Foranalyse vedrørende nyt hovedbibliotek i København
Foranalyse vedrørende nyt hovedbibliotek i København
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 21. marts 2002
7. Foranalyse vedrørende nyt hovedbibliotek i København
(KFU 128/2002)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at Kultur- og Fritidsforvaltningen nedsætter en arbejdsgruppe i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen til udarbejdelse af en foranalyse vedrørende et nyt hovedbibliotek i København i overensstemmelse med vedlagte kommissorium m.v.
at der anvises kassemæssig dækning for udgifterne til foranalysen på konto 3.50.1 Folkebiblioteker.
RESUME
Med virkning fra 2008 kan den nuværende lejekontrakt for Hovedbiblioteket i Krystalgade opsiges af lejer, mens udlejer tidligst kan opsige til den 31. maj 2013. Kontrakten, hvis hoveddel er indgået med ejendomsselskabet Jeudan A/S, stammer fra 1993 og lyder p.t. på et samlet beløb på 10.500.000 kr. årligt. Lejemålet udgør p.t. godt 10.000 m2.
På den baggrund, og da udvidelsesmulighederne i ejendommen i Krystalgade er begrænsede, blev der i 2001 taget hul på en diskussion om bygning af et nyt hovedbibliotek, hvilket bl.a. resulterede i, at Kultur- og Fritidsudvalget på budget 2002 afsatte 0,5 mio. kr. til en foranalyse.
Medio 2001 blev der i en ideskitse udarbejdet af Rådgivende Ingeniører og Arkitekter og Kultur- og Fritidsforvaltningen peget på to mulige beliggenheder for et nyt hovedbibliotek, Israels Plads og Turbinehalsgrunden.
Forvaltningen vil i en arbejdsgruppe med Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen undersøge de to arealer grundigere og pege på en ønskværdig placering over for udvalget ultimo 2002. Også andre muligheder for en tilfredsstillende beliggenhed vil blive taget i betragtning, således at mulighederne indtil videre holdes åbne.
Arbejdsgruppen skal ligeledes vurdere de planmæssige, arkitektoniske og tekniske forudsætninger for byggeriet, samt udarbejde en indholdsmæssig specifikation af, hvad byggeriet skal rumme for at udgøre et tidssvarende og fremadrettet bibliotek for hovedstaden. Som grundlag herfor skal foreligge en nærmere gennemgang af det nuværende hovedbibliotek i Krystalgade. Samtidig skal gruppen udarbejde et skitseprojekt til en arkitektkonkurrence, som kan udskrives i løbet af 2003.
Endelig skal gruppen undersøge mulighederne for eventuel supplerende ekstern finansiering af et byggeri af den pågældende størrelse, anslået til 20.000 m2.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Primo 2001 blev der taget hul på en diskussion om bygning af et nyt hovedbibliotek, hvilket bl.a. resulterede i, at Kultur- og Fritidsudvalget på budgetforslag 2002 afsatte 0,5 mio. kr. til en foranalyse.
Ved behandlingen af budgetforslaget i Borgerrepræsentationen den 11. oktober 2001 blev der af F fremsat følgende hensigtserklæring:
"Der arbejdes på at finde en egnet grund, hvor der kan bygges et nyt og tidssvarende hovedbibliotek. Herefter udarbejdes der forslag til arkitektkonkurrence for hovedbiblioteket. Der er tale om et indledende projektarbejde, hvor omkostningerne allerede er afsat i Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2002".
Hensigtserklæringen blev ikke vedtaget, bl.a. ønskede socialdemokratiet, at der først skulle laves en redegørelse for den nuværende bygning i Krystalgade, så man havde et beslutningsgrundlag i forhold til fremtiden.
Derimod blev Kultur- og Fritidsudvalgets forslag om 0,5 mio. kr. til en foranalyse vedtaget.
På den baggrund har Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet vedlagte kommissorium (bilag 1)for en arbejdsgruppe, der skal udarbejde en foranalyse m.v.
Det nuværende hovedbibliotek
Det nuværende lejemål i Krystalgade er en ombygget produktionsvirksomhed, som i nogle år i løbet af 1980'erne fungerede som møbelvarehus. Biblioteket flyttede ind i 1993, og bevarede ved indflytningen husets grundstruktur og arkitektoniske indretning. Arealet blev udvidet fra ca. 7.000 m2 i den tidligere beliggenhed på Kultorvet, til omkring 10.000 m2. Siden 1993 er virksomheden (udlånstal og besøgstal) steget med ca. en tredjedel, lige som en række nye funktioner er indpasset i huset, såsom et tegneseriebibliotek, musikudlån, en forøget arrangementsvirksomhed og den nye informationsteknologi, som i høj grad præger det moderne biblioteksbillede.
Huset virker for småt, og der er praktisk taget ingen muligheder for at udvide lejemålet.
Det samlede lejemål består ud over det store grundlejemål, som er indgået med ejendomsselskabet Jeudan A/S, af to mindre lejemål indgået med ejere, hvis ejendomme grænser op til Fiolstræde. Den samlede husleje, som reguleres med pristallet hvert år, udgør 10,5 mio. kr. for 2002.
Et nybygget hovedbibliotek
Københavns Kommune har aldrig tidligere bygget et hovedbibliotek. Biblioteket har i sin 117-årige historie altid været indlogeret i bygninger, bygget til andre formål. Oprindelig var det en kirke (Nikolaj), en kontorbygning (Kultorvet) og et varehus (Krystalgade). Et hus bygget til biblioteksformål vil kunne fungere langt mere hensigtsmæssigt og tilfredsstillende for brugere og personale.
I andre store byer i vore nabolande er der i de seneste år bygget og indrettet nye hovedbiblioteker. Det mest nærliggende sted er Malmö, men også Helsinki og Stockholm har hovedbiblioteker bygget til formålet. I Oslo er der p.t. aktuelle planer om et nybyggeri af et hovedbibliotek. Også Göteborg og Trondheim har i de seneste år bygget nye hovedbiblioteker, ligesom Berlin har aktuelle planer om et nyt hovedbibliotek for hele den samlede by.
Arkitektonisk bør et nyt hovedbibliotek udgøre en smuk og markant bygning, som løfter sit lokalområde. Bygningen bør være fleksibel, og vurderinger af størrelsen sammenlignet med andre byggerier fra moderne tid, indikerer et nytteareal på ikke under 20.000 m2. I pjecen "Et nyt hovedbibliotek i København" (bilag 2), udarbejdet af Rådgivende Ingeniører og Arkitekter og Kultur- og Fritidsforvaltningen, er skitseret nogle uforpligtende tanker om hoveddisposition og biblioteksfagligt indhold af en nybygning. Men andre kan tænkes, og først en egentlig foranalyse vil kunne angive en hovedretning.
Foranalyse
Arbejdsgruppen skal vurdere de planmæssige, arkitektoniske og tekniske forudsætninger for byggeriet, samt udarbejde en indholdsmæssig specifikation af, hvad byggeriet skal rumme for at udgøre et tidssvarende og fremadrettet bibliotek for hovedstaden. Som grundlag herfor skal foreligge en nærmere gennemgang af det nuværende hovedbibliotek i Krystalgade.
Der skal peges på en beliggenheden så central som muligt. De to placeringer, som fremgår af pjecen, er noget nær ideelt placeret i byen. Begge arealer ligger inden for eller på grænsen af middelalderbyen, hvor studerende, lærere og andre læsende færdes, og hvor citylivet udfolder sig stærkest. Hovedbibliotekets høje besøgstal (900.000 - 1 mio. årligt) skyldes denne centrale beliggenhed kombineret med det omfattende tilbud. En beliggenhed i centrum med offentlige transportmidler og parkeringsmuligheder tæt på må derfor anses for en forudsætning for biblioteksmæssig succes.
Det er oplagt, at et så stort og betydningsfuldt bygningsværk skal udskrives som en konkurrence. I kommissoriet indgår derfor udarbejdelse af et skitseforslag til en arkitektkonkurrence. Tidsmæssigt er det tanken at udskrive konkurrencen i løbet af 2003, og det skønnes umiddelbart, at der med et egentligt konkurrenceoplæg, præmier mv. vil være tale om et samlet beløb herfor på ikke under 6 mio. kroner. Forudsætningen for en konkurrence er imidlertid, at der er fundet en ideel placering samt en finansiering af byggeriet.
Endelig er der som det sidste element i kommissoriet medtaget en belysning af mulighederne for delvis finansiering fra eksterne kilder af en byggesum i størrelsesordenen omkring 350 mio. kroner.
Arbejdsgruppens rapport forventes afleveret til Kultur- og Fritidsudvalget senest 1. januar 2003.
MILJØVURDERING
Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser
ØKONOMI
I budget 2002 er der afsat 0,5 mio. kr. til en foranalyse af et nyt hovedbibliotek. Det her skitserede projekt kan holdes inden for denne ramme.
BILAG
1. Kommissorium for arbejdsgruppen
2. Pjecen "Nyt hovedbibliotek i København"
Ida Munk
/ Jan Østergaard Bertelsen