Mødedato: 20.11.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Indre By Kulturhus - kulturelt udbud

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om Indre By Kulturhus skal i kulturelt udbud.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Indre By Kulturhus sendes i kulturelt udbud.

Problemstilling

Kulturelt udbud af kommunale opgaver og faciliteter er et led i kommunens strategi om større borgerindflydelse og åbenhed i forhold til alternative muligheder for opgaveløsning. Kultur- og Fritidsudvalget har tidligere besluttet fremadrettet at afsøge muligheden for at nye opgaver kan løses uden for forvaltningen og udvalget besluttede den 11. oktober 2012 i den forbindelse, at alle konkrete sager om kulturelt udbud skal forelægges Kultur- og Fritidsudvalget.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 24. april 2014 i forbindelse med 2. behandlingen af budget 2015 at anmode Kultur- og Fritidsforvaltningen om at foretage yderligere undersøgelser i forhold til et kulturelt udbud af Indre By Kulturhus.

Løsning

Indre By Kulturhus er i dag organisatorisk lagt ind under Kultur Nord og  får en årlig bevilling på 2,7 mio. kr. og har en årlig egen indtjening på 1,9 mio. kr. hvilket giver et bruttobudget på 4,6 mio. kr. Der er ansat 6½ årsværk i Kulturhuset.

Kulturhuset har årligt omkring 200.000 besøgende. Til sammenligning kommer der i Valby Kulturhus ca. 170.000 og i Vanløse Kulturhus ca. 130.000 besøgende.

I eftermiddags- og aftentimerne er sportshal og teatersal på hverdage reserveret til støtteberettigede foreninger. Flere af foreningerne holder også åbne arrangementer, som man kan tilmelde sig via kulturhusets hjemmeside. Desuden er det som privatperson muligt at booke baner i hallen, teatersalen, øvelokaler og mødelokaler.

Kulturhuset har ikke en egenproduktion af arrangementer.

Cafeen bemandes i dag af kulturhusets medarbejdere og fungerer som skranke i kulturhusets åbningstid fra kl. 8 til kl. 23.30, med nøgleudlevering og salg af kaffe. Lejere af huset kan desuden forudbestille mad, som bliver leveret udefra til cafeen.  

Cafeen har været bortforpagtet 3 gange uden succes. Ingen forpagtere har formået at få en levedygtig drift op at stå, end ikke nogle af Københavns erfarne forpagtere. Forvaltningen vurderer derfor, at det ikke vil være hensigtsmæssigt, at udbyde cafe og øvrige lokaler hver for sig. 

Det vil være muligt at udbyde Indre By Kulturhus i den udbudsform, der hedder ”begrænset udbud”, hvor begrænsningen i udbuddet er, at den kulturelle profil indgår i vurderingen af en potentiel lejer. Udbuddets driftskoncept kan indeholde retningslinjer for en bred mangfoldig og folkelig kulturprofil, åbningstider, samarbejde med lokale aktører, varieret kulturprogram over hele året, reservation af lokaler til støtteberettigede foreninger, lejers kulturelle netværk, økonomi, soliditet, sikring af overenskomstlignende vilkår for medarbejderne mv.

Virksomhedsoverdragelsesloven skal følges ved et udbud, hvilket betyder, at de ansatte skal tilbydes ansættelse hos ny lejer. Hoved MED og lokal MED skal orienteres, så snart der er truffet beslutning om udbud og skal inddrages i overdragelsesprocessen.

Forvaltningens erfaringer viser, at et kulturelt udbud kan medvirke til, at nye kulturelle tiltag startes op, at der tiltrækkes nye brugere og at et sted får skabt en ny profil, (Bilag 1).

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender at udbyde Indre By Kulturhus, udarbejder forvaltningen udbudsmateriale og udbyder kulturhuset. 

Hoved MED og lokal MED orienteres, så snart der er truffet beslutning om udbud.

Indkomne bud forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til endelig beslutning.  



Carsten Haurum
                                /Susanne Hovgaard Heunicke

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2014:

Følgende repræsentanter for brugerne af kulturhuset havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen::

  • Carsten Bo Hansen
  • Rikke Marie Rusborg
  • Charlie Stjerneklar

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et mindretal (Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Lilian Parker Kaule) stemte for indstillingen.
Et flertal (Peter Thiele, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Carl Christian Ebbesen og Mia Nyegaard) stemte imod.
Indstillingen blev dermed forkastet.
Til top