Mødedato: 21.06.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på Det Flydende Foreningshus og badezoner

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage redegørelsen om status på Det Flydende Foreningshus og badezoner til efterretning. 

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tager redegørelsen vedrørende Det Flydende Foreningshus og badezoner til efterretning.

Problemstilling

Der er afsat midler til to projekter i Københavns Havn. Ingen af projekterne er realiserede.

Det første projekt er Det Flydende Foreningshus. I 2010 blev der afsat 1 mio. kr. til huset. Projektet var tænkt realiseret i samarbejde med By & Havn.

Det andet projekt er badezoner. Med Budget 2012 blev der afsat 3 mio. kr. til udvikling og realisering af en forsøgsordning med 1-2 zoner i Københavns Havn. Der er herudover afsat 300.000 kr. årligt til drift i perioden 2012-2015.

Løsning

”Det Flydende Foreningshus”

By & Havn, Lokale- og Anlægsfonden og Københavns Kommune aftalte tilbage i 2010 at arbejde videre med etableringen af ”Det Flydende Foreningshus” i Sydhavnens Teglværksløb.

 

Udgangspunktet var et projekt, der kan realiseres for 6,6 mio. kr. og med By & Havn som bygherrer. By & Havn tilkendegav at ville bidrage med i størrelsesordenen 3,6 mio. kr. Lokale- og Anlægsfonden ville bidrage med 2 mio. kr. I forlængelse heraf afsatte Københavns Kommune i april 2010 1 mio. kr. til projektet. Det er nu to år siden.

 

I den mellemliggende periode har Kultur- og Fritidsforvaltningen haft en løbende dialog med Lokale- og Anlægsfonden og By & Havn.

 

”Det Flydende Foreningshus” rummer mange gode takter og kunne være en vigtig brik i intentionen om mere liv, aktivitet og nærhed til vandet i det nye byudviklingsområde i Sydhavn.

 

I forlængelse heraf har Kultur- og Fritidsforvaltningen flere gange forsøgt at få en afklaring i forhold til By & Havns arbejde med projektet. Senest har forvaltningen sendt brev til selskabet i januar 2012. Ultimo april 2012 har selskabet tilkendegivet, at de ikke længere arbejder videre med projektet. Det sker med henvisning til, at en revitalisering af projektet kræver fornyet behandling af projektet i bestyrelsen - og at det er en forudsætning, at huset kan drives på et ”forretningsmæssigt grundlag”.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har overfor By & Havn tilkendegivet, at selskabets udmelding kan betyde, at de 1 mio. kr. vil blive bragt i spil i forbindelse med andre anlægsprojekter. Gerne omkring havnen – alternativt til helt andre formål.

 


Rekreative badezoner

Københavns Kommune har med Budget 2012 afsat 3 mio. kr. til udvikling og realisering af en forsøgsordning med 1-2 badezoner i Københavns Havn. Der er afsat 300.000 kr. årligt til drift i perioden 2012-2015.

Udgangspunktet er, at forsøgsordningen skal tillade badning ”på egen hånd” i afgrænsede områder uden livreddere. Det forventes ikke, at der skal være større installationer på land, men at der skal være let adgang til badezonen.

Visionen har imidlertid vist sig vanskelig at realisere. Badning i Københavns Havn kræver en tilladelse fra Havnemyndighederne (By & Havn og Kystdirektoratet). Forvaltningen har derfor flere gange været i dialog med begge parter i løbet af perioden.

By & Havn har både i høringssvaret, under flere møder med kommunen og i skriftlige kommentarer til de tre forslag til placeringer fastholdt, at ”... badning i havnen alene bør foregå i anlæg, som har mindst samme standard for afskærmning, sikkerhed og overvågning, som de to eksisterende havnebade.”

Dermed tillader myndigheden på området ikke, at der etableres badning i havnen uden for de eksisterende tilbud.

Hvis ikke By & Havn fraviger ovenstående krav, vil det ikke være muligt at realisere ambitionerne bag projektet ”rekreative badezoner”.


Forsøg med alternativer?

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder forsøgsvis videre med alternativer. Der undersøges to mulige placeringer af badezoner som forsøgsordning. Ingen af disse lever umiddelbart op til By & Havns sikkerhedskrav. Sigtet er at komme med et alternativt forslag. De foreløbige indikationer fra selskabet peger imidlertid ikke i retning af, at det vil være muligt at realisere disse alternativer.

Når de nødvendige aftaler med de relevante grundejere er afdækket/ på plads, kan forslagene præsenteres for By & Havn. Det kan ske med henblik på at afklare, om det er muligt at finde en løsning, der tilgodeser både de politiske ambitioner i Københavns Kommune og By & Havns ønske om stort fokus på badesikkerheden.  

Forslagene er:

Nordatlantens Brygge

Bolværk og baglandet ved Nordatlantens Brygge ejes af Kulturhuset Nordatlantens Brygge og NCC. Der er opbakning til en badezone hos begge parter - forudsat at der ikke etableres større, faste installationer.

Den opbakning skal ses i lyset af, at NCC fra 2013-2015 inddrager store dele af vandarealet til byggeplads og materialeopbevaring. Forvaltningen vurderer derfor, at der ikke vil kunne etableres en badezone før 2015. Her kan det evt. ske med mindre medfinansiering fra NCC.

Nordre Refshalebassin

Refshaleøens Ejendomsselskab (REDA) ejer både bagland og bolværk med undtagelse af den nordlige kant mod Halvandet.

REDA er positive overfor en badezone. De har allerede afsat midler til at renovere boldværkerne i 2012 og vil gerne medfinansiere i det omfang, det giver mening for dem. REDA vil imidlertid foretrække, at der ikke etableres en badezone før 2013.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser vil Kultur- og Fritidsforvaltinngen fortsætte drøftelserne med By & Havn.
Carsten Haurum 


                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2012:

Kultur- og Fritidsudvalget tog redegørelsen til efterretning.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede borgmesteren om at rette henvendelse til vedkommende minister for at komme videre med beslutningen om rekreative badezoner.

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at undersøge andre mulige lokaliteter nærmere.

Med hensyn til den 1 mio. kr. i forhold til det flydende foreningshus blev forvaltningen anmodet om at kigge nærmere på muligheden for saunaer og vinterbadning.
Til top