Mødedato: 20.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Thorvaldsens Museum, Mødestedet på 1. sal.

Ansøgninger 2. halvår 2018 til Direktør Michael Hermann Nielsens Mindelegat, afd. B

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal som legatbestyrelse for Direktør Michael Hermann Nielsens Mindelegat, afd. B, tage stilling til, om der skal gives støtte til fire ansøgninger til legatet (skandinavisk samarbejde).

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget meddeler afslag på ansøgning om tilskud til udgivelse af bogprojektet ”Berømte Nordiske kræftforskere”,
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger legatstøtte på 33.000 kr. til 6 udvalgte personers deltagelse i 26. Nordisk Medicinsk Historisk Kongres i København,
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget meddeler afslag på ansøgning om tilskud til særudstilling i Nyboders Mindestuer om koleraepidemien i København i 1853, og
  4. at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger legatstøtte på 20.000 kr. til Nordisk Klassisk Musik og Eventyr i Odense i august 2019.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget skal som legatbestyrelse tage stilling til fire ansøgninger til Direktør Michael Hermann Nielsens Mindelegat, afd. B (skandinavisk samarbejde).

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede 23. august 2018, at der skal være to årlige ansøgningsrunder med deadline henholdsvis 1. april og 1. oktober, hvilket har det formål, at legatbestyrelsen har mulighed for at sammenligne og vurdere ansøgningerne og derfra udvælge de bedst egnede projekter.

Legatets disponible midler er pt. på ca. 2.000.000 kr., hvoraf halvdelen ca. 1.000.000 kr. er til ”Fremme af samarbejdet mellem de skandinaviske nationer”.

Normalt uddeles legater på op til 100.000 kr. til velgørende og almennyttige organisationer og institutioner af forvaltningen i henhold til stående bemyndigelse. Forvaltningen ønsker imidlertid at forelægge disse ansøgninger for udvalget, da der er tale om en ny ordning.

Løsning

Inden ansøgningsfristen 1. oktober 2018 er der modtaget fire ansøgninger.

Uddeling fra legatet sker i henhold til fundatsen til:

  1. Trængende gamle husassistenter eller institutioner, der virker herfor
  2. Fremme af den videnskabelige sygdomsforskning, særlig kræft-, tuberkulose- og gigtforskning
  3. Fremme af samarbejdet mellem de skandinaviske nationer.

Denne indstilling vedrører alene legatets formål til ”Fremme af samarbejdet mellem de skandinaviske nationer”, idet formål 1 ikke længere er muligt at opfylde, og idet forvaltningen har udarbejdet en ny procedure for uddeling til formål 2. Se selvstændig indstilling på dagsordenen om godkendelse af denne procedure.

Legatets formål til "Fremme af samarbejdet mellem de skandinaviske nationer" uddeles efter følgende overordnede principper:

  1. Fremme af formidling og kultursamarbejde mellem de skandinaviske lande, eksempelvis via scenekunst, musik, visuel kunst, design, mad eller tværgående kunstneriske projekter
  2. Samfunds- og kulturprojekter, hvis formål er at formidle og udvikle de skandinaviske landes kulturliv og øge kendskabet til landenes fælles historie – både i de skandinaviske lande og i resten af verden.

Ansøgning 1. Bogprojekt ”Berømte nordiske kræftforskere”

Dansk Medicinsk-Historisk Selskab har søgt om 38.513 kr. til tryk af bogen ”Berømte Nordiske Kræftforskere”, der vil blive skrevet i et samarbejde med den norske læge Ole Didrik Lærum og Dansk Medicinsk-Historisk Selskab. Bogen vil blive udgivet som særtryk til Dansk Medicinhistorisk Årbog og lanceret på 27. Nordiske Medicinsk-Historiske Kongres i maj 2019.

Ansøgningen indstilles til afslag, idet det ansøgte falder uden for legatets formål. Ved vurderingen heraf har forvaltningen lagt vægt på, at den blotte kendsgerning, at bogens emne har et vist skandinavisk islæt, ikke i sig selv kan antages at ville fremme samarbejdet mellem de skandinaviske lande.

Ansøgning 2. Deltagelse i 27. Nordiske Medicinsk-Historiske Kongres i maj 2019
Dansk Medicinsk-historisk Selskab har søgt om 33.000 kr. for at kunne tilbyde seks talenter inden for medicinens historie i de skandinaviske lande betalt deltagelse ved 27. Nordiske Medicinsk-Historiske Kongres i maj 2019 mod, at de deltager aktivt ved enten at afholde et mundtligt oplæg eller på anden måde præsentere deres virke.

Der indstilles til en legatportion på 33.000 kr., da det ansøgte skønnes omfattet af fundatsens formål om at fremme samarbejdet mellem de skandinaviske nationer, og da de deltagende seks talenter bl.a. kommer fra Danmark, Norge og Sverige.

Ansøgning 3. Særudstilling i Nyboders Mindestuer om koleraepidemien i København i 1853
Støtteforeningen Nyboders Minde har i samarbejde med Dansk Militær Medicinsk Selskab, Dansk Medicinsk-historisk Selskab (DMHS) og Medicinsk Museion søgt om 34.000 kr. til en særudstilling i Nyboders Mindestuer.

Særudstillingen tager afsæt i koleraepidemien i København i 1853. Udstillingen vil reflektere over samspillet mellem medicin, menneske og samfund i datidens Danmark men trækker også tråde op til nutidens militærmedicinske kontekst på tværs af Skandinavien. Udstillingen vil åbne i maj 2019.

Ansøgningen indstilles til afslag, da det ansøgte falder uden for formålet. Ved vurderingen heraf har forvaltningen lagt vægt på, at udstillingen, som primært beskriver forhold i Danmark i midten af 1800-tallet, ikke kan antages at ville fremme det nutidige samarbejde mellem de skandinaviske nationer.

Ansøgning 4. Nordisk Klassisk Musik og Eventyr 2019 i Odense i august 2019
H.C. Andersen-paraden v/Torben Iversen vil fejre Foreningen Nordens 100-års jubilæum ved at invitere unge musikere, der er under konservatorieforberedende uddannelse i Odenses venskabsbyer i Sverige og Norge til at optræde ved Odense Blomsterfestival i august 2019.
Det oplyses, at arrangementet vil have udgifter på 83.000 kr., der vil blive søgt finansieret af fonde.

Mindelegatet har tidligere støttet lignende arrangement i Odense i 2017 med 20.000 kr.

Der indstilles til en legatportion på 20.000 kr., da det ansøgte skønnes omfattet af fundatsens formål om at fremme samarbejdet mellem de skandinaviske nationer, og da de unge musikere kommer fra venskabsbyer i Sverige og Norge.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Såfremt indstillingen tiltrædes, vil forvaltningen sørge for udbetaling af de bevilgede legatportioner.

 

Mette Touborg

                                                /Merete Evers Dewilde                              

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. december 2018:

Indstillingen blev godkendt.

Til top