Revision af retningslinjer for udendørs arrangementer
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en opfølgning på den indstilling om retningslinjer for udendørs arrangementer, som udvalget behandlede den 19. november 2015.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at nærværende indstilling med bilag sendes til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på det videre arbejde med forskrift for støj.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede 19. november 2015 en indstilling om revision af retningslinjer for udendørs arrangementer. Udvalget udbad sig i den forbindelse et notat, der bl.a. nærmere beskriver processen i sagen siden behandlingen i Kultur- og Fritidsudvalget den 7. marts 2014.
Herudover besluttede udvalget følgende: ”Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at vide, hvilke pladser man forestiller sig, hvilke regler der skal gælde for dem, om kreative zoner bliver indarbejdet og hvilke regler der skal gælde for resten af byen, samt hvordan de skal håndhæves.”
Løsning
Proces
Bilag 1 indeholder en oversigt over tværgående møder i sagen om revision af retningslinjer for udendørs arrangementer.
Forskrift for støj og håndtering af pladser til arrangementer
Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at forskriften for støj vil bestå af regler for arrangementer med musik samt en liste med pladser til arrangementer med tilhørende grænseværdier, spilletider og et maksimalt antal tilladte koncerter/arrangementer med musik på de enkelte pladser.
Teknik- og Miljøforvaltningen er endnu ikke færdig med udkastet til forskrift for støj, og forskriften er endnu ikke forelagt Teknik- og Miljøudvalget. Kultur- og Fritidsforvaltningen kan derfor ikke redegøre for de konkrete pladser og håndteringen af pladserne, som Teknik- og Miljøudvalget vil pege på.
Hvad angår kreative zoner, afgrænser disse zoner sig til kommuneplanlægning af kreative erhverv og vil ikke indgå i arbejdet om forskrift for støj.
Forskriften vil i praksis betyde, at Teknik- og Miljøforvaltningen sætter støjgrænser for specifikke pladser. Teknik- og Miljøforvaltningen kan på den måde klart og tydeligt formidle rammerne for støj udadtil og nemmere sagsbehandle, hvad der er muligt inden for de gældende støjgrænser. På den måde vil forskriften gøre det mere overskueligt og hurtigere for arrangører at søge om benyttelse af pladser til arrangementer. Omvendt skal det sikres, at de konkrete rammer i forskriften ikke bliver for stramme og hindrer brugen af pladserne. Kultur- og Fritidsforvaltningen har i arbejdet med forskriften tilkendegivet, at i det omfang, der er brug for retningslinjer, skal udformningen og administration give mulighed for smidig afvikling af arrangementer i byrummet.
Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at der for de pladser, som ikke står på listen, vil blive foretaget en konkret vurdering, før der kan gives tilladelse til brug af pladsen. Dette er uændret i forhold til den nugældende praksis.
Jævnfør indstilling fra 19. november 2015 vil forskriften vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget i forbindelse med høring i starten af foråret 2016. Det er under høringsfasen, at Kultur- og Fritidsudvalget får mulighed for at forholde sig konkret til antallet af arrangementer og støjgrænser på de enkelte pladser. Forud for den officielle høring foreslås, at nærværende indstilling sendes som Kultur- og Fritidsudvalgets input til Teknik- og Miljøforvaltningens videre arbejde.
Forslag til pladser
Der er en stigende interesse fra kulturarrangører og festivaler for at bruge byens rum til scene og kulisse. Dette kan bl.a. ses i Københavns Kommunes bylivsregnskab, hvor der har været en stigning af udendørs arrangementer fra ca. 1.900 i 2010 til ca. 3.100 i 2014. Denne stigende efterspørgsel skal afspejles i forskriftens liste for arrangementspladser og rammerne for arrangementer.
I det omfang der skal være faste regler for københavnernes brug af byens rum og pladser, peger Kultur- og Fritidsforvaltningen på de pladser, der fremgår af bilag 2.
Bilag 2 består af de mest anvendte pladser i dag, samt pladser som arrangører og lokale institutioner har peget på, at de ofte anvender til arrangementer eller fremtidig ønsker at anvende. Listen består bl.a. af nye Musiktorv med udendørs overdækning og scene ved Kulturpunkt Amager, og Refshaleøen, der i dag er scene for store koncerter i København. Bilag 3 viser den geografiske placering af de omhandlede pladser.
Hvad angår de konkrete rammer for antal tilladte koncerter, grænseværdier m.v. vil dette fremgår af det kommende udkast fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Med afsæt i Kultur- og Fritidspolitikkens ambition om en levende storby, skal forskriften som udgangspunkt minimum have samme antal tilladte koncerter på pladser, som de nuværende retningslinjer giver mulighed for.
Dynamiske rammer for brug af byens pladser
Kultur- og Fritidsudvalget arbejder løbende med at understøtte en jævn fordeling af arrangementer over hele byen og over hele året. Forskriften understøtter dette ønske om fordeling med en ramme for antallet af arrangementer på særlige pladser.
Samtidig er det vigtigt, at der er mulighed og råderum for, at københavnerne kan anvende steder i byen, som ikke står på listen, lige som det er praksis i dag. Det skaber en fleksibilitet og plads til den uforudsete ide, og understøtter ambitionen om København som en by med kant.
I forlængelse af dette skal der arbejdes dynamisk med forskriften for at indfri de politiske visioner og brugernes behov.
Økonomi
Videre proces
Godkendes indstillingen, vil nærværende indstilling med bilag blive sendt til Teknik- og Miljøforvaltningen til videre behandling.
Carsten Haurum
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. januar 2016:
Indstillingen blev godkendt, idet Kvæsthusmolen tilføjes som forslag til plads til arrangementer.