Mødedato: 20.12.2007, kl. 16:00

Etablering af HPFI-afbrydere i kommunens ejendomme

Etablering af HPFI-afbrydere i kommunens ejendomme

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 20. december 2007

 

Afbud:

·        Sikandar Malik Siddique  (sygdom)

 

Fraværende:

·        Bjarne Fey

 

 

 

Leslie Arentoft var genindtrådt i Kultur- og Fritidsudvalget i stedet for Pia Allerslev.

 

Frank Hedegaard forlod mødet kl. 17.50 under punkt 6.

Leslie Arentoft forlod mødet kl. 17.55 under punkt 6.

 

 

23.      Etablering af HPFI-afbrydere i kommunens ejendomme(KFU 556/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om, at der udarbejdes en handlingsplan, så der i de kommende år etableres HPFI-afbrydere på de elektriske installationer i kommunens ejendomme, hvor det ifølge ny lovgivning er påkrævet.

 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

 

1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen til efterretning og godkender det videre handlingsforløb som beskrevet.

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. december 2007:

Punkt 21 og punkt 23 blev behandlet under ét.

 

Indstillingen blev godkendt. 

 

Kultur- og Fritidsudvalget forudsætter at modtage økonomisk kompensation (DUT) for stærkstrømsbekendtgørelsen.

 

 

Problemstilling

I 2007 har Sikkerhedsstyrelsen under Erhvervs- og Boligministeriet udsendt de nye afsnit – afsnit 6B og  8 – til stærkstrømsbekendtgørelsen for at højne sikkerhedsniveauet i nye og eksisterende elektriske installationer. Som noget nyt stilles der nu krav om ekstra beskyttelse ved hjælp af HPFI-afbrydere i alle installationer og ikke som hidtil kun i boliginstallationer.

Baggrunden for de nye krav er bl.a. ændrede europæiske standarder for elektriske apparater og belysningsarmaturer.

 

For eksisterende installationer skal kravet være opfyldt senest 1. juli 2008.

 

Kommunernes Landsforening og Danske Regioner har vurderet, at de nye regler kan medføre store ekstraudgifter for mange kommuner. Hertil kommer, at el-branchen selv vurderer, at den ikke har mulighed for at nå at gennemføre installationsarbejdet for de berørte kommuner og ejendomsejere pr. 1. juli 2008.

 

KL har derfor sammen med Danske Regioner rettet henvendelse til Økonomi- og Erhvervsministeriet og gjort opmærksom på, at der ikke er forhandlet økonomisk kompensation (DUT) for stærkstrømsbekendtgørelsen, hvorfor der pt. foregår sådanne forhandlinger.

 

Københavns Kommune ejer ca. 800 ejendomme. I København er beskyttelsen mod elektrisk stød hidtil traditionelt sket alene ved jordforbindelse i henhold til det gældende Stærkstrømsreglement ved den enkelte installations udførelse. Det forventes derfor, at der skal installeres HPFI-afbrydere på en stor del af elinstallationerne.

 

Københavns Ejendomme vurderer på den baggrund at en samlet handlingsplan for etablering af HPFI-afbrydere i kommunens ejendomme er nødvendig. Afhængigt af udfaldet af forhandlingerne om kompensation (DUT), kan det blive nødvendigt, at der findes ekstraordinære midler til at gennemføre planen

 

Sikkerhedsstyrelsen har tilkendegivet, at der ikke kan gives en generel dispensation fra de nye regler. Den enkelte ejendomsejer/kommune kan dog opnå dispensation ved at fremsende en handlingsplan for en succesfuld opfyldelse af kravene i bekendtgørelsen, som Sikkerhedsstyrelsen vil  behandle individuelt. På opfordring af KL arbejder Sikkerhedsstyrelsen i øjeblikket på at opstille retningslinier for sådanne handlingsplaner.

 

 

Løsning

 

Københavns Ejendomme har i forbindelse med prioriteringen af grundbudgettet for vedligeholdelse indstillet, at der afsættes 5 mio. kr. i 2008 til planlægning og opstart af et projekt vedrørende lovliggørelse af el-installationerne i de kommunale ejendomme i henhold til ovennævnte

 

I projektets første etape vil Københavns Ejendomme på grundlag af Sikkerhedstyrelsens anbefalinger udarbejde en detaljeret kortlægning af behovene i kommunens ejendomme.

 

På baggrund af kortlægningen udarbejdes en samlet handlingsplan, som lægger op til en flerårig etapevis etablering af HPFI-afbrydere på alle eksisterende elektriske installationer i kommunens ejendomme.

 

Udover at udarbejde handlingsplanen forventer Københavns Ejendomme at installere HPFI-relæer i ca. 50 mindre ejendomme i 2008, for de 5 mio. kr, der er foreslået afsat.

 

Når resultatet af forhandlingerne om kompensation (DUT midler) mellem KL og Staten foreligger vil Københavns Ejendomme fremlægge en endelig finansieringsplan, eventuelt som en del af budgetforhandlingerne for 2009.

 

Fremsendelse af  dispensationsansøgning til Sikkerhedsstyrelsen vil redegøre for Københavns Kommunes plan for kortlægning og videre handlingsplan og vil blive fremsendt når kravene til handlingsplaner foreligger fra Sikkerhedsstyrelsen. Dette forventes at ske primo januar 2008.

 

 

På baggrund af en  forundersøgelse hvor udvalgte ejendomme er undersøgt vurderes det at finansieringsbehovet for den samlede portefølje af kommunale ejendomme er ca. 125 mio. kr. (bilag 2)

 

Det understreges at den umiddelbare risiko for personskade ikke er øget, men at der er tale om en højnelse af sikkerhedsniveauet.

 

 

 

Økonomi

 

Denne indstilling har ikke økonomiske konsekvenser 

 

I 2008 anvendes 5 mio. af grundbudgettet for vedligeholdelse.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage med finansieringsplan når DUT-forhandlingerne er afsluttet.

 

 

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Københavns Ejendomme – på grundlag af Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger – udarbejde handlingsplan for etablering af HPFI-afbrydere på eksisterende elektriske installationer i kommunens ejendomme.

 

Bilag

1. Information på KL's hjemmeside af den 20. november 2007 vedrørende Stærkstrømsbekendgørelsen

2. Notat vedrørende økonomi.

 

 

                                                                  Carsten Haurum              

                                                                                                             /Karen Mosbech

 


 

Til top