Afrapportering fra Stadsarkivet
Indstilling og beslutning
1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager afrapporteringen til efterretning.
Problemstilling
Status på nyt Stadsarkiv
Kommunen er overgået til elektronisk arkivering, så mængden af de papirarkivalier, der skal gemmes for eftertiden, er kendte. Københavns papirarkivalier er i dag placeret mange steder i byen. Siden 2007 har Stadsarkivet på grund af pladsmangel ikke modtaget papirarkivalier. Det er ud fra både en økonomisk og en kvalitetsmæssig vinkel væsentligt at få samlet de arkivalier, der skal bevares, i et samlet Stadsarkiv. Revisionsdirektoratet har i 2009 anbefalet, at kommunens arkivalier i papirform samles i én fælles central enhed.
Stadsarkivets strategi for digital formidling.
Åbne digitale arkiver
Stadsarkivet ønsker at åbne de digitale arkiver samt foretage en yderligere digitalisering af papirarkivalierne
Det vil højne aktivitetsniveauet betydeligt. Stadsarkivets fysiske læsesal har dagligt ca. 30 brugere, mens hjemmesiden for Politiets Registerblade normalt har 1.200 besøg. Derudover vil åbningen af de digitale arkiver og den yderligere digitalisering aflede mere forskning samt udvikling af undervisningsmateriale til skoler, fordi arkiverne ikke kun bliver mere tilgængelige, men data også bliver søgbare digitalt og på tværs, hvilket skaber helt nye sammenhænge og viden.
Brugerdreven innovation
Inddragelse af brugerne har vist sig at give et kæmpeløft både fagligt og praktisk. Uden brugernes ressourcer, engagement og viden havde Stadsarkivet aldrig fået 1,3 millioner unikke historiske personoplysninger digitaliseret og gjort søgbare på nettet, som det er sket i projektet ”Politiets Registerblade”. Og de over 600 diskussioner i det digitale rum samt de fysiske møder med superbrugere og referencegruppe har givet yderligere viden og ambitioner hos Stadsarkivets medarbejdere.
Visionen for Stadsarkivets formidling
Det ligger i hele formålet med at have et arkiv, at det skal være åbent for borgerne. Åbenhed har der i teorien hele tiden været, men i praksis har der ikke været let tilgængelighed til brugen af arkiverne på grund af den fysiske afstand til Stadsarkivet på Rådhuset, behovet for arkivfaglig viden for at finde det, man søgte, og den kendsgerning, at arkiverne mest har været for historikere. Disse tre barrierer søger Stadsarkivet at komme udover med en accelereret digitalisering gennem fortsat brugerinddragelse og etablering af nye partnerskaber. Visionen for Stadsarkivets formidling er derfor:
1) at borgerne bliver klogere på sig selv og deres by
2) at borgerne bliver inddraget i selve skabelsen af den viden (databaser), som de selv og andre historieinteresserede kan trække på i fremtiden.
3) at adgang via Internettet gør materialet let tilgængeligt for brugerne
4) at materialet bliver gjort søgbart, så man behøver mindre arkivfaglig viden for at finde de oplysninger man søger.
Løsning
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum /Merete Evers Dewilde
Beslutning
Dagsordenens punkt 10 og punkt 11 blev behandlet under eet.
Indstillingen blev godkendt.