Mødedato: 21.06.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Fortsættelse af vandrensning på Østre Gasværk

Der skal tilvejebringes 1,940 mio. kr. (2013 p/l) årligt til et treårigt projekt til optimering af det nuværende vandrensningsanlæg på Østre Gasværk.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender,

  1. at det indgår som ønske i budgetforhandlingerne for 2013, at der gives 1,940 mio. kr. (2013 p/l) i årlig driftsbevilling i årene 2013-2015 på Kultur- og Fritidsudvalgets driftsbevilling, Københavns Ejendomme, funktion 05.25.14.1 (Integrerede daginstitutioner) til vandrensningsanlæg på Østre Gasværk.

Problemstilling

Østre Gasværk har været anvendt til gasproduktion i perioden fra 1878 til 1969, og driften har medført en omfattende forurening af jord og grundvand. Forureningen stammer fra produktion af gas på basis af kul. Datidens teknologi indebar, at stoffer som tjærekomponenter, cyanid, tungmetaller, tunge olier og ammonium blev spildt, deponeret og spredt på grunden.

Der er tale om en af de største forureninger i Region Hovedstaden, og forureningen truer grundvandet og arealanvendelsen.

I 2001 gav Borgerrepræsentationen (BR 601/01, 6. december 2001 pkt. 26 - Permanent vandrensningsprojekt på Østre Gasværk) en årlig driftsbevilling på 1,52 mio. kr. (2013 p/l) for årene 2003-2012. Bevillingen blev givet for at mindske transporten af kraftigt forurenet vand til Kalkbrænderihavnen og Svanemøllehavnen.

Med udgangspunkt heri blev det nuværende vandrensningsanlæg etableret. Anlægget består af henholdsvis et gasdræn samt et vandrensningsanlæg, som pumper forurenet grundvand op. Det indgik på daværende tidspunkt i vurderingerne, at det rengjorte vand på et senere tidspunkt muligvis ville kunne udledes direkte til havnen, hvis vandkvaliteten blev tilstrækkeligt god.

Der er tidligere udført to risikovurderinger af forureningsspredningen til havnen, hvor det er vurderet, at der hvert år strømmer i størrelsesorden 1,0 til 1,3 tons organiske stoffer ud fra Østre Gasværkgrunden til havnen. Oppumpningen via rensningsanlægget mindsker denne udledning betragteligt (25-30 %)

Brugen af området er efterfølgende blevet ændret, idet der er blevet bygget 2 daginstitutioner samt en midlertidig skøjtehal. Dette stiller nye krav til håndteringen af vandafledningen.

Der er tale om en særdeles kraftig forurening, som har vanskeliggjort rensningsprocessen, og de seneste års undersøgelser viser, at forureningen stadig er så omfattende, at der fortsat er behov for vandrensning. Hvis vandrensningen ophører, vil det med stor sandsynlighed medføre en spredning af forureningen i grundvandet.

Løsning

I samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen samt eksterne eksperter inden for vandrensning har Københavns Ejendomme analyseret behovet for fortsat vandrensning på grunden.

Med udgangspunkt i disse analyser og erfaringerne fra de seneste 10 års vandrensning på grunden anbefaler Københavns Ejendomme, at der etableres en løsning, som indebærer både en optimering af den eksisterende vandrensningsløsning og løbende grundvandsundersøgelser. 

Ved at optimere rensningsanlægget og derved styrke rensningsprocessen af vandet udledt fra gasværksgrunden opnås mulighed for, at det rengjorte vand kan udledes direkte til Københavns Havn. Den udvidede undersøgelse af grundvandet skal kortlægge grundvandsspejlet og forureningen omkring gasværksgrunden. Målet er at mindske udsivningen af forurenet vand til Svanemøllebugten yderligere.

Det anbefales, at der gives en 3-årig bevilling til den nye vandrensningsløsning, og at sagen herefter tages op til fornyet behandling. Dette skyldes, at der er mulighed for, at de årlige udgifter herefter vil falde som følge af forbedret kvalitet af det rensede vand. Hvis det rensede vand opnår tilstrækkelig kvalitet, vil det rensede vand kunne udledes direkte til havnen, hvilket vil medføre en årlig besparelse på vandafledningsafgifter.

Senest i forbindelse med budgetprocessen vedr. Budget 2016 vil der blive fremlagt en ny indstilling om videreførelse af vandrensning på baggrund af de indhentede erfaringer.

Økonomi

Indstillingen indebærer, at der i årene 2013-2015 afsættes 1,94 mio. kr. (2013 p/l) årligt.

Mio. kr. (2013 p/l)

2013

2014

2015

Bevilling, Københavns Ejendomme, drift (IM-funktion 05.25.14.1)

1,94

1,94

1,94


Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at beløbet indgår i budgetforhandlingerne for budget 2013. Alternativt skal vandrensningen finansieres af Københavns Ejendommes vedligeholdelsesmidler.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes af Kultur- og Fritidsudvalget, vil forslaget indgå i budgetforhandlingerne for 2013.


Carsten Haurum

                                    /Gyrithe Saltorp

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2012:

Indstillingen blev godkendt.
Til top