeringen af de offentlige lokaler, at reducere udgifterne til lokaletilskud ved at kunne anvise egnede offentlige lokaler.

Der blev afsat 18,8 mio. kr. i anlæg mod, at der blev sparet 5,06 mio. kr. på rammen til lokaler indenfor folkeoplysningsområdet.

Besparelsen på Folkeoplysningsudvalgets lokaleramme er sket ved at mindske tilskuddet til aftenskoleundervisning i private lokaler. Med indstillingen foreslås den konkrete investering i lokaler til gavn for aftenskoler og foreninger.

Løsning

Med optimeringen af de offentlige lokaler bliver det muligt at anvise egnede, offentlige lokaler til foreninger og aftenskoler, hvorfor lokaletilskud til private lokaler kan reduceres.  

Forenings- og aftenskolepakkens investeringer medvirker til en optimering af offentlige lokaler gennem ombygning eller istandsættelse af lokaler samt indkøb af udstyr og inventar. Lokalerne udvælges i samråd med foreninger, aftenskoler og lokale kultur- og idrætsenheder.

Siden 2016 er der foretaget følgende investeringer i forenings- og aftenskolepakken:

  • Etablering af kampsportslokale på Peder Lykke Skolen

  • Opsætning af basketkurve på Amager Fælled Skole

  • Indkøb af service til skolekøkken på Nyboder Skole

  • Indkøb af 3 klaverer til Osramhuset

  • Forbedring af adgangsforhold på flere skoler, eksempelvis etablering af depotadgang på Heibergskolen

  • Betaling af ekstra timer til aftenskoler i kulturhuse

  • Etablering af udlån i 4 mødelokaler i kommunale administrationsbygninger

Gennem inddragelsen af de lokale kultur- og idrætsenheder er der blevet peget på i alt 50 mulige projekter med et samlet finansieringsbehov på 20.300.000 kr. Der resterer i alt ca. 12.900.000 kr. af bevillingen, hvorfor forvaltningen foreslår at fravælge egentlige renoveringsprojekter, medmindre helt særlige forhold har gjort sig gældende. Et eksempel er renovering af toiletter i Grøndal MultiCenter, som gør dem egnede for medlemmerne af Invalides Oplysningsforbund, der har dagundervisning i centret, og som har vanskeligt ved at benytte de eksisterende toiletter uden hjælper.

Forvaltningen har prioriteret projekter, som gør, at lokaler, som ikke er egnet til forenings- og aftenskole brug nu, kan anvendes efter projektets afslutning.

Forvaltningen anbefaler 15 projekter gennemført, som er besigtiget sammen med bygningssagkyndig, sådan at der kunne foretages en prissætning.

Et eksempel herpå er forbedring af et lokale på 1. sal i Valby Hallen samt etablering af et nyt lokale. Disse lokaler kan anvendes eksempelvis både til undervisningsbrug og til bevægelsesidræt f.eks. yoga, børnemotorik eller lignende. Der er projekter for i alt 7.340.000 kr., og de fordeler sig som følger:

Idrætslokaler                                                         2.140.000 kr.

Aftenskolelokaler                                                  1.650.000 kr.

Multifunktionelle lokaler                                        3.550.000 kr.

Den samlede liste vedlægges som bilag 2.

De resterende midler – ca. 5.500.000 kr. fordeles på mindre projekter blandt andet på samarbejde med kommunale skoler, almene boligforeninger, menighedshuse m.v.

Der skal desuden anvendes midler til et årsværk til en byggesagkyndig medarbejder, som kan forestå den praktiske gennemførelse.

Overblik over prioriterede midler (1.000 kr.):

Område

Idrætslokaler

Aftenskolelokaler

Multifunktionelle lokaler

KulturN

880

75

2.150

Kultur Syd

 

300

900

Kultur Østerbro

560

 

 

DIT KBH

 

 

500

Fritid KBH

500

600

 

Amager Kultur

200

 

 

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, igangsætter forvaltningen de beskrevne projekter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen prioriterer fremadrettet i forbindelse med renovering og nybyggeri, at lokalerne fra starten er velegnede til aftenskole- og foreningsbrug. Det gælder f.eks. realisering af Vandkulturhus på Papirøen og Kampsportens Hus.

 

Mette Touborg

                                                                   /Mads Kamp Hansen

                             

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top