Mødedato: 21.04.2005, kl. 16:00

Brugerorienteret kunststøtte

Brugerorienteret kunststøtte

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. april 2005

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Brugerorienteret kunststøtte

(KFU 160/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget meddeler afslag på Jeppe Loshaks forslag om at indføre "Brugerorienteret Kunststøtte" i Københavns Kommune.

 

 

RESUME

Jeppe Loshak har indsendt et idépapir om "Brugerorienteret kunststøtte". Ideen er, at kommunen udvælger en gruppe kunstnere og indretter særlige udstillingslokaler til de udvalgte kunstneres værker. Kunstværkerne sælges herefter på markedet. Når et værk er solgt, yder kommunen et tilskud til kunstneren i tillæg til kunstnerens salgspris. Tilskuddet kan beregnes som en procentdel af salgsprisen.

 

Forvaltningen har vurderet, at ideen kan udmøntes i to ordninger for kunststøtte, hvoraf den ene ordning vil være ulovlig, mens den anden vil medføre uforholdsmæssige høje omkostninger til administration og kontrol.

 

Forvaltningen indstiller på denne baggrund, at der meddeles afslag til forslaget om at indføre "Brugerorienteret Kunststøtte" i Københavns Kommune.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Jeppe Loshak henvender sig første gang i april 2004 vedrørende "Brugerorienteret Kunststøtte". I juni indsender Jeppe Loshak et idé-papir om "Brugerorienteret Kunststøtte", som senere danner udgangspunkt for en drøftelse med borgmesteren (bilag 1). Forvaltningen har efterfølgende haft kontakt til Jeppe Loshak for at konkretisere ideen og kortlægge juridiske og økonomiske forhold i forbindelse med indførelsen af en sådan efterspørgselsstyret kunststøtteform.

Beskrivelse af Loshaks forslag

Ideen om "Brugerorienteret Kunststøtte" er ikke fuldt beskrevet, men går ud på, at kunststøtten målrettes den kunst, der kan omsættes på det private marked. Tanken er, at kommunen fortrinsvis udvælger unge og uprøvede kunstnere og indretter særlige udstillingslokaler til de udvalgte kunstneres værker. Værkerne sælges herefter på markedet. Når et værk er solgt, yder kommunen et tilskud til kunstneren i tillæg til kunstnerens salgspris. Tilskuddet kan beregnes som en procentdel af salgsprisen.

 

Forslaget vil - ifølge Loshak - fremme de kunstformer, der efterspørges af markedet og vil sikre, at kunstneren orienterer sin produktion mod efterspørgslen. Målene med forslaget til "Brugerorienteret Kunststøtte" er - ifølge Loshak - dels at støtte kunstnerne og dels at fremme borgernes mulighed for at hænge kvalitetskunst på væggene i deres hjem.

 

Nuværende ordning til støtte af billedkunst

Kommunen støtter i dag køb af kunst via Københavns Billedkunstudvalg, der er nedsat under Kultur- og Fritidsudvalget ved Borgerrepræsentationens beslutning af 7. februar 2002 i henhold til § 17, stk. 4 i lov om kommunernes styrelse.

 

Københavns Billedkunstudvalg køber hvert år kunst for ca. 0,5 mio.kr. Billedkunstudvalget besøger gallerier og såvel censurerede som ucensurerede udstillinger af samtidskunst. De indkøbte kunstværker bruges til udsmykning af kommunale institutioner og forvaltninger.

 

Derudover støtter Billedkunstudvalget billedkunstneriske projekter, der primært er båret af professionelle kræfter for ca. 0,3 mio.kr. årligt. Billedkunstudvalget uddeler kunststøtte ud fra på forhånd fastlagte kriterier.

 

Borgerrepræsentationen tog den 13. januar 2005 Billedkunstudvalgets evaluering for 2002-2004 samt at Billedkunstudvalget fortsætter med sin nuværende struktur og sammensætning til efterretning (BR 12/05).

 

Forvaltningens vurdering af Loshaks forslag

Forvaltningen har vurderet, at Loshaks idé kan udmøntes i to forskellige ordninger for kunststøtte. I den ene ordning vil prisen kunne fastsættes frit. I den anden fastsættes prisen af sagkyndige.

 

1. Fri prisfastsættelse.

Når de udvalgte kunstnere sælger deres værker, konkurrerer de på et marked med et stort udbud af kunst. Prisen er et af parametrene for en kunstners mulighed for at sælge sine værker. Tilskuddet fra kommunen medfører, at et værk kan sælges til en lavere pris, end kunstneren ville have forlangt, hvis kunstneren ikke fik tilskud. Tilskuddet vil dermed resultere i en indirekte støtte til kunstkøberen, som kan købe værket til en lavere pris(differencen mellem markedspris og købspris), dvs. at kunsten ikke sælges på markedsvilkår.

 

Spørgsmålet om, hvorvidt en kommune lovligt kan sælge eller yde tilskud til salg af kunst er ikke reguleret i den skrevne lovgivning. Spørgsmålet skal derfor afgøres efter de almindelige kommunalretlige grundsætninger om kommuners opgavevaretagelse – de såkaldte kommunalfuldmagtsregler.

 

Efter disse grundsætninger kan en kommune som udgangspunkt ikke uden lovhjemmel drive handel, håndværk, industri og finansiel virksomhed, ligesom en kommune ikke kan yde tilskud til enkeltpersoner eller til enkelte virksomheder.

 

Konsekvensen af prisfastsættelsen på "markedsvilkår" med efterfølgende kommunalt tilskud til en del af købsprisen er, at der ydes et direkte kommunalt tilskud til kunstneren og et indirekte tilskud til kunstkøberen.

 

For så vidt angår tilskuddet til kunstneren og dermed individuel støtte til kunstnerens erhvervsvirksomhed er der ikke lovhjemmel hertil. I praksis ydes der dog fra kommunal side i vidt omfang støtte til en kunstners erhvervsvirksomhed, f.eks. støtte til, at kunstnere kan udøve deres erhverv i form af lokaleudlån eller – leje til langt under markedsprisen. Det er efterhånden den gældende antagelse, at denne støtte falder inden for kommunalfuldmagten.

Den primære begrundelse herfor er den kommunale interesse i at fastholde et godt miljø for skabende billedkunstnere for derved at bevare, udvikle og udbrede kunsten.

Det kommunale tilskud ydes dermed typisk i form af, at kommunen stiller de for kunstneren nødvendige fysiske rammer mv. ("infrastrukturen") til rådighed – gratis eller til en pris under markedspris. En mere direkte støtte som i den beskrevne ordning vurderes dog at falde uden for kommunalfuldmagten.

 

For så vidt angår tilskuddet til kunstkøberen er der her tale om et tilskud til køberen som enkeltperson. Der er ikke lovhjemmel til et sådant tilskud, ligesom et sådant tilskud ikke er omfattet af kommunalfuldmagten, hvorfor det ikke lovligt kan ydes af kommunen.

 

På den baggrund finder forvaltningen, at der ikke lovligt kan ydes kommunal støtte til denne ordning.

 

2. Prisfastsættelse af sagkyndige

I den anden ordning fastsættes salgsprisen af sagkyndige. Derved kan kommunen imødegå, at tilskuddet medfører en reduktion i salgsprisen, som ikke er lovlig. Ordningen understøtter imidlertid ikke ideen om et frit marked, og prisen vil derfor ikke afspejle borgernes efterspørgsel.

Prisfastsættelsen af værkerne vil selv for sagkyndige være behæftet med betydelig usikkerhed. Kunstkøberes villighed til at betale for kunst afhænger ofte af en subjektiv oplevelse af værket, og hvis der udvælges unge og uprøvede kunstnere til ordningen, vil prisfastsættelsen være en særlig vanskelig opgave.

 

Derudover vil der være en række administrative omkostninge r forbundet med ordningen. Sagkyndige skal betales for at udvælge en gruppe af kunstnere til ordningen og for at prisfastsætte værkerne. Samtidig vil der være omkostninger til leje af lokaler samt kontrol med køb og salg af værkerne. Kontrollen med ordningen vil være vanskelig, idet ordningen åbner mulighed for fiktive køb, hvor købsprisen tilbageføres til kunstkøberen.

 

Samlet set vil de administrative omkostninger, der er forbundet med at drive og kontrollere en sådan ordning, lægge beslag på en forholdsmæssig stor andel af de midler, der skulle afsættes til formålet.

 

Ved hjælp af prisfastsættelse af udvalgte kunstværker via sagkyndige, kan der skabes en lovlig støtteordning. Prisen på kunstværket vil imidlertid ikke afspejle borgernes efterspørgsel og ordningen vil medføre høje omkostninger til administration og kontrol.

 

På den baggrund finder forvaltningen ikke, at ordningen kan anbefales.

 

Forvaltningens indstilling

På baggrund af ovenstående indstilles det, at der meddeles afslag på Jeppe Loshaks forslag om at indføre "Brugerorienteret Kunststøtte" i Københavns Kommune.

Miljøvurdering

Sagen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Bilag

1. Jeppe Loshaks forslag til "Brugerorienteret Kunststøtte" (juni 2004).

 

 

Carsten Haurum

                                                                                                  /Merete Evers

 

 

 


 

Til top