Mødedato: 21.06.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Badning i Københavns Havn - status på vision

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet status på visionerne om badning i Københavns Havn.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på arbejdet med "rekreative badezoner" i udvalgte, afskærmede dele af Københavns Havn til efterretning og drøfter det videre forløb
2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på visioner om badning i København Havn, herunder nøglemodellen, til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) tiltrådte den 9. december 2010 en indstilling om det videre arbejde med visionen om badning i Københavns Havn. 
Heri lå, at forvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) og øvrige relevante samarbejdsparter skulle arbejde videre med en realisering af visionen.

KFU anmodede forvaltningen om hurtigst muligt at iværksætte forsøgsordningen med badning i afskærmede badezoner 1-2 steder i havnen. Derudover anmodede udvalget om, at der hurtigst muligt forsøges iværksat en udvidet brug af havnebadene ("nøglemodellen").

Løsning

Forsøgsordning med "rekreative badezoner" i udvalgte, afskærmede dele af havnen.
Ud fra overvejelser om bl.a. vandkvalitet, spildevandsudløb, sejlrande og sejltrafik samt fordeling af nuværende badefaciliteter i havnen har forvaltningen og TMF forelagt By & Havn forslag om, at ordningen kunne forsøges iværksat ved (bilag 1):
  • Refshaleøen i dele af bassinet ved Café Halvandet
  • Nordatlantens Brygge i dele af bassinet for enden af Strandgade på Christianhavn 
  • Islands Brygge syd for havnebadet

Konklusion på det videre arbejde med badezoner
I det videre arbejde med visionen om "rekreative badezoner" har By & Havn den 10. juni 2011 sendt bemærkninger til forslaget om etablering af de tre "rekreative badezoner" i havnen (bilag 2 og 3).

I svarene fra By & Havn fremgår det bl.a., at badning i havnen "alene bør foregå i anlæg, som har mindst samme standard for sikkerhed og overvågning som de eksisterende badeanlæg". Dette gælder også for de nævnte badezoner. By & Havn vurderer det også som yderst tvivlsomt, om Kystdirektoratet vil give tilladelse til etablering af badezonerne. Ved badning uden bund er der det problem, at bundsedimenterne i havnen kan være sundhedsskadelige.

By & Havn og Kystdirektoratet skal give tilladelse til brug af vandarealer i havnen. På den baggrund lægges der op til, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter det videre forløb.  

                                                                          ***

Udvidet brug af havnebadene ("nøglemodellen") - status

Badene ved Islands Brygge og Fisketorvet er alene bygget til sommerbadning. Skal et havnebad anvendes hele året, skal dele af selve badet være bygget i andre "mere forstærkende" materialer.

Helårsbadning/vinterbadning (via en evt. nøgleordning) betyder udgifter til etablering af et nøglesystem. Hertil kommer ønsker og forventninger fra brugerne om en servicebygning til læ, ophold og med sauna, som det kendes fra Amager Helgoland og det kommende Koralbad ved Sluseholmen.

Erfaringer fra Koralbadet om udvidet brug 

Koralbadet står færdig til oktober 2011. Herfra og frem til den 30. april 2012 vil badets børne- og ungdomsbassin blive brugt til vinterbadning af den lokale vinterbadeforening Badekompagniet Sluseholmen. Det sker på eget ansvar.

 

Badekompagniet Sluseholmen vil også låne badets servicebygning til omklædning, opholdsrum og sauna. Saunaen vil være depotrum om sommeren. Foreningen vil selv låse sig ind i Koralbadet samt være ansvarlig for renhold og drift.

Koralbadet åbner for offentligheden den 1. juni 2012, jf. BR den 3. juni 2010.
 

Forvaltningen vil efter den 30. april 2012 i samarbejde med Badekompagniet Sluseholmen, TMF, TrygFonden og Metropolis E/F evaluere forsøget med foreningsvinterbadning.

 

Derfor vil det videre arbejde med en eventuelt udvidet brug af de øvrige havnebade - herunder i forhold til nøgleordning, ombygning og økonomi – afvente resultatet fra evalueringen.

For så vidt angår risiko for forurening af vandet på grund af kloakvand, tilkendegiver By & Havn, at der bør findes en metode, der sikrer, at borgerne informeres, når der er overløb.  

     
                                                                                   ***

Mulige placeringer af nye havnebade i Københavns Havn - status

For så vidt angår bud på mulige placeringer af nye havnebade i Københavns Havn er konklusionen efter dialog med TMF, at der på sigt kan arbejdes på en etablering af havnebade til enten sommer- eller helårsbrug ved bl.a.:

 

  • Refshaleøen i dele af bassinet ved Café Halvandet 
  • Nordatlantens Brygge i dele af bassinet for enden af Strandgade på Christianshavn
  • I Nordhavn

Forslagene skal i sagens natur udvikles og prissættes yderligere. Der skal også gennemføres forhandlinger med By & Havn, Kystdirektoratet, TMF, ØKF, Trygfonden og grundejere i forhold til afklaring, placering, vandarealleje, aftaler, tilladelser m.m. 

Forslag om nye havnebade indgår i den investeringsplan 2011-2025 for kultur- og fritidsfaciliteter, som KFU forelægges den 21. juni 2011.

Økonomi
Et havnebad til helårsbrug koster fra 14 til 37 mio. kr. afhængig af størrelse, udformning, materialer og funktioner. Den årlige driftsudgift vil være 2-4 mio. kr. Beløbet er afhængigt af bl.a. åbningstider, vinterbadeforhold, vandvarslingsordninger og aftaler om drift og renhold i forhold til grundejere (bolværker og bagland), havnemyndigheder og vinterbadeforeninger mv.
                                                   

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

Videre proces

For så vidt angår udvidet brug af havnebadene, vil KFU medio 2012 blive forelagt en indstilling herom. Her vil være en evaluering af vinterbadeordningen i Koralbadet samt økonomi og mulighederne for en eventuel helårsrelateret ombygning af havnebadene ved Island Brygge og Fisketorvet.

De mulige placeringer til kommende havnebade tages med i det videre arbejde med at udvikle og udnytte byens blå potentiale.

      Carsten Haurum
                                        /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2011:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at der skal arbejdes videre med etableringen af "rekreative badezoner". I relevant omfang må forvaltningen tage initiativ til et møde, f.eks. med Kystdirektoratet ligesom punktet skal indgå i et kommende dialogmøde med Teknik- og Miljøudvalget.

Med hensyn til nøglemodellen besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at det skal undersøges, om der er interesserede foreninger, der ønsker en udvidet brug af de øvrige havnebade og herunder evt. også vil deltage i evalueringen.
Til top