Mødedato: 20.11.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Placering af gadegallerier i København

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til fire mulige nye gadegallerier i København.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget giver forvaltningen mandat til at arbejde videre med de fire foreslåede ideer til nye gadegallerier i København.

Problemstilling

Med lokalplanforslaget vedrørende udbygningen af Enghave Brygge, vil det gamle industriområde ved H.C. Ørstedsværket blive omdannet til bolig og erhverv. Derfor forsvinder også det tidligere kul-depot, hvor betonvæggene i mange år har været brugt som gadegallerier af graffitimalere fra ind - og udland.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 21. november 2013, at forvaltningen skulle arrangere en offentlig høring med henblik på at finde erstatninger for de rammer for kunst i det offentlige rum, som forsvinder med Enghave Brygges udvikling. Det var en forudsætning, at kunst- og graffitimiljøet blev involveret i høringen.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 24. april 2014 forvaltningens forslag til en udvidet model for høringen. Her skulle både indgå en offentlig digital høring og en arbejdende workshop med repræsentanter fra kunst- og graffitimiljøet samt offentlige og private interessenter. 

Digital høring 
Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsatte en offentlig digital høring, der løb i månederne maj, juni, juli og august 2014 på henholdsvis kommunens høringsportal www.blivhoert.dk og på Facebook. Her blev borgere og brugerne af byens lovlige gadegallerier opfordret til at komme med gode og konstruktive bud på, hvor der kan skabes nye interessante rammer for kunst i det offentlige rum.

Kommunen modtog ca. 70 svar ved den digitale høring.

En arbejdsgruppe, der udover forvaltningen består af en række repræsentanter fra street art miljøet samt relevante kommunale enheder, har arbejdet videre med forslagene.  Arbejdsgruppen ændrede den planlagte workshop til en række faglige møder med forskellige interessenter, så de mest relevante forslag kunne kvalificeres yderligere. Forslag, hvor der fra ejere eller andre interessenters side ikke har været interesse for at gå ind i projektet, er ikke medtaget i idékataloget (bilag 1).  
 
Forvaltningen har udarbejdet et idékatalog, der beskriver syv mulige steder at placere nye gadegallerier. Forslagene er geografisk fordelt i forskellige dele af byen: 

1. Fælledparken (ved skaterparken)
2. Nørrebroparken (ved skaterparken)
3. Toftegårds Plads
4. Valbyparken
5. Det nye Grønttorv
6. Kraftwerksparken ved Enghave Brygge (-er ikke endelig besluttet og forventes tidligst at være klar i 2017)
7. Amager Strandpark.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at Kultur- og Fritidsudvalget giver mandat til at forvaltningen kan arbejde videre med følgende forslag: 1. Fælledparken (ved skaterparken), 2. Nørrebroparken (ved skaterparken), 3. Toftegårds Plads og 4. Valbyparken.

De fire steder er alle ejet af Københavns Kommune, og Teknik - og Miljøforvaltningen har derfor været inddraget i arbejdet. I parkerne skal der f.eks. tages hensyn til fredningsbestemmelser.  
Det skal understreges, at der ikke er givet et tilsagn fra Teknik- og Miljøforvaltningen, men alene tilsagn om, at forvaltningerne i fællesskab kan arbejde videre med forslagene.

Det vurderes, at de øvrige tre forslag (5-7) har en længere tidsmæssig horisont, så de kan eventuelt tages op på et senere tidspunkt.

Løsningsmodeller og prisoverslag
Arbejdsgruppen arbejder med tre forskellige tekniske løsninger:

1) Plankeværk som sættes op på de arealer, hvor der ønskes gadegalleri. Pris inkl. opsætning af 30 m3 træplader ca. 15.000 kr.

2) Formstøbt beton som støbes direkte på den ønskede placering. Prisen for støbt beton er ca. 2000 kr. m3. Pris for 30 meter støbt beton ca. 60.000 kr. Dertil kommer udgifter ved fremtidig nedtagning.

3) Genbrugsbeton i form af betonelementer, der er "fejlstøbt” fra producenten. Det vil sige støbt i forkerte mål, og som derfor ikke kan bruges i det planlagte byggeri. Elementerne opstilles derefter som gadegallerier. Pris for 30 m3 genbrugsbeton inkl. opsætning og nedtagning ca. 100.000 kr. Genanvendelse af betonelementer, der ellers skulle destrueres, har miljømæssige fordele.

Der kan ikke peges på en løsningsmodel, da der formentligt vil skulle anvendes forskellige løsninger på de foreslåede placeringer.  

For at holde etableringsudgifter og løbende driftsudgifter nede, foreslår forvaltningen, at der ikke opsættes lys eller projektører ved gadegallerierne. Ingen af forslagene forudsætter meget vedligeholdelse, når de først er opført. 

Ved alle forslag forudsættes det, at der bliver opstillet spraydåsecontainer på stedet. Her kan malerne smide tomme dåser ud, uden de kan tages op igen. Dette både for at andre ikke kan bruge malerrester fra dåserne og for at affaldet kan blive fjerne miljømæssigt forsvarligt. Der skal derfor medregnes en årlig udgift til Teknik- og Miljøforvaltningen på ca. 10.000 kr. pr. sted til tømning af container.

Ved alle løsningsforslag gælder der yderligere, at der skal påregnes en årlig renholdelsesudgift til øvrigt affald. Denne pris kan variere meget afhængig af, om området i forvejen indgår i Byens Drifts rute.

Alle priser er baseret på overslag. 

Periode
Det foreslås, at gadegallerierne som udgangspunkt bliver opstillet for en prøveperiode på 2 år. Hvis ordningen bliver en succes, kan perioden forlænges efter en evaluering.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget vælger at der skal arbejdes videre med de fire forslag, vil forvaltningen præsentere endelige forslag med økonomi for hvert af stederne i foråret 2015.




Carsten Haurum
                                                                                                   /Merete Evers Dewilde




Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2014:

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Peter Thiele, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Lilian Parker Kaule og Mia Nyegaard) stemte for indstillingen.
Et mindretal (Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten og Jens-Kristian Lütken) stemte imod.
Indstillingen blev dermed godkendt.
Til top