Mødedato: 21.06.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

KBH 2025 Klimaplanen

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende Københavns plan for at blive CO2-neutral i 2025, ”KBH 2025 Klimaplanen”.

Indstilling og beslutning

 

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at forslag til KBH 2025 Klimaplanen for, hvordan København bliver CO2-neutral i 2025 godkendes, herunder planens mål for 2025 og hovedindsatser og initiativer til og med 2016. Finansieringen af planen skal muliggøres gennem budgetaftaler og andre bevillingsmæssige beslutninger.

2.      at midtvejsstatus for Københavns Klimaplan frem mod 2015 tages til efterretning.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
      3.   at de i planen beskrevne mål og initiativer om Københavns Kommunes ejendomme og lejemål godkendes

Problemstilling

I den tidligere klimaplan fra 2009 blev det besluttet, at København skulle reducere sin CO2-udledning med 20 pct. inden 2015, og der blev samtidig vedtaget en vision om, at København skulle være CO2-neutral i 2025.

I Budget 2011 blev det besluttet, at Klimasekretariatet skulle ”udarbejde og implementere en samlet plan for, hvordan København bliver CO2-neutral i 2025, og skal sikre, at resultatet opnås ved hjælp af eksterne partnerskaber og høj grad af ekstern finansiering.”

Løsning

Forslag til KBH 2025 Klimaplanen (bilag 1) er en helhedsplan for, hvordan København kan blive CO2-neutral i 2025 med en sammenhængende samfundsøkonomi og fornuftig kommunaløkonomi. Samtidigt gør planen det ikke dyrere at være københavner. Planen kræver en bred og vedvarende indsats frem mod 2025, og den understøtter bedre livskvalitet i København, da initiativerne vil sikre mindre støj, renere luft, bedre boliger og bedre mobilitet. Alt i alt vil planen skabe miljø- og klimaforbedringer, skabe arbejdspladser og understøtte grøn vækst i København. Planen understøtter ambitionen om at gøre København til en endnu bedre by at bo i for Københavnerne.

Planen har fire hovedindsatsområder for CO2-reduktion. De er alle afgørende for at nå målet om CO2-neutralitet i 2025.


De fire Hovedindsatsområder

Energiforbrug: I 2025 skal energiforbruget i bygninger i København være reduceret markant. Det vil ske gennem energirenoveringer af eksisterende bygninger og høje energikrav til nybyggeri. Der er fokus på energiforbrug i bygninger og elforbruget i handels- og servicevirksomheder, hvor der er udfordringer men også et stort potentiale.

Energiproduktion: I 2025 vil københavnernes el og varme primært være baseret på vind, biomasse, geotermi og affald. Målet er, at fjernvarmen er CO2-neutral i 2025, og at København er med til at sikre vedvarende el-produktion, der samlet overstiger byens energiforbrug. Initiativerne gennemføres primært af forsyningsvirksomhederne, og da der er tale om markante infrastrukturelle forandringer sker implementeringen gradvis, sådan at hensyn til forsyningssikkerhed, miljø og økonomi imødekommes.

Mobilitet: Frem mod 2025 skal den grønne mobilitet i København styrkes. Cyklismen skal videreudvikles, der skal benyttes nye drivmidler i transportsektoren, og den kollektive transport skal udvikles. Det giver mindre trængsel, betydelige sundhedsgevinster og en dynamisk storby, der bidrager til Københavns vækstpotentiale.   

Københavns Kommune som klimavirksomhed: Københavns Kommune skal reducere energiforbruget i kommunens egne bygninger og skifte til grønnere transportformer. Københavns Kommune skal også fokusere på indkøb, udskiftning af gadebelysning og adfærdsændringer hos kommunens ansatte.

Forslag til KBH 2025 Klimaplanen er udarbejdet i samspil med kommunens øvrige strategier og planer. Samlet set udgør indsatserne beskrevet i planen en bred indsats, der samlet set gør det muligt at blive CO2-neutral i 2025 og dermed verdens første CO2-neutrale hovedstad (bilag 3).

Københavns klimaarbejde vækker allerede international opsigt. Ud over at brande byen og skabe nye platforme for samarbejder skal planen understøtte det nære samarbejde i Øresundsregionen og de brede internationale by-samarbejder især med C40 og ICLEI. Samtidig vil KBH 2025 Klimaplanen videreudbygge potentialerne for eksport af grønne teknologier og løsninger.

Grøn Vækst

København har siden 1990 vist, at det er muligt at reducere CO2-udledningen samtidig med, at byen har oplevet økonomisk vækst. KBH 2025 Klimaplanen fortsætter den integrerede indsats, hvor CO2-neutralitet og grøn vækst understøtteer hinanden.

Et CO2-neutralt København vil understøtte en samlet platform for demonstration og udstillingsvindue af grønne danske teknologier. Ambitionen er, at det ikke blot skal være i form af demonstrationsanlæg i mindre skala, men fuldt implementeret, hvor virksomhederne kan vise deres styrkeposition enkeltvis og i partnerskaber.

Aktørinddragelsesproces

Københavns Kommune har siden september 2011 inddraget over 200 af de væsentligste eksterne aktører fra erhvervslivet, videninstitutioner og ngo’er i udarbejdelsen af de forretningsplaner (bilag 2), der ligger til grund for klimaplanen. I denne proces er klimaplanens initiativer blevet diskuteret og kvalificeret.

I april måned 2012 er der blevet holdt afsluttende møder med de forskellige aktørgrupper. Det har været en væsentlig del af processen, at få aktører og virksomheder så tæt på indsatserne som muligt. Inddragelsen af aktørerne tidligt i forløbet er med til at sikre validitet i planen samt sikre, at der er lagt et godt afsæt for kommende partnerskaber om udvikling af de enkelte initiativer og implementering af planen. Det er derfor vurderet, at der ikke er behov for en yderligere inddragelse af aktørerne gennem en høring.

Partnerskaber

Partnerskaber og samarbejder med virksomheder og videninstitutioner er essentielle for at målet om CO2-neutralitet nås. Derfor udarbejdes en partnerskabsstrategi med henblik på at indgå konkrete partnerskaber knyttet til KBH 2025 Klimaplanen. Partnerskaberne vil være meget forskellige og skal ses i et langt tidsperspektiv. Partnerskaberne skal bidrage til, at der bliver udviklet nye teknologier og nye løsninger, der skal medvirke til CO2-reduktion  samt understøtte konkret økonomisk vækst og livskvalitet.

Miljøvurdering af KBH 2025 Klimaplanen

Der er foretaget en vurdering af, hvorvidt KBH2025 klimaplanen skal miljøvurderes efter Miljøministeriets bekendtgørelse om miljøvurderinger af planer og programmer.

Da KBH 2025 Klimaplanen ikke fastlægger rammer for fremtidige anlægstilladelser er det vurderet, at planen ikke skal miljøvurderes efter loven. En nærmere begrundelse kan ses i notat om Miljøvurdering af KBH 2025 klimaplanen(bilag 5).

Midtvejsstatus for Københavns Klimaplan fra 2009

Borgerrepræsentationen vedtog i august 2009 Københavns Klimaplan. I den forbindelse blev det besluttet, at der i 2012 skulle udarbejdes en midtvejsstatus for implementeringen af planens initiativer.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet vedlagte status (bilag 6) og vurderer på denne baggrund samt på baggrund af miljøregnskabet for 2011, at planens CO2-reduktionsmål på 20 pct. i perioden 2005 - 2015 allerede er nået.

Det skyldes blandt andet omlægningen fra kul til biomasse på Amagerværkets blok 1, initiativer der har medført energibesparelser, herunder renovering af kommunens bygninger, et lille fald i vejtrafikken samt mere vindenergi i det danske el-system.

Det indstilles, at midtvejsstatus for Klimaplanen fra 2009 tages til efterretning. De relevante initiativer i klimaplanen videreføres i KBH 2025 Klimaplanen, således at Klimaplanen fra 2009 ikke længere er gældende.

Økonomi

CO2-neutralitet i 2025 skønnes at medføre kommunaløkonomiske investeringer i størrelsesorden på 2,7 mia. kr. (bilag 4). Den anførte økonomi er ikke udtryk for, at der er afsat midler til gennemførelsen. Initiativerne finansieres og igangsættes i det omfang, det muliggøres via budgetaftale eller andre bevillingsmæssige beslutninger. Det årlige investeringsbehov for klimaindsatsen frem til og med 2016 er i samme størrelsesorden som de årligt afsatte midler på området siden 2008.

Herudover vil CO2-neutralitet kræve investeringer fra eksterne parter, ved blandt andet: bygningsrenoveringer, lavenergibyggeri, omstilling til biomasse og biobrændsler. Det er investeringer, som alle vil understøtte grøn vækst i København.

Hvorvidt målet om CO2-neutralitet kan nås, vil afhænge af de årlige investeringer og af, hvordan de kan indgå i relevante sammenhænge.

Udgifter til trykning af KBH 2025 Klimaplanen, samt produktion og tryk af korte versioner afholdes inden for de allerede afsatte midler til Klimasekretariatet i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Videre proces

Planen forventes forelagt for Borgerrepræsentationen den 23. august.

Der vil blive udarbejdet en årlig opfølgning på indsatserne og fremlagt en samlet evaluering i 2016. Koordinering af og opfølgning på KBH 2025 Klimaplanen varetages af Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

 

Hjalte Aaberg                         Claus Juhl                       Carsten Haurum

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2012:

Der blev begæret afstemning om indstillingens 3. at-punkt.

Et flertal (Neil Stenbæk Bloem, Bjarne Fey, Marialise Rømer, Taner Yilmaz, Muhammad Aslam, Simon Strange, Pia Allerslev, Birthe Skaarup, Susanne Møller og Allan Ahmad) stemte for indstillingens 3. at-punkt.
Ingen stemte imod.
Leslie Arentoft undlod at stemme.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.

Neil Stenbæk Bloem, Bjarne Fey, Marialise Rømer, Pia Allerslev, Birthe Skaarup, Susanne Møller og Allan Ahmad ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Partierne er enige i at de skitserede energibesparelser i Klimaplan 2025 kun kan realiseres såfremt kommunens bygningsmasse bliver fuldt ud renoveret inden 2025."

Protokolbemærkningerne fra de andre udvalg blev videreført.



Til top