Mødedato: 21.04.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Temadrøftelse om Huslejenævnet

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget har ønsket en temadrøftelse om Huslejenævnet. Formålet er at drøfte Københavns Kommunes holdning til forslagene til fremtidig organisering af landets huslejenævn fra "Udvalget for huslejenævnenes organisering". Kultur- og Fritidsudvalget kan desuden drøfte forvaltningens indsats med at oplyse københavnerne om Huslejenævnet.

Til brug for den politiske drøftelse vil forvaltningen give en introduktion til Huslejenævnet og de udfordringer, der er på området, herunder en mulig reorganisering af landets huslejenævn.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om forvaltningens arbejde på huslejeområdet til efterretning.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, hvilken retning Københavns Kommune ønsker at tage i forhold til den fremtidige organisering af landets huslejenævn.

Problemstilling

Det københavnske boligmarked er under et generelt pres, og huslejepriserne er stigende, hvilket har betydning for lejerne. Borgere i Københavns Kommune har mulighed for at få sager om lejeforhold behandlet hos Huslejenævnet, eksempelvis lejens størrelse.

Huslejenævnet i København har gennem de seneste år oplevet en række udfordringer, som har betydning for sagsbehandlingen. En række lovændringer har bl.a. medført en stigning i antallet af indbragte sager og en mere kompleks sagsbehandling.

Samtidig er der udarbejdet en rapport fra ”Udvalget for huslejenævnenes organisering”, nedsat under Boligministeriet, der fremsætter en række forslag til den fremtidige organisering af landets huslejenævn og ankenævn. Rapporten er vedlagt som bilag 2.

På baggrund af et medlemsforslag vedtaget af Borgerrepræsentationen modtog Huslejenævnet i forbindelse med Overførselssagen 2019-2020 en engangsbevilling på 5 mio. kr. til at reducere sagsbehandlingstiden. Midlerne blev blandt andet brugt til at nedbringe sagspukler, til at afholde flere nævnsmøder, til en halvårlig afrapportering til Borgerrepræsentationen og til en oplysningskampagne om Huslejenævnet.

I Budget 2021 modtog Huslejenævnet en 4-årig bevilling på 3,1 mio. kr. årligt til at fortsætte arbejdet med at reducere sagsbehandlingstiden. Midlerne er blandt andet blevet brugt på at oprette et sjette huslejenævn, til at ansætte flere sagsbehandlere og til at fortsætte den halvårlige afrapportering samt oplysningskampagnen.

Med Overførselssagen 2021-2022 modtager Huslejenævnet en ny bevilling på 1,3 mio. kr. for resten af 2022. Midlerne vil blandt andet blive brugt på at oprette nye nævn og ansætte flere sagsbehandlere. Det forventes, at denne sag løftes som need-to i forhandlingerne om Budget 2023 med et varigt helårsbehov for bevilling på 2,0 mio. kr.

Løsning

Sagsmængden i Huslejenævnet lå i en årrække stabilt på omkring 2.000 sager om året.  Den 1. juli 2020 trådte den såkaldte Blackstone-aftale i kraft, hvilket medførte en række ændringer af boligreguleringsloven, som blandt andet skulle skærpe reglerne i forbindelse med gennemgribende moderniseringer af lejemål.

Lovændringen i 2020 har betydet, at der i 2021 blev indbragt over 1.000 yderligere sager årligt svarende til en stigning på 50%, hvilket har forlænget sagsbehandlingstiden i Huslejenævnet.

For at imødekomme de mange nye sager og sikre overholdelse af den lovpligtige sagsbehandlingstid er der i Overførselssagen 2021-2022 afsat midler til at finansiere sagsbehandling og afgørelser i Huslejenævnet.

Den 1. juli 2022 træder en lovændring om sammenskrivning af boligreguleringsloven og lejeloven i kraft. Selv om der er tale om en teknisk sammenskrivning, som kommunen ikke kompenseres for, tillægges Huslejenævnet nye kompetencer, bl.a. i forhold til spørgsmål om fremlejeforhold. Det forventes, at lovændringen vil medføre flere sager for Huslejenævnet.

I forhold til den fremtidige organisering af landets huslejenævn peger ”Udvalget for huslejenævnenes organisering” på tre forslag til fremtidig organisering:

  • Forslag 1: Landsdækkende ankenævn
  • Forslag 2: Centraliseret sagsbehandling
      • Fuldstændig centralisering af sagsbehandling
      • Centraliseret sagsbehandling for de mindre huslejenævnssekretariater, mens de større nævn kan opretholde lokale nævnssekretariater
  • Forslag 3: Obligatorisk fælleskommunale huslejenævn for mindre huslejenævn

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte, hvilken retning Københavns Kommune ønsker at tage i forhold til de foreslåede organiseringsformer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af udvalgets drøftelser vil forvaltningen arbejde videre med sagen samt orientere udvalget om implementeringen af beslutningen fra Overførselssagen 2021-2022 samt konsekvenserne af de kommende ændringer på huslejeområdet.

 

Lars Laustrup

/Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2022: 

Kultur- og Fritidsudvalget tog orienteringen til efterretning og drøftede sagen.

På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser blev forvaltningen anmodet om at udarbejde et notat til udvalget, der besvarer de stillede spørgsmål, herunder: 

  • mulighed for ved evt. for høj husleje i et område automatisk at give meddelelse til lejer om muligheden for at indbringe sagen for Huslejenævnet?
  • ankeprocent og medholdsprocent i Ankenævnet?
  • mulige tiltag til optimering af sagsbehandlingen med henblik på at nedbringe sagsbehandlingstiden?

Centerchef Aravni Jakobsen og kontorchef Anette Lund Hansen deltog under punktets behandling.

 

Til top