Status for Pumpehuset
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på støtte til drift af Pumpehuset fra 2016 og frem, da der ikke er afsat midler til formålet på Budget 2016.
Problemstilling
Tilskuddet til Pumpehuset udløb ved udgangen af 2015.
I forhold til at finde en langsigtet løsning for Pumpehuset har Pumpehusets ledelse og bestyrelse siden Kultur- og Fritidsudvalgets møde i oktober 2015 været i dialog med Københavns øvrige regionale spillesteder for at afsøge muligheder for at indgå i et konsortium med et eller flere spillesteder. Det er ikke lykkedes for Pumpehusets ledelse at finde en langsigtet løsning.
Uden enten et kommunalt tilskud fra 2016 eller en mulighed for at opnå en lejeaftale på markedsvilkår med Københavns Ejendomme, med en løbetid på minimum 10 år, vil Pumpehuset lukke som spillested og kulturel venue i 2016.
Løsning
Kultur- og Fritidsudvalget har i 2015 bevilliget i alt 0,6 mio. kr. ekstra til Pumpehuset i 2016, i første omgang som budgetsikkerhed frem til 30. april 2016 til afvikling af medarbejdere og indgåede kontrakter, i anden omgang for at undersøge mulighederne for en langsigtet løsning for Pumpehuset.
Der er behov for et yderligere tilskud på 0,6 mio. kr. i 2016 for at kunne opretholde Pumpehusets hidtidige aktivitetsniveau. Derudover er der i 2017 behov for budgetsikkerhed på 0,6 mio. kr. frem til 30. juni 2017 til afvikling af medarbejdere og indgåede kontrakter, såfremt der i Budget 2017 ikke afsættes midler til fortsat drift af Pumpehuset.
Pumpehuset har derfor ikke ansøgt Kultur- og Fritidsudvalget om status som regionalt spillested i perioden 2017-2020.
Pumpehusets ledelse ønsker tilskud til drift af Pumpehuset 2017-2020 og vil udarbejde fornyet ansøgning, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017. Behovet er 1,2 mio. kr. årligt (ansøgning vedlagt i bilag 1).
Bestyrelsesformand for Fonden Pumpehuset oplyser, at fonden opløses umiddelbart efter den 21. januar 2016, såfremt der ikke kan opnås et fortsat kommunalt tilskud til kulturaktiviteter i Pumpehuset fra 2016.
Som alternativ til fortsat drift af Pumpehuset med kommunalt tilskud har Pumpehusets driftsselskab undersøgt muligheden for at indgå en lejekontrakt med Københavns Ejendomme med henblik på at fortsætte driften på kommercielle vilkår.
Pumpehusets driftsselskab vurderer, at en lejeaftale på minimum 10 år med Københavns Ejendomme er en forudsætning for at kunne sikre tilstrækkelig tilbagebetalingstid på de vedligeholdelsesinvesteringer i bygningen og øvrige udgifter, som en omlægning til kommerciel drift vil kræve.
En erhvervslejekontrakt med en uopsigelighedsperiode på 10 år vil skulle godkendes af Borgerrepræsentationen i forlængelse af en konkret vurdering af Københavns Ejendomme af investeringsomfang og afskrivningsperiode.
Pumpehusets driftsselskab ønsker derfor Kultur- og Fritidsudvalgets opbakning til en lejeaftale på minimum 10 år.
Københavns Ejendomme har tilkendegivet, at de er villige til at udleje Pumpehuset i en tidsbegrænset periode på 4 år. Københavns Ejendomme har endvidere meddelt forvaltningen, at de afventer KFU's beslutning, inden forhandlingerne om et kontraktudkast genoptages.
Vilkår for drift af Pumpehuset frem til 2016
Pumpehuset har hidtil modtaget 1,13 mio. kr. om året (2015-priser) til kulturaktiviteter fra Kultur- og Fritidsudvalget. Københavns Kommune har hidtil stillet bygningen, Pumpehuset, huslejefrit til rådighed for Fonden. Huslejeudgiften for Pumpehuset er på ca. 1 mio. kr. årligt. Pumpehuset afholder selv udgifter til forbrug, vedligeholdelse mv. Brugsaftalen med Københavns Ejendomme løber indtil udgangen af 2016. Aftalen om at stille Pumpehuset huslejefrit til rådighed for en kulturarrangør er betinget af, at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger tilskud til kulturaktiviteter i bygningen.
Pumpehuset har de seneste år præsenteret mellem 600-800 bands og solister årligt på husets i alt tre scener. Den musikalske profil favner gadehiphop, elektronisk musik og metal. Fonden har investeret i indvendig ombygning af spillestedet og i at skabe rum for kulturelle aktiviteter på pladsen foran Pumpehuset. Her er blandt andet etableret en mindre scene i gadeplan, som i løbet af sommeren 2015 præsenterede over 100 bands fra vækstlaget for ca. 16.000 gæster. Byhavens aktiviteter er en del af husets målsætning om at gøre Pumpehusets koncertudbud mere synligt og tilgængeligt for en bredere målgruppe.
Det er forvaltningens vurdering, at Pumpehuset, siden Fonden blev etableret i 2011, har været drevet professionelt - kunstnerisk og økonomisk.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Pumpehuset orienteres om udvalgets beslutning.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget bevilger Pumpehuset et tilskud i 2016-2017, vil forvaltningen udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet.
Carsten Haurum
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. januar 2016:
Kristoffer Bramsen og Søren E. Jakobsen fra Pumpehuset havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen.
Der blev begæret afstemning om følgende forslag:
Det foreslås, at forvaltningen i samarbejde med Pumpehuset undersøger mulighederne for videre drift eksempelvis en Stengade-model. Endvidere oversendes Pumpehuset til overførselssagen.
Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Niels Bjerrum, Tue Hækkerup, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Carl Christian Ebbesen, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte for forslaget.
Ingen stemte imod.
Jens-Kristian Lütken og Heidi Wang undlod at stemme.
Forslaget blev dermed godkendt.
Jens-Kristian Lütken og Heidi Wang ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Venstre og Liberal Alliance ønsker at der arbejdes videre med at sikre mulighederne for at Pumpehuset kan klare sig på kommercielle vilkår, herunder dialog med Københavns Ejendomme."