Nye retningslinjer for Festivalpuljen 2015-2018
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til nye retningslinjer for Festivalpuljen 2015-2018.
Indstilling
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender reviderede retningslinjer for Festivalpuljen 2015-2018
- at Kultur- og Fritidsudvalget giver forvaltningen bemyndigelse til at implementere de reviderede retningslinjer.
Problemstilling
I Budget 2015 og Budget 2016 er der afsat en pulje til events og festivaler i perioden 2015-2018. Puljens størrelse er:
2015: 14 mio. kr.
2016: 13 mio. kr. (Budget 2015) + 2 mio. kr. (ekstrabevilling, Budget 2016)
2017: 12,8 mio. kr.
2018: 12,8 mio. kr.
Udmøntning af Festivalpuljen for 2016 og 2017 sker den 7. april 2016.
For at kunne vejlede ansøgere til Festivalpuljen og sikre en ensartet administrativ proces forud for den politiske prioritering, indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender reviderede retningslinjer for Festivalpuljen.
Løsning
Kultur- og Fritidsudvalget har behandlet ansøgninger om tilskud fra Festivalpuljen i alt fire gange, fordelt på én udmøntning i 2014 og tre i 2015.
I forbindelse med den første udmøntning den 18. december 2014 vedtog Kultur- og Fritidsudvalget en række principper for vurdering og prioritering af ansøgninger til Festivalpuljen.
Siden har både forvaltning og udvalg høstet en række erfaringer i forbindelse med behandling af Festivalpuljen, hvilket giver anledning til en revision af de hidtidige retningslinjer.
De reviderede retningslinjer tager udgangspunkt i de tidligere retningslinjer og er konkretiseret og udbygget for både kendte og nye ansøgere.
Kultur- og fritidsudvalget besluttede den 19. november 2015, at der skal stilles krav til modtagere af tilskud fra Festivalpuljen om at stille viden og erfaring til rådighed for andre. Kravet indgår i de nye retningslinjer.
Forvaltningen indstiller, at udvalget vedtager nedenstående reviderede retningslinjer, og at forvaltningen samtidig gives bemyndigelse til sørge for, at disse opfyldes dels i den administrative proces, som går forud for udvalgets behandling af Festivalpuljen, dels i forbindelse med den efterfølgende aftale- og evalueringsproces.
Forslag til reviderede retningslinjer
Formålet med Festivalpuljen er at fremme festivaler og events, som engagerer publikum og aktiverer deltagerne. Byens festivaler og events skal medvirke til at præsentere nye festivalformater og understøtte Københavns profil som en storby med kant, jævnfør Kultur- og Fritidspolitikken 2016-2019.
Festivalpuljen har følgende kategorier: tonekunst/musik, billedkunst, scenekunst, litteratur, idræt - tilbagevendende, idræt - enkeltstående samt øvrige kulturelle begivenheder.
I ansøgninger lægger Kultur- og fritidsudvalget vægt på (i ikke prioriteret rækkefølge):
a) Kvalitet og originalitet – indholdsmæssigt og udtryksmæssigt.
b) Relevans for København, byens borgere og besøgende – at indhold, form og formidling afspejler byens profil og særkende.
c) Dokumentation for forpligtende samarbejde med andre aktører/institutioner, gerne i form af konsortier eller samproduktion, med henblik på at styrke begivenhedernes profil, og udnytte de kunstneriske og økonomiske ressourcer bedst muligt. Samarbejdspartnere og beskrivelse af typer af samarbejder skal fremgå af ansøgningen.
d) Eksperimenterende indhold, form eller formidling
e) Udviklingsfokus. Tilbagevendende festivaler og events skal dokumentere evne og vilje til udvikling og fornyelse.
f) Aktivering. Store internationale kultur- og idrætsevents skal inddrage foreningslivet i planlægning og afvikling af events og sideevents.
g) Mangfoldighed i bred forstand i forhold til at tiltrække, engagere og aktivere forskellige og nye målgrupper.
h) Tidsmæssig og geografisk spredning af events og festivaler over hele kalenderåret og hele byen, herunder fokus på nye byrum samt bydele under udvikling eller bydele, hvor kulturbegivenheder kan løfte øvrige politiske dagsordener i forhold til eksempelvis børn og unge eller international branding af København.
Udvalget vil desuden balancere prioriteringen af tilskud i forhold til geografisk spredning, spredning i forhold til genre, mangfoldighed og målgruppe.
Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til:
1. at henvise ansøgninger, hvis hovedindhold er musik, scenekunst eller billedkunst, til vurdering/behandling i fagudvalgene.
2. at fastlægge datoer for behandling af Festivalpuljen. Som udgangspunkt vil udgangsbehandling og udmøntning foregå to gange årligt, henholdsvis forår (marts/april) og efterår (november).
3. i dialog med ansøgere til Festivalpuljen at sikre, at der etableres forpligtende samarbejder mellem festivaler.
4. at eventvurderinger udarbejdes som bilag til idrætsevents med budget større end 1 mio. kr.
Øvrige tiltag
For at understøtte Kultur- og Fritidsudvalgets ønske om flere forpligtende kulturelle samarbejder og konsortier på tværs af byen har forvaltningen taget initiativ til en række dialogmøder mellem nye og etablerede, store og små festival- og eventaktører og repræsentanter fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.
Tilbagemeldingen fra deltagerne efter det første dialogmøde har været positive. Næste planlagte dialogmøde har til formål at få fokuseret input til, hvordan Københavns Kommune og byens festivaler og events i fællesskab kan arbejde videre med de politiske ønsker til, hvordan vi udvikler og styrker byens festivalformater og koncepter i nye samarbejdskonstellationer og i stadig højere grad formår at bruge og dele viden og ressourcer.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen indarbejder udvalgets godkendte retningslinjer i det materiale, der allerede ligger på www.kk.dk.
www.kk.dk/brugbyen fungerer som den primære indgangsportal for festival- og eventaktører, som planlægger at afvikle arrangementer og begivenheder i Københavns Kommune.
Carsten Haurum
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. januar 2016:
Indstillingen blev godkendt.