Mødedato: 21.01.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Status på nattelivets gener

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges status på nattelivets gener.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter 2. afrapportering på nattelivets gener og tager afrapportering om diskrimination i nattelivet til efterretning (se bilag 1)
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter analysen af nattelivets gener i Blågårdsgade/Ravnsborggade kvarteret (se bilag 2)
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at revision af restaurationsplanen igangsættes.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2015: 

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 10. oktober 2013 restaurationsplanen for København.

Ifølge restaurationsplanen skal Kultur- og Fritidsudvalget have forelagt en årlig status for indsatsen imod diskrimination i nattelivet.  

Samtidig med afrapporteringen om diskrimination forelægges en afrapportering på øvrige gener fra nattelivet i Indre By.

Herudover har Bevillingsnævnet anmodet om, at der ses på udviklingen i Blågårdsgade/Ravnsborggade kvarteret.

Løsning

Baggrund

Bevillingsnævnet drøftede på sit møde den 25. november 2015 2. afrapportering på nattelivets gener i Indre By samt analysen af Blågårdsgade/Ravnsborggade kvarteret.

Bevillingsnævnet anmoder på den baggrund om, at der allerede nu igangsættes en revision af restaurationsplanen (se bilag 3). Det bemærkes, at restaurationsplanen skal revideres inden udløb af indeværende valgperiode.

2. afrapportering om nattelivets gener skal ses i forlængelse af første afrapportering, som dannede grundlag for den praksisændring på bevillingsområdet, der blev vedtaget af Bevillingsnævnet d. 18. juni 2014.  Med praksisændringen varslede Bevillingsnævnet stop for nye 05-bevillinger i Vestergade, Larsbjørnsstræde, Studiestræde, Teglgårdstræde og Sankt Peters Stræde og dele af Gothersgade (se bilag 4).

 

Diskrimination

Som led i arbejdet med et mere trygt og inkluderende natteliv har Københavns Kommune udviklet en åben klageadgang via stemplet-appen. Fra oktober 2014 til oktober 2015 er der foretaget følgende registreringer i stemplet-appen:

 

Antal downloads

2.759

Registreringer af diskrimination i alt

467

Registreringer af diskrimination i København

359

Antal gennemsnitlige registreringer om ugen i København

7

Registreringer af diskrimination i nattelivet i København

111

Registreringer af diskrimination i nattelivet i København, hvor der er angivet konkrete restaurationer

53

Af de i alt 53 registreringer i nattelivet i København, hvor der er angivet konkrete restaurationer, er 10 konkrete restaurationer blevet registreret for diskrimination 2 gange eller mere.

Der foretages dog få politianmeldelser og der dømmes sjældent i sager om diskrimination. Fra 1. januar 2014 til 30. juni 2015 er der til Københavns Politi indgivet i alt 19 anmeldelser om racediskrimination efter straffelovens § 266 b. Det bemærkes, at sagerne ikke kun er relateret til nattelivet. Politiet har rejst sigtelser i 17 af sagerne, men 11 sager er senere blevet opgivet. To gange er sager afsluttet med bøde og to sager er afgjort ved dom – i den ene sag blev tiltalte frifundet.  

 

Nattelivsgener Indre By

Med restaurationsplanens vedtagelse er der iværksat en række initiativer for at nedbringe generne fra nattelivet i Indre By bl.a.:

  • Stop for nye 05-tilladelser i de mest belastede dele af Indre By. Dokumentationen viser, at der siden Bevillingsnævnets varsel ikke er kommet nye 05-tilladelser i de omhandlede områder.
  • Center for Miljøbeskyttelse fører flere støjtilsyn. Dokumentationen viser, at der gives flere indskærpelser til restaurationerne (gule kort)
  • Politiets trygnattelivsindsats har nedbragt antallet af politiforretninger i 2015 i visse gader af Indre By.
  • Bevillingsnævnet præciserer de koncepter, som restauratørerne får tildelt bevillingerne efter.
  • Dokumentationen vedrørende nattelivets gener er blevet styrket herunder dokumentationen for diskrimination.

Konklusionen i 2. afrapportering er, at der stadig er væsentlige gener fra nattelivet, og at der fortsat er et stort pres på Indre By.

 

Blågårdsgade-/Ravnsborggadekvarteret

Analysen af Blågårdsgade/Ravnsborggadekvarteret viser, at der har været en udvikling hen imod flere restaurationer i Ravnsborggade. Generne har dog på nuværende tidspunkt ikke nået et omfang som i Indre By. Det skal anføres, at der ikke er foretaget en undersøgelse af ”festen i gaden” i Blågårdsgade/Ravnsborggade kvarteret.

Beboelsen i Indre By er forholdsvis lille i sammenligning med beboelsen på Nørrebro. I Vestergade er der eksempelvis blot 117 beboere og på Gammeltorv er der registreret 8 beboere. Til sammenligning er der i Blågårdsgade 1.017 beboere. Befolkningstætheden er også højere på Nørrebro sammenlignet med Indre By.

 

Forslag til drøftelsespunkter

På baggrund af dokumentationen i 2. afrapportering samt analysen af Blågårdsgade/Ravnsborggade kvarteret anbefaler forvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter:

  • Hvilken retning man ønsker at nattelivet i Indre By og på Indre Nørrebro skal udvikle sig i fremover
  • Om man ønsker at udvide stoppet for nye 05-nattilladelser, således at stoppet eventuelt kommer til at omfatte samtlige nattilladelser (kl. 00-05) - eller nattilladelser fra 02-05 - med henblik på at nedbringe nattelivsgenerne yderligere.
  • Om man ønsker at udvide det geografiske område fx til andre områder af Indre By og Indre Nørrebro hvis det vurderes, at et stop for nye nattilladelser kan nedbringe eller forebygge nye gener fra nattelivet. 

Det er Bevillingsnævnet, som formelt træffer beslutning om stop for nye nattilladelser på baggrund af den foreliggende dokumentation. Bevillingsnævnet agerer dog indenfor restaurationsplanens rammer. Det er derfor en politisk drøftelse, i hvilken retning byen skal udvikle sig.

 

 Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser igangsættes en revision af restaurationsplanen i samarbejde med Bevillingsnævnet.

Udkast til ny restaurationsplan forelægges Kultur- og Fritidsudvalget senest i 2. halvår 2016.

3. afrapportering på nattelivets gener forelægges senest ultimo 2016.

 

Carsten Haurum

                      /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. januar 2016:

 

Følgende repræsentanter fra Indre By Lokaludvalg havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

Bent Lohmann

Gunna Starck

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Et flertal af Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer udtalte, at Bevillingsnævnet skal have særlig fokus på Blågårdsgade/Ravnsborggade og dele af Indre By, f.eks. Kattesundet, og i den forbindelse se på muligheden for stramninger. Heidi Wang kunne ikke tilslutte sig bemærkningen.

 

 

Til top