Mødedato: 20.12.2007, kl. 16:00

Vandkulturhus i Valby - ny udbudsform mm.

Vandkulturhus i Valby - ny udbudsform mm.

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 20. december 2007

 

Afbud:

·        Sikandar Malik Siddique  (sygdom)

 

Fraværende:

·        Bjarne Fey

 

 

 

Leslie Arentoft var genindtrådt i Kultur- og Fritidsudvalget i stedet for Pia Allerslev.

 

Frank Hedegaard forlod mødet kl. 17.50 under punkt 6.

Leslie Arentoft forlod mødet kl. 17.55 under punkt 6.

 

 

10.      Vandkulturhus i Valby - ny udbudsform mm.(KFU 571/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

På baggrund af en undersøgelse af byggemarkedet og kommunens store fokus på energiforbrug, når der bygges nye faciliteter, skal Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) tage stilling til ændring af udbudsform og inkorporering af energibesparende foranstaltninger i programtilpasningsfasen.

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at anvende fremskudt hoved/ storentrepriseudbud ved udbud af vandkulturhuset i Valby

2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager den nye tidsplan for etableringen af et vandkulturhus i Valby til efterretning

3. at Kultur- og Fritidsudvalget tager forslag om inkorporering af energibesparende foranstaltninger i programtilpasningsfasen til efterretning.

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. december 2007:

Indstillingen blev godkendt. 

 

Problemstilling

I 2006 udskrev KFU en konkurrence om vandkulturhuset i Valby, som blev sendt i EU udbud, hvor totalentreprenører blev indbudt til at deltage. Der kom kun et tilbud, som af dommerkomitéen ikke blev anset for godt nok. KFU besluttede derfor den 29. marts 2007 at aflyse udbuddet (KFU 187/2007).

Årsagen til den lave deltagelse var primært, at byggebranchen har haft fuld kapacitet (ordretilgang), hvorfor entreprenørvirksomheder ikke har været villige til at påtage sig svømmebadsprojekter, som i branchen betegnes som problematiske og yderst risikable.

Udbuddet viste samtidig, at det afsatte beløb til vandkulturhuset ikke var tilstrækkeligt. På den baggrund blev der afsat ekstra 20 mio. kr. til projektet ved vedtagelsen af budget 2008.

En af forvaltningen iværksat markedsundersøgelse har samtidig vist, at en anden udbudsmetode formentlig vil tiltrække flere budgivere.

Konklusionen på undersøgelsen viser således, at entreprenørerne vil være interesserede i at byde på en stor- eller hovedentreprise, og at entreprenørerne ønsker, at bygherren/ kommunen har det fulde ansvar for projekt- og kvalitetsspecifikation (hovedprojektet).

Løsning

Udbudsform
På den baggrund foreslår forvaltningen, at udbudsformen for vandkulturhuset i Valby ændres til et fremskudt hoved/storentrepriseudbud. I denne udbudsform vælges en totalrådgiver alene ud fra en vurdering af de bydendes krav til honorar, deres kompetence og erfaring – uden en konkurrence baseret på indkomne projektforslag.

Udbuddet og valg af totalrådgiver forestås af forvaltningen (bestillerenheden og Københavns Ejendomme).

Energibesparelser
I forhold til det sidste udbud på vandkulturhuset har såvel Københavns Kommune som Staten formuleret ambitiøse energipolitiske mål, som nye vandkulturhus bør forsøge at opfylde. Det gælder både energibesparende og CO2 fortrængende foranstaltninger.

Udgangspunktet er dog, at ekstraudgifter til energibesparelser mv. må tilføres projektet som finansiering ud over det, der nu ligger i bevillingsrammen. Københavns Ejendomme vil i den forbindelse se på mulighederne for at få ekstern finansiering.

EU's Concerto II plan, som Teknik- og Miljøudvalget har givet sin principielle opbakning, indeholder bl.a. forslag om at bygge et pillefyr til delvis forsyning med varme og el på en CO2 neutral måde. EU-planen og dens forslag vil blive søgt inddraget i planlægningen og den indledende projekteringsproces.

Tidsplan
Ingeniørfirmaet Lemming & Eriksson har udarbejdet en tidsplan for projektet med start i januar 2008 og med en forventet åbning af vandkulturhuset medio 2011 (bilag 2).

Baggrunden for den senere åbning er primært ændringen af udbudsform og de ekstra undersøgelser, som forvaltningen har måttet foretage i den forbindelse.

Hertil skal lægges tid til afklaring af finansieringen af særlige energibesparende tiltag, som ikke kan finansieres inden for den bevillingsmæssige ramme.

Helhedsplan for Valby Idrætspark
Vandkulturhuset skal etableres i Valby Idrætspark, hvor en helhedsplan er under udarbejdelse. Økonomiforvaltningen, som nu leder projektet, har i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet en tidsplan for arbejdet (bilag 3).

Det forventes, at der findes midler til konsulentydelser i forhold til endeligt at afklare 1) en fordeling og volumen af bygningerne (idræt, boliger, erhverv), 2) økonomien i projektet (business case), 3) miljøkravenes begrænsninger for byggeriet (støj, lys) og 4) hvordan gode trafikale løsninger og parkering sikres for de forskellige funktioner i området.

Dermed skulle der være basis for at færdiggøre helhedsplanen og dernæst få den politisk behandlet medio 2008.

Økonomi

I 2004 blev der afsat 80 mio. kr. til et vandkulturhus i Valby, som senere er blevet p/l fremskrevet til 89,1 mio. kr. Derudover blev der afsat 20 mio. kr. til projektet i budget 2008. Den samlede bevilling på i alt 109,1 mio. kr. forventer forvaltningen at indstille til udmøntning i 2008.

Videre proces
Konkurrenceprogr ammet for vandkulturhuset revideres, så det tilpasses den nye udbudsform mm. Vandkulturhuset forventes sendt i udbud i 1. halvår af 2008, se tidsplanen i bilag 2.

 

Københavns Ejendomme vil snarest muligt begynde arbejdet med at undersøge mulige energibesparende foranstaltninger og deres finansiering.

 

Forvaltningen forventer på den baggrund at komme med en indstilling om udmøntning af bevilling mm. til KFU i efteråret 2008.

Bilag

1. Notat fra Lemming & Eriksson af 27. november 2007

2. Tidsplan vedr. Vandkulturhuset i Valby

3. Tidsplan vedr. Helhedsplan for Valby Idrætspark

 

 

         Carsten Haurum

                                                                  /Mads Kamp Hansen

 


 

Til top