Mødedato: 21.02.2002, kl. 16:00

Udvalgte studieture, arrangementer/konferencer m.m. i udlandet i perioden 2002 - 2005 indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område.

Udvalgte studieture, arrangementer/konferencer m.m. i udlandet i perioden 2002 - 2005 indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område.

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. februar 2002

 

22. Udvalgte studieture, arrangementer/konferencer m.m. i udlandet i perioden 2002 - 2005 indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område.

(KFU 72/2002)

INDSTILLING

Kultur- og fritidsforvaltningen indstiller at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter deltagelse i studieture, konferencer m.m. i udlandet i udvalgets funktionsperiode 2002 – 2005.

RESUME

Drøftelse af udvalgets deltagelse i studieture, arrangementer/konferencer i udlandet i udvalgsperioden 2002 – 2005.

Forvaltningen peger på mulighederne for deltagelse i Artgenda i Hamborg i Tyskland, besøg i Berlin med henblik på udvikling af kultursamarbejde, besøg i Amsterdam med henblik på udbygning af idrætsfaciliteter i nyt boligområder, medvirken ved Skt. Petersborgs 350 års jubilæum samt deltagelse i IFLA-konferencer (biblioteksområdet) i udvalgsperioden.

SAGSBESKRIVELSE

Forvaltningen foreslår at udvalget drøfter deltagelse i følgende sammenhænge:

Artgenda 2002. D.7- 23.juni Hamborg, Tyskland.

På udvalgets møde d. 31.januar 2002 blev det besluttet at bevilge 286.000.-kr. til deltagelse i Artgenda 2002.

Hamborg er ansvarlig for koordinering og produktion af biennalens program, ophold og diæter for de deltagende kunstnere.

Bevillingen på 286.000.-kr. giver mulighed for at 15 unge kunstnere fra København kan deltage i Biennalen.

På udvalgsmødet blev muligheden for at udvalget besøger Artgenda 2002 nævnt..

 

 

Maj/juni 2002 eller August 2002, Berlin, Tyskland

Københavns Kommune har længe arbejdet på at udbygge samarbejdet med Berlin. En formalisering af samarbejdet er dog blevet forsinket af kommunalvalget i de to byer i efteråret 2001.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har undersøgt muligheden for et samarbejde mellem de to byer inden for forvaltningen område, ligesom muligheden for samarbejdspartnere afsøges. Det har ført til drøftelser med Goethe Instituttet, Internationalt Kultursekretariat under Kulturministeriet og den danske ambassade i Berlin. Alle parter er meget interesserede, og det er aftalt at arbejde for en større kulturudveksling mellem de to byer i 2004.

For at fremme denne satsning i 2004 og sikre at udvekslingen også forankres på et politisk niveau foreslås det, at Kultur- og Fritidsudvalget besøger Berlin i maj/juni 2002 - alternativt august 2002. Det er væsentligt at besøget finder sted i år, således at man på politisk niveau kan være med til at initiere processen.

Den danske ambassade og Goethe Instituttet vil være behjælpelig med sammensætning af program. Programmet vil indeholde møde med relevante samarbejdspartnere både fra det politiske niveau og kulturinstitutioner.

2003 – Besøg i Holland

Forvaltningen foreslår besøg i Amsterdam bl.a. i lokalområderne, som er benævnt "Borneo" og "Java"

Der er i Amsterdam sket en stor udbygning af havneområderne. Der er i Amsterdam gode muligheder for at se og drøfte erfaringer med udbygning af blandet idrætsfaciliteter i et nyopført storby-område.

Endvidere er Amsterdam kendt for at have en aktiv "eventpolitik", hvor der er afsat midler til at tiltrække forskellige typer af begivenheder, herunder også idrætsbegivenheder til byen.

Maj 2003 - Skt. Petersborgs 300 års jubilæum

Skt. Petersborg fejrer 300 års jubilæum i år 2003. Byen, der blev grundlagt den 17. maj 1703, markerer jubilæet med en række kulturelle begivenheder, fra maj måned og året ud. Programmer for jubilæet er endnu ikke lagt frem, men det forventes at blive en storslået kulturel markering.

EU´s medlemslande er inviteret til at medvirke og en dansk kulturel markering ved jubilæet er p.t. under planlægning. Dette foregår via Det Internationale Kultursekretariat under Kulturministeriet, som har nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra bl.a. Århus, Odense, Ribe og Esbjerg Kommune. Det konkrete indhold er endnu ikke helt fastlagt, men en pendant til Copenhagen Jazz-Festival i Skt. Petersborg har bl.a. været på tale.

Der forventes større vished om de danske bidrag foråret 2002.

IFLA-konferencer

IFLA er den internationale biblioteksforening. Medlemmer er biblioteksforeninger fra hele verden, samt nationalbiblioteker, folkebiblioteker og skolebiblioteker. København har været medlem i mange år, og stadsbibliotekar Børge Sørensen var fra 1995-2001 valgt medlem af foreningens bestyrelse.

Der har gennem mange år været en tradition for, at medlemmer af biblioteksbestyrelse/kulturudvalg deltog i foreningens årlige konference.

Programmet for konferencerne er en intensiv række af foredrag (normalt på engelsk), som finder sted i løbet af tre-fire dage i slutningen af august måned. Der er parallelt løbende foredragstilbud inden for alle bibliotekspolitiske og biblioteksfaglige emner.

Af politisk interesse er fortrinsvis foredrag om digitaliseringen af bibliotekerne, internettets udvikling og spørgsmål om fri adgang til information og ytringsfrihed relateret til biblioteker.

Der vil i øvrigt være mulighed for særlige arrangementer for udvalgets medlemmer. Således var mødet i Jerusalem 2000 mættet med denne slags særskilte arrangementer, og også mødet i Boston 2001 havde disse indslag. Der kan således blive mulighed for faglige/sociale arrangementer sideløbende med særlige besøg på rådhuse, kulturelle forvaltninger og institutioner og andet.

Konferencerne i 2002 finder sted i Edinburgh/Glasgow (IFLA's 75 års fødselsdag), i 2003 Berlin, i 2004 Buenos Aires, og i 2005 Oslo.

ØKONOMI

På budget 2002 er der i alt afsat 306.000 kr. til udvalgets rejseaktiviteter.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

HØRING

Ingen bemærkninger.

BILAG

Ingen.

Ida Munk

/Preben Rohde

 

Til top