Mødedato: 20.11.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

FerieCamp 2015-2018

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvordan midlerne til FerieCamp skal anvendes i perioden 2015-2018, og til en sammenlægning af FerieCamp med projektet Sommer for Børn.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget,  

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at de afsatte midler til FerieCamp i perioden 2015-2018 anvendes som beskrevet i indstillingen, og 
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at FerieCamp sammenlægges med Sommer for børn som beskrevet i indstillingen.

Problemstilling

Med Budget 2015 er der bevilget 4,4 mio. kr. årligt i perioden 2015 - 2018 til fortsættelse af FerieCamp i seks udsatte byområder. Udvalget skal tage stilling til, hvordan midlerne til FerieCamp anvendes. Derudover skal udvalget beslutte, om Sommer for børn skal lægges sammen med FerieCamp.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler, at det overordnede formål med FerieCamp fortsat skal være at introducere københavnske børn til lokale forenings- og kulturtilbud og at give dem en indholdsrig ferie. Det anbefales endvidere, at aktiviteterne videreføres i de samme lokalområder som hidtil og i det tværgående sekretariat, ligesom det anbefales, at Sommer for børn lægges sammen med FerieCamp.

                                                *              *                    *                    *

I perioden 2011-2014 har forvaltningen afholdt FerieCamp i seks udsatte byområder finansieret under Sikker By. FerieCamp er en vigtig brik i forvaltningens arbejde med at introducere københavnske børn til lokale forenings- og kulturtilbud gennem ferieaktiviteter. Derudover har FerieCamp den positive sideeffekt, at aktiviteterne mindsker uroen i lokalområderne i ferierne, og dermed bidrager til det brede kriminalpræventive arbejde i København.

Efter hver FerieCamp hjælper frivillige forenings- og kulturguider interesserede børn med at starte til faste aktiviteter.

FerieCamps nuværende målgruppe er alle københavnske børn i alderen 6 – 17 år. Inden hver FerieCamp besøges de lokale skoler i de seks udsatte byområder, så børn, der ikke af sig selv opsøger kultur- og fritidslivets tilbud, får tilbud om at være med.

Det er en bred gruppe af børn, der deltager i FerieCamp, men især børn og unge, der ikke normalt kommer på ferie med deres forældre, og børn, der ikke kender foreningslivet, nyder godt af tilbuddet.

Gennem de seneste fire år har FerieCamp udviklet sig til en succes – både i forhold til antal deltagende børn og kvaliteten af aktiviteterne. Se bilag 1 for en uddybning af deltagerantal m.v.

Organisering
Afholdelse og udvikling af FerieCamp varetages i et tæt samarbejde mellem et tværgående sekretariat og lokale samarbejdspartnere i hvert lokalområde.

Det lokale ejerskab er vægtet højt i den nuværende model. En stor del af den praktiske afvikling af FerieCamp varetages således af lokale samarbejdspartnere, mens det tværgående sekretariat sikrer koordinering, produktion af programmer, tværgående aktiviteter m.v. Se bilag 2 for en uddybning af organiseringen af FerieCamp.   

Der er afholdt FerieCamp i samarbejde med:

  • Helhedsplanerne for Sundholmskvarteret og Urbanplanen (Amager)
  • BIBLIOTEKET/Kultur NORD (Bispebjerg)
  • Områdefornyelsen i Husum/Foreningen Livsbanen (Husum)
  • Områdesekretariatet (Tingbjerg)
  • Nørrebro Idrætsråd (Indre og Ydre Nørrebro)

Erfaringerne fra perioden 2011 – 2014 viser, at modellen med lokale samarbejdspartnere øger det lokale ejerskab og fremmer inddragelsen af viden om nye lokale tiltag og initiativer, som kan indgå i FerieCamp.

Forvaltningen vil arbejde for at fortsætte modellen med lokale partnerskaber i perioden 2015 – 2018. Der foretages løbende evalueringer af deltagerantal m.v. med henblik på at sikre, at forvaltningen samarbejder med de rette lokale partnere, og at København får flest mulige ferieaktiviteter for pengene.

Sammenlægning med Sommer for børn
Kultur- og Fritidsudvalget bad den 24. april 2014 om en uddybning af mulighederne ved en sammenlægning af FerieCamp og Sommer for børn. Forvaltningen har den 24. juni 2014 i et notat på KFU-portalen skitseret mulighederne – herunder fordele og ulemper – ved at sammenlægge de to indsatser, som pt. tilbyder aktiviteter for børn i sommerferien (se bilag 3).

Ved at sammenlægge de to indsatser til ét samlet tilbud i ferierne kan visse arbejdsgange effektiviseres, ligesom der vil ske en øget koordinering af forvaltningens ferietilbud.

Den største ulempe ved en sammenlægning er, at der vil være færre børnekulturelle arrangementer i de områder, hvor der er ikke er FerieCamp.

Det vurderes mest givtigt at samle de to indsatser under titlen FerieCamp, da volumen og spændevidden på FerieCamp er størst. For at rumme værdierne og målgruppen for Sommer for børn anbefaler forvaltningen, at der i FerieCamp-konceptet øremærkes midler til børnekulturelle aktiviteter – herunder refusionsgodkendt børneteater og andre særlige kulturelle aktiviteter, der ønskes opretholdt.

Børnekulturelle aktiviteter i stil med de aktiviteter, som tidligere er blevet promoveret i Sommer for børn-programmet, vil altså ved en sammenlægning blive inkorporeret i FerieCamps programmer.

Økonomi

FerieCamp har et samlet budget på 4,4 mio. kr. pr. år. Der anvendes 2,7 mio. kr. på aktiviteter og koordinering lokalt, mens 1,7 mio. kr. bruges på central koordinering, tværgående aktiviteter, produktion af programmer m.m.

Samarbejdspartnerne i hvert lokalområde modtager et tilskud på ca. 450.000 kr. pr. år., hvoraf 140.000 kr. anvendes på lokal planlægning og koordinering, mens 310.000 kr. anvendes på aktiviteter og faciliteter.

Hvis Sommer for børn lægges sammen med FerieCamp, vil det samlede budget være 5,06 mio. kr. årligt. De ekstra midler lægges dels ud til kulturinstitutionerne i de seks byområder, dels afsættes til tværgående refusionsberettiget børneteater.

Videre proces

Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, vil forvaltningen igangsætte indsatsen.


Carsten Haurum

                                                                                    /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2014:

Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde et budgetnotat bl.a. i lyset af den ændrede § 11 i serviceloven i forhold til FerieCamps indsatser med henblik på at få interesserede børn til at starte i faste aktiviteter. Forslag til fordeling af yderligere midler vil indgå i budgetnotatet.

Kultur- og Fritidsudvalget udtalte som hensigtserklæring, at det kan være relevant at arbejde med succeskriterier i forhold til tilslutning til foreningslivet.
Til top