Mødedato: 20.11.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Bestyrelsen for Thorvaldsens Museum

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til den fremtidige styring af Thorvaldsens Museum.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter den fremtidige styring af Thorvaldsens Museum og bemyndiger forvaltningen til at arbejde videre indenfor rammerne af udvalgets drøftelse.

    Problemstilling

    Med beslutningen om at skabe en ny samlet museumsenhed i København (KKM), har byen taget en ny vej og skabt visionen om mere og bedre museum, arkiv og kunst for alle.

    Tilsammen fortæller institutionerne i KKM Københavns historie om demokrati, kultur og identitet fra Absalons tid til nutiden og kursen mod vores fremtidige samfund.

    Med en samlet indsats og fælles styring af institutionerne vil der ske en styrkelse af både synligheden og udviklingen af tilbud og service, så Københavns Kommune sikrer sig en central plads på kulturscenen, både nationalt og internationalt. Dermed kan KKM bidrage til væksten i København ved at bidrage til byens identitet som attraktiv storby at bo i og populær turistdestination at besøge.

    Thorvaldsens Museum indgår i KKM, og udvalget skal på den baggrund drøfte den fremtidige styring af Thorvaldsens Museum og give forvaltningen bemyndigelse til det videre arbejde.

    Løsning

    En skarp og visionær styring af KKM er essentiel for at målet nås. Et stort skridt blev taget, da Kultur- og Fritidsudvalget på sit møde den 23. oktober 2014 fastlagde bestyrelseskonstruktionen for KKM.

    Den ny bestyrelse er sammensat så den sikrer det bedst mulige ståsted for KKM - og sådan at bestyrelsen har både museums-, kunstfaglige samt forretningsmæssige kompetencer, som kan sikre videreudvikling og innovation fremadrettet.

    Den fremtidige styring af Thorvaldsens Museum skal tilgodese, at museet på bedste vis arbejder med og bidrager til visionen for KKM.

    Når styringen af Thorvaldsens Museum drøftes skal udvalget endvidere tage højde for den proces og de spilleregler, som er opsat i gavebrevet fra Bertel Thorvaldsen i 1838 og tillægsbestemmelserne fra 1843 og 1916 (Bilag 1).

    Det oprindelige gavebrev fra 1838 fastslår, at museet samling skal holdes samlet, og at kommunen skal stille en bygning til rådighed for museet. Denne del kan ikke fraviges, og skal fremadrettet indlejres i KKM.

    Tillægsbestemmelsen fra 1843 fastlægger, at museet bestyres af en bestyrelse, og at borgmesteren indgår heri. Denne bestemmelse kan ændres med Justitsministeriets godkendelse.

    Endelig er der ændringen fra 1916, som kom til efter Bertel Thorvaldsens død. Denne ændring fastlægger, at BR er den øverste bevillingsmyndighed, at der ansættes en direktør, og at BR udpeger to yderligere medlemmer til bestyrelsen. Denne bestemmelse kan ændres med 5 af bestyrelsens medlemmer stemmer og skal godkendes af BR.

    Ved fastlæggelse af styringsmodel er der flere spor som kan følges.

    Bestyrelsens faglige sammensætning
    Som udgangspunkt kan det vælges, at bestyrelsen for den ny museumsenhed også udgør bestyrelsen for Thorvaldsens Museum.

    Det vil kræve en godkendelse fra Justitsministeriet, men da den ny bestyrelse lever op til alle de krav, som Kulturstyrelsen stiller for bestyrelser for statsanerkendte museer, vil der ikke være museumsfaglig grunde til at afvise en sådan ændring.

    Såfremt der er et ønske om at sikre den helt særlige Thorvaldsens faglighed i KKM kan dette ske ved  - enten at udvide den samlede bestyrelse med et ekstra medlem med disse kompetencer – eller ved at bibeholde en særlig faglig bestyrelse for Thorvaldsens Museum.

    Såfremt man vælger at bibeholde en særlig faglig bestyrelse for Thorvaldsens Museum, så vil denne bestyrelse ikke være involveret i de detaljerede forhold omkring museet drift, men skal i stedet forholde sig til de overordnede linjer for den faglige udvikling af Thorvaldsens Museum.

    Det bør endvidere overvejes – såfremt der opretholdes en særlig bestyrelse for Thorvaldsens Museum – om den nuværende udpegningsprocedure er den mest hensigtsmæssige.

    De faglige medlemmer af Thorvaldsens Museums bestyrelse udpeges i dag af hhv. Akademiet for de skønne Kunster ved Akademirådet samt en af dommerne ved Højesteret. Det bør vurderes, om denne udpegningsform i tilstrækkelig grad sikrer, at den faglige kompetence til at understøtte fremtidens udfordringer er til stede.

    Den politiske repræsentation
    KKM og Thorvaldsens Museum er hver for sig – og tilsammen – rent kommunale institutioner. Af hensyn til armslængdeprincippet, som er et bærende princip i kulturpolitikken og kommunens politik for aktivt ejerskab, som forankrer beslutningerne i Borgerrepræsentationen og ikke hos enkelte medlemmer, bør den politiske deltagelse i bestyrelserne derfor ophøre.

    Der er truffet beslutning herom i forhold til den ny bestyrelse for KKM, og det bør også følges i forhold Thorvaldsens Museum.

    De to BR udpegede medlemmers udtræden af bestyrelsen for Thorvaldsens Museum kræver en ændring af 1916-tillægget, og det bør vurderes om ikke også borgmesteren kan give afkald på sit mandat, uden at det kræver en godkendelse fra Justitsministeriet.

    Den ledelsesmæssige reference
    Med gavebrevets entydige placering af det økonomiske ansvar hos Borgerrepræsentationen er det afgørende, at det fremadrettet besluttes, at ledelsesreferencen for Thorvaldsens Museum er til kommunen, sådan at der sikres sammenfald mellem det økonomiske og ledelsesmæssige ansvar.

    I dag refererer direktøren for Thorvaldsens Museum til bestyrelsen - ikke til kommunen. Dette er ikke en holdbar konstruktion. Kommunen bærer det fulde økonomiske ansvar for museet, men har ikke ledelsesmæssig ret til at foretage den fornødne risikostyring.

    En ændring af dette kræver en ændring af 1916-tillægget.

    Uanset hvilken bestyrelseskonstruktion der fastsættes, bør bestyrelsen fortsat inddrages i ansættelsen, men ledelsesreferencen skal være entydigt til kommunen. Dette er også besluttet i forhold til bestyrelsen for KKM.


    Tilbagemelding til Kulturstyrelsen
    Kulturstyrelsen har i 2014 gennemført en kvalitetsvurdering af Thorvaldsens Museum. Her anbefales det, at museet i samarbejde med Københavns Kommune revurderer sammensætningen af Thorvaldsens Museums bestyrelse, sådan at bestyrelsens samlede kompetencer bedre understøtter fremtidens udfordringer.

    Ligeledes bemærker styrelsen, at det ikke er tilfredsstillende, at sammensætningen af museets bestyrelse og museets ejerforhold kan give anledning til uklarhed om ledelsesforholdene. Styrelsen anbefaler derfor, at museet og kommunen overvejer styreformen, så ledelsesansvaret bliver entydigt.

    Museet skal i samarbejde med kommunen inden udgangen af året forelægge styrelsen en plan for hvordan disse udfordringer løses.

    Kultur- og Fritidsudvalget skal derfor indenfor rammerne af drøftelserne omkring den fremtidige styring af Thorvaldsens Museum give forvaltningen mandat til de videre forhandlinger. Sagen bliver behandlet på bestyrelsesmødet i Thorvaldsens Museum den 16. december 2014.

    Økonomi

    Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

    Videre proces

    På baggrund af udvalgets drøftelser vil forvaltningen - i samarbejde med bestyrelsen for Thorvaldsens Museum - arbejde videre med en samlet ændring, således at dette kan forelægges Kulturstyrelsen, herunder tage de eventuelle fornødne skridt til en ændring af gavebrevets tillægsbestemmelser.

    Udvalget vil løbende blive orienteret om processen.



    Carsten Haurum

                                        /Merete Evers Dewilde

    Beslutning

    Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2014:

    Kultur- og Fritidsudvalget konstaterer, at sammenlægningen af funktioner i de fire institutioner Thorvaldsens Museum, Københavns Museum, Stadsarkivet og Nikolaj Kunsthal forløber som planlagt, og budgettet er, som vedtaget i budget 2015, lagt i den samlede enhed.

    Kultur- og Fritidsudvalget anser Thorvaldsens Museum for at være et centralt element i Københavns Kommunes vision om at skabe en stærk og international markant museumsenhed i København. Derfor ser Kultur- og Fritidsudvalget i den videre proces frem til et konstruktivt samarbejde med museets bestyrelse, og bemyndigede forvaltningen til i samarbejde med museets bestyrelse at finde frem til løsninger, der lever op til Københavns Kommunes visioner på museumsområdet.

    Samtidig lægger Kultur- og Fritidsudvalget vægt på, at Københavns Kommune får et entydigt ledelsesansvar i forhold til Thorvaldsens Museum og at Kultur- og Fritidsforvaltningen og museets bestyrelse i fællesskab vender tilbage til Kulturstyrelsen med et konkret forslag, der imødekommer Kulturstyrelsens anmodning om at revurdere sammensætningen af museets bestyrelse og sikre et entydigt ledelsesansvar.

    Til top