Mødedato: 21.04.2005, kl. 16:00

Rækkefølgeplan for investeringer i nyanlæg på idrætsområdet

Rækkefølgeplan for investeringer i nyanlæg på idrætsområdet

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. april 2005

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Rækkefølgeplan for investeringer i nyanlæg på idrætsområdet

(KFU 148/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at nedenstående principper er udgangspunkt for arbejdet med rækkefølgeplanen for nyanlæg.

 

 

RESUME

I budget 2005 indgår, at Kultur- og Fritidsudvalget, i samarbejde med relevante parter/forvaltninger, skal udarbejde en rækkefølgeplan for nyanlæg på idrætsområdet. Målet med nærværende indstilling er at fastlægge rammer og prioriteringer for denne plan.

Sigtet er, at selve planen forelægges til politisk behandling i august 2005.

***

Med indstillingen er der lagt op til, at forslagene til nye faciliteter opdeles i 5 kategorier. Det er indendørs anlæg, udendørsbaner, anlæg i byens rum, klubhusfaciliteter og bydækkende specialanlæg.

Anlæggene vurderes ud fra 6 kriterier, som er:

·        Facil itetsdækning

·        Mangfoldighed i forhold til brugergrupper

·        Synergieffekter i forbindelse med skoler m.m.

·        Mangfoldighed i forhold til idrætsgrene

·        Økonomi

·        Andet

Projekterne vil blive prioriteret inden for hver kategori og ud fra de seks kriterier.

Prioriteringerne inden for hver kategori vil blive bundet sammen af et overordnet bud på en samlet prioritering, herunder forslag til såvel kort- som langsigtede initiativer.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I vedtagelsen af budget 2005 indgår, at der skal udarbejdes en rækkefølgeplan for nyanlæg på idrætsområdet. Målet med nærværende indstilling er at fastlægge rammer og prioriteringer for denne plan.

Kultur- og Fritidsforvaltningen planlægger at forelægge selve rækkefølgeplanen til politisk behandling i Kultur- og Fritidsudvalget august 2005.

***

Baggrunden for rækkefølgeplanen

I budget 2005 er følgende vedtaget: "På trods af de store tilførsler til særligt nyanlæg og renoveringer på fritids- og idrætsområdet, udestår store investeringer i de kommende år på området.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodes derfor om i samarbejde med andre relevante parter/forvaltninger at udarbejde en prioriteret rækkefølgeplan for investeringer i nyanlæg på idrætsområdet.

Den kommende rækkefølgeplan skal baseres på objektive kriterier om f.eks. efterspørgsel/behov for anlægget samt nærhed til boligområder og uddannelsesinstitutioner.

På nuværende tidspunkt kendes følgende projekter, som der ikke er finansiering til, f.eks. en ny hal på Holmen, Sundbyøsterhallen, Bavnehøjanlægget, kunstgræsbaner i byens rum, Stadions halforslag, IF Stadion (støtte til hal i Brønshøj/Husum), B93 (støtte til ny tennishal ved Svanemølleanlægget), Fremad Amager (støtte til nyt klubhus samt idrætsfritidsklub), PRESPA (støtte til klubhus i Ryparken), nye havnebade f.eks. på Østerbro ved Havnegade og i Valby, nyt stadion i Valby Idrætspark, kunstgræsbaner i Valby Idrætspark, SPARTA (atletikhal v. Østerbro Stadion), ny tennishal på Kløvermarken, bygning af 'Stadshuset' i Ørestaden, boldklubben Hellas (udvidelse af klubhus), Emdrup idrætsanlæg, ØKF (klubhus på Kløvermarken) og BKO´er i byens rum.

Andre projekter, f.eks. initiativer nævnt i den idrætspolitiske redegørelse, bør ligeledes indgå i den kommende rækkefølgeplan."

 

Metode

En prioritering af de kommende års udbygningsplaner på idrætsområdet hviler på en prioritering inden for de enkelte typer af anlæg (haller, udendørsbaner m.m.).

Her er der valgt en opdeling på 5 hovedkategorier af faciliteter. Forslag til nye anlæg prioriteres inden for hver kategori.

1.       Indendørsanlæg - både udbygning og nyopførsel – f.eks. idrætshaller

2.       Udendørsbaner – f.eks. fodboldbaner

3.       Anlæg i byens rum – f.eks. Bevægelses Klare Områder (BKOer)

4.       Klubhusfaciliteter – til både udendørs- og indendørsaktiviteter

5.       Bydækkende specialanlæg – f.eks. en motorbane  

 

Prioritering

Hvert anlægsprojekt beskrives ud fra 6 kriterier. Kriterierne har afsæt i prioriteringerne i den idrætspolitiske redegørelse. Hvert kriterium får en vægt fra 1 til 3.

                                                                                      

a.      Facilitetsdækning

Facilitetsdækningen kortlægges ud fra lokalområder og ikke nødvendigvis skarpt afgrænsede bydele. Der vil også blive skelnet mellem lokale anlæg og anlæg af mere bydækkende karakter. Facilitetsdækningen har særlig stor vægtning i forbindelse med nye byområder som f.eks. Ørestaden og Sydhavnen.

b.      Mangfoldighed i forhold til brugergrupper                

Idrætspolitikken skal – når den omsættes i en rækkefølgeplan – tage højde for både den organiserede idræt og den selvorganiserede idræt. Samtidig skal rækkefølgeplanen have afsæt i, at Københavns Kommune har fokus på f.eks. børn og unge og inaktive.

c.      Synergieffekter i forbindelse med skoler m.m.           

Der er en lang række muligheder for at udnytte synergier på tværs af såvel serviceområderne som skellene mellem den private og offentlige sektor. Der kan være synergieffekter i forhold til nye såvel som mere kendte samarbejdspartnere. Eksempler herpå er skoler, daginstitutioner, ældrecentre, biblioteker, højere læreanstalter, private virksomheder.

Synergieffekter kan tale til fordel for, at et enkelt projekt opprioriteres for at udnytte mulighederne på et givent tidspunkt, f.eks. i forbindelse med skoleudbygning.     

d.      Mangfoldighed i forhold til idrætsgrene                                           

København skal udnytte sine muligheder som storby. Byens volumen og tiltrækning gør det muligt at etablere faciliteter til mindre idrætsgrene. Det er derfor et mål, at det skal være muligt at dyrke flest mulige idrætsgrene i København og herigennem tilgodese mere "skæve" og nytænkende anlæg. F.eks. kunne en rideskole (som ikke allerede findes i København) være et sådant "skævt" anlæg.

Samtidig betyder mangfoldigheden, at der skal være plads til at dyrke idræt på såvel bredde som eliteniveau.  

e.      Økonomisk vurdering

Anlæggets nytte og betydning for idrætslivet i København skal sættes i relation til etablerings- og driftsudgifterne. Kriteriet kan f.eks. tale til fordel for anlæg med stor kapacitet sammenholdt med udgifterne hertil. Kunstgræsbaner og havnebade er eksempler herpå.

f.        Andet                                                                                     

Her indgår vægtning af elementer, der falder uden for ovenstående kriterier. Andre kriterier kan være anlæg af særlig historisk værdi eller særlige betragtn inger omkring miljøbelastning m.m. 

 

Samlet vurdering:

Projekterne vil blive prioriteret inden for hver anlægskategori og ud fra de seks kriterier.

Prioriteringerne inden for hver kategori vil blive bundet sammen af et overordnet bud på en samlet prioritering, herunder forslag til såvel kort- som langsigtede initiativer.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

 

BILAG

Ingen

 

Carsten Haurum

/Mads Kamp Hansen

 


 

Til top