Mødedato: 21.04.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

H17B i Kødbyen

Se alle bilag

En række forskellige kulturaktører har vist interesse for at gøre brug af Halmtorvet 17B i Kødbyen. Det gælder alt fra erhvervsaktører til mere kommunale formål. Kultur- og Fritidsforvaltningen har samtidig lavet en indledende undersøgelse, der peger på muligheden for at skabe et kulturhus, der muliggør kreativitet og skaber rum til bevægelse.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med kulturel anvendelse af Halmtorvet 17B.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget, under forudsætning af udvalgets godkendelse af indstillingens første at-punkt, drøfter og beslutter, hvilke formål Kultur- og Fritidsforvaltningen skal anvende Halmtorvet 17B til.
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget, under forudsætning af udvalgets godkendelse af indstillingens første og andet at-punkt, godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder et budgetnotat om anvendelse af Halmtorvet 17B.

Problemstilling

En række forskellige kulturaktører har henvendt sig til Kultur- og Fritidsudvalget om muligheden for at gøre brug af bygningen Halmtorvet 17B (H17B) i Kødbyen.

I forbindelse med behandlingen af et medlemsforslag om en ny placering til foreningen Maker på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 3. marts 2022, anmodede udvalget forvaltningen om temamøder om henholdsvis proces på tildeling af lokaler, f.eks. på baggrund af henvendelser fra foreninger, og den konkrete proces i forhold til tildeling af bygningen H17B i Kødbyen.

H17B har stået tom i mange år og er nedslidt, uisoleret og uopvarmet. Der er derfor behov for en større renovering og opgradering af bygningen, hvis der skal skabes en funktionel kulturbygning. Endvidere er der behov for afklaring ved Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) om anvendelse af bygningen.

Løsning

Bygningen – Halmtorvet 17B

I den grå kødby ligger en kommunal bygning, H17B, som står ubenyttet hen. Der er tale om en karakterfuld bygning, der med sine højloftede rum og centrale placering rummer potentiale som nutidigt kulturhus, makerspace og kreativt mødested på Vesterbro.

Bygningen ligger i Kødbyen og er 1.700 m2 med en indvendig højde på 9,6 meter. Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) har gennemført en indledende undersøgelse af bygningen (bilag 1), som viser, at der kan skabes yderligere ca. 630 m2 ved indsættelse af fleksible moduler, f.eks. i form af containere i to lag, som vil gøre det muligt at udnytte loftshøjden samt give en fleksibilitet og tilpasning over tid.

KEID planlægger at klimasikre bygningen i 2022 i form af renovering af tag og facade.

Behov for afklaring af anvendelse af H17B

KEID har oplyst, at H17B kan anvendes til lager, og efter istandsættelse vil det fortsat have samme anvendelse. Udgifter og eventuelle myndighedsgodkendelser til en ændret anvendelse skal afholdes af lejer af H17B.

Der er behov for yderligere afklaring af, hvor mange kvadratmeter, der kan etableres, og hvilke funktioner der kan indtænkes i bygningen. Endvidere skal det afklares, hvilke tiltag der er behov for i forhold til at renovere og omdanne bygningen til ændret anvendelse, krav til konstruktioner, brand mv. En afklaring heraf vil ske i samarbejde med Byggeri København og med inddragelse af relevante aktører og interessenter og med tilknytning af en ekstern rådgiver til at bistå med processen omkring konkretisering af ideer og prissætning.

Tilkendegivelser fra interesserede kulturaktører

En række forskellige kulturaktører har vist interesse for H17B. Det gælder alt fra erhvervsaktører til mere kommunale formål. Forvaltningens egen indledende undersøgelse fremgår af bilag 1.

Nedenfor listes de aktører og formål, som forvaltningen har fået henvendelser fra:

  • GEHØR - Musikkens væksthus, der kombinerer musikudøvelse, karriererådgivning og livescene. Vesterbro Musikforening (MUVE) har udarbejdet idéoplæg (bilag 2). Forvaltningen påpeger, at der etableres øvelokaler og musikaktiviteter i Nordhavn, samt at der allerede er øvelokaler i Kødbyen ved MUVE.
  • LAB17 er et udviklingslaboratorium for bæredygtige produkter bestående af Maker (foreningen for fysisk iværksætteri), Stykka og XBuild (erhvervsaktører) (bilag 3). Forvaltningen påpeger, at Foreningen Maker fra den 1. november 2022 ikke længere kan være i deres nuværende lokaler under Langebro grundet renovering. Forvaltningen er i dialog med Maker om en ny placering og krav til denne.
  • Fortrolig henvendelse fra spillested (bilag 4)
  • Kunstnerfællesskabet i Staldgade 74 i Kødbyen, som er et atelierfællesskab og kunstnerdrevet udstillingssted, anvender lokaler som ikke er godkendt til værksted. KEID har derfor varslet kunstnerne, at lokalerne skal lovliggøres til værksted eller anvendes som lager. Kunstnerne søger derfor efter nye lokaler.

Det er forvaltningens vurdering, at listen ikke er udtømmende, og at der vil være stigende interesse for bygningen fra andre aktører.

Forvaltningen bemærker, at Kultur- og Fritidsudvalget ligeledes har bestilt en sag om tildeling af lejemål, f.eks. på baggrund af henvendelser fra foreninger. Forvaltningen forventer at forelægge sagen for udvalget den 9. juni 2022.

Økonomiforvaltningen afventer KFF’s tilbagemelding i forhold til en eventuel interesse i at undersøge mulighederne for brugen af bygningen. Hvis Københavns Kommune ikke selv kan gøre brug af bygningen, vil Økonomiforvaltningen efter endt renovering forsøge at indgå et erhvervslejemål.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejde videre med anvendelsesformål for bygningen og udarbejde et budgetnotat til brug for forhandlingerne om Budget 2023.

 

Lars Laustrup

 

/Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2022: 

Der blev begæret delt afstemning om indstillingen.

I forhold til indstillingens 1. at-punkt stemte samtlige udvalgsmedlemmer for, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med kulturel anvendelse af Halmtorvet 17B.

I forhold til indstillingens 2. at-punkt begærede Enhedslisten afstemning om et forslag om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med at undersøge, om bygningen Halmtorvet 17B kan anvendes til GEHØR eller LAB 17.

Et flertal (Louise Theilade Thomsen, Jonas Bjørn Jensen, Lea Friedberg, Frederik W. Kronborg, Bente Møller, Stine Finné Toft og Klaus Mygind) stemte for forslaget.

Et mindretal (Niels Peder Ravn, Karina Bergmann, Kashif Ahmad og Mia Nyegaard) stemte imod.

Forslaget blev godkendt.

I forhold til indstillingens 3. at-punkt begærede Enhedslisten afstemning om et forslag om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder to budgetnotater om henholdsvis GEHØR og LAB 17. 

Et flertal (Louise Theilade Thomsen, Jonas Bjørn Jensen, Lea Friedberg, Frederik W. Kronborg, Bente Møller, Stine Finné Toft og Klaus Mygind) stemte for forslaget.

Et mindretal (Niels Peder Ravn, Karina Bergmann, Kashif Ahmad og Mia Nyegaard) stemte imod.

Forslaget blev godkendt.

Mia Nyegaard, Kashif Ahmad, Karina Bergmann og Niels Peder Ravn ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige finder, at bygningen H17 rummer mange muligheder for kulturelle udfoldelsesmuligheder og opfordrer derfor flest mulige interesserede til at henvende sig, idet partierne ønsker en åben proces, hvor flere har mulighed for at byde ind på de kulturelle anvendelsesmuligheder, som der herefter kan bestilles særskilte budgetnotater på.”

 

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og kontorchef Marianne Kruckow deltog under punktets behandling.

 

Til top