Modernisering af bibliotekerne
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender en modernisering af bibliotekerne inden for fokusområderne Tryghed og overskuelighed samt Børn.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med White Noise Agency foretaget en undersøgelse, Mind the gap - Københavns Biblioteker, af de fysiske rammer på byens biblioteker med henblik på at få et mere detaljeret billede af bibliotekernes stand. Undersøgelsen konkluderer, at bibliotekerne, med få undtagelser, fremstår nedslidte, utidssvarende og ude af trit med byens generelt høje standard for attraktive fysiske rammer.
Den nationale brugerundersøgelse for folkebiblioteker i 2016 viser samtidig, at København scorer lavt i forhold til landsgennemsnittet på spørgsmål, der vedrører tilfredshed med biblioteket som inspirationskilde, som et godt sted at mødes og som et rart sted at være. Bibliotekerne oplever desuden et stigende antal episoder af uhensigtsmæssig adfærd, og der er brug for at tilvejebringe en fysisk indretning, der skaber trygge og tidssvarende rammer for byens borgere.
Løsning
Moderniseringen og spørgsmålet om budgetnotatet indgår i dagsordenspunkt 21, Renovering af kultur- og fritidsaktiviteter i Københavns Kommune, som et prioriteret indsatsområde.
Det stigende antal borgere, de slidte fysiske rammer, og den forholdsmæssigt lave tilfredshed med biblioteket som et rart sted at være er alle indikationer på, at der bør arbejdes på en systematisk forbedring af de fysiske rammer på tværs af byen.
Mind the gap-analysen er i forlængelse heraf udarbejdet som et internt arbejdsredskab for bibliotekslederne. På baggrund af analysen og de aktuelle udfordringer med bibliotekernes fysiske rammer, foreslår forvaltningen derfor, i forbindelse med dagsordenspunkt 21, at der udarbejdes et budgetnotat til Budget 2018 om modernisering af bibliotekerne under overskrifterne Tryghed og overskuelighed samt Børn på i alt 16.705 t. kr. Se bilag 1 for en oversigt over udvalgte biblioteker og beregningsgrundlag for moderniseringen.
Tryghed og overskuelighed
Flere biblioteker oplever udfordringer med at sikre et trygt miljø for borgerne, idet bibliotekerne særligt i ydertimerne, enten er plaget af uro og hærværk, eller benyttes som opholdssted for hjemløse. Undersøgelsen "Hjemløshed i Danmark 2015" foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser, at antallet af hjemløse i Danmark har været støt stigende over en femårig periode, og at halvdelen af landets hjemløse holder til i hovedstaden.
Evalueringen af den selvbetjente åbningstid i København viser dog samtidig, at tilbuddet er populært blandt brugerne, ligesom den nationale brugerundersøgelse viser, at de udvidede åbningstider i København har fået 51 % af brugerne til at bruge biblioteket mere.
København har altså en særlig udfordring i forhold til andre kommuner i landet, og derved også et særligt ansvar for at sikre, at de fysiske rammer afhjælper en utryg atmosfære for de borgere, der er glade for at benytte biblioteket – både i den betjente og selvbetjente åbningstid.
Forvaltningen foreslår derfor at udvikle et fælles koncept, der implementeres på 6 biblioteker med fokus på at skabe trygge rammer for brugernes biblioteksbesøg. Der arbejdes primært med løsninger, der giver brugeren et bedre overblik over biblioteksrummet, som f.eks. opsætning af lave reoler, samt spejle der placeres på udvalgte steder i biblioteket, hvor der er dårligt udsyn. Samtidigt arbejdes med belysning, herunder oplysning af mørke kroge og lydkulisser, der aktiveres og afspiller behagelig musik, når rummet bliver meget stille.
Der fokuseres på løsninger, der både skaber tryghed for borgeren og har en forebyggende effekt i forhold til uhensigtsmæssig adfærd. Her tænkes primært på opsætning af videokameraer, der afhjælper blinde vinkler på bibliotekerne og giver personalet mulighed for at handle på hændelser i biblioteksrummet. Endelig indeholder konceptet også mere slidstærkt og funktionelt møblement end det eksisterende.
Der arbejdes parallelt med en række tiltag til håndtering af aktuelle udfordringer ved selvbetjent åbningstid, herunder f.eks. øget vagtrundering ved rådhusvagten, medarbejderkurser m.v. En modernisering med fokus på tryghed understøtter også dette arbejde.
Børn
Ifølge den nationale brugerundersøgelse vil en indsats på børneområdet have den største effekt på den generelle brugertilfredshed med bibliotekerne i Københavns Kommune. Derfor anbefales det i undersøgelsens konklusion, at bibliotekerne fokuserer på netop det område.
På alle Københavns 20 biblioteker er der børnebiblioteker eller børneområder, og de udgør en central del af kerneopgaven. På trods af et massivt fokus på børneindsatsen i København, peger Mind the gap-analysen på, at de fysiske rammer ikke er prangende. Specifikt nævnes i analysen udfordringer som dårlig akustik, manglende afskærmning, slidt inventar samt tilfældig og rodet indretning.
Forvaltningen foreslår derfor at udvikle et fælles koncept for indretning af børnebibliotekerne på 7 biblioteker i byen med fokus på at skabe rum, der stimulerer læselyst, nysgerrighed, leg og fordybelse. Udover en tiltrængt modernisering af børnebiblioteket fremhæver et fælles indretningskoncept samtidig en visuel genkendelighed, som er med til at synliggøre bibliotekernes tilbud i den massive konkurrence om brugernes opmærksomhed.
Konceptet implementeres på alle de foreslåede biblioteker, så der skabes moderne og genkendelige rammer på tværs af byen. Med inspiration fra nyskabende børnebiblioteker i Sverige og Norge arbejdes der f.eks. med afskærmning af børneområderne fra det øvrige bibliotek, design af flerfunktionelt møblement i børnehøjde og hyggelige kroge, der inviterer til både udforskning og højtlæsning.
Der hentes også inspiration fra andre relevante projekter. For eksempel er København med i et tværkommunalt biblioteksprojekt med det formål at øge udlånet gennem nye måder at anvende biblioteksrummet til formidling af materialer. Resultater fra projektet bliver tænkt ind i moderniseringen af bibliotekerne.
Økonomi
Det samlede budget til at modernisere bibliotekerne inden for fokusområderne Tryghed og overskuelighed samt Børn er 16.705 t. kr.
Tabel 1. Tryghed og overskuelighed – oversigt over anlægsudgifter til modernisering
Aktiviteter i forslaget (1.000 kr. – 2018 p/l ) Anlægsudgifter |
I alt |
Lave bogreoler |
3.932 |
Indkøb og opsætning af spejle |
210 |
Indkøb af overvågningskameraer |
990 |
Tryghedsskabende lydkulisser |
600 |
Funktionelt og slidstærkt møblement |
543 |
Udgifter i alt |
6.275 |
Fokusområdet Tryghed og overskuelighed har et samlet budget på 6.275 t. kr. De primære udgiftsposter er målrettet tiltag, der skaber bedre udsyn i biblioteksrummet som f.eks. lave reoler og opsætning af spejle samt tiltag, der har en forebyggende effekt som f.eks. opsætning af ekstra videokameraer. Der arbejdes også med tryghedsskabende lydkulisser, der afspiller behagelig musik, når der er meget stille på biblioteket.
Tabel 2. Børn - oversigt over anlægsudgifter til modernisering
Aktiviteter i forslaget (1.000 kr. – 2018 p/l )Anlægsudgifter |
I alt |
Inspirerende møblement til udforskning og fordybelse |
3.780 |
Lys- og lyddesign |
4.480 |
Visuel og akustisk afskærmning |
2.170 |
Udgifter i alt |
10.430 |
Fokusområdet Børn har et samlet budget på 10.430 t. kr. De primære udgiftsposter er målrettet udvikling af inspirerende møblement til børneområdet, samt udgifter til lys- og lyddesign. Endelig vil der i designet indgå visuel og akustisk afskærmning af børneområdet fra det øvrige bibliotek.
De afledte driftsudgifter til eksempelvis serviceaftaler for overvågningskameraer eller lign. vurderes at være mindre og afholdes inden for bibliotekernes ramme eller i henhold til gældende aftaler med Ejendomsdrift og Service.
Økonomien er foreløbig og vil blive yderligere kvalificeret i forbindelse med udarbejdelsen af budgetnotat.
Videre proces
Forvaltningen udarbejder et budgetnotat, som indgår i forhandlinger om budget 2018.
Mette Touborg
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2017:
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde et budgetnotat med uændret økonomisk ramme, idet elementerne ekstra videokameraer, opsætning af spejle og tryghedsskabende lydkulisser udgår. Elementerne kan erstattes af andre initiativer eller forslaget kan udvides til at omfatte flere biblioteker.
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede endvidere om en udmøntningssag, der tager udgangspunkt i at skabe attraktive fysiske rammer i bibliotekerne.