Mødedato: 20.09.2007, kl. 16:00

Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til udkast til ny ældrepolitik i Københavns Kommune

Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til udkast til ny ældrepolitik i Københavns Kommune

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 20. september 2007

 

Afbud:

·        Bjarne Fey (arbejdsmæssige årsager)

 

Susan Hedlund var indtrådt som midlertidigt medlem af Kultur- og Fritidsudvalget under Morten Westergaards fravær fra den 1. september 2007 og indtil 15. oktober 2007.

 

 

 

8.      Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til udkast til ny ældrepolitik i Københavns Kommune(KFU 433/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til høringssvar vedr. udkast til ny ældrepolitik i kommunen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som udvalgets høringssvar til Sundheds- o g Omsorgsudvalget vedr. udkast til ny ældrepolitik for Københavns Kommune.

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. september 2007:

Indstillingen blev godkendt. 

 

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på sit møde den 16. august 2007 at sende udkast til ny ældrepolitik i Københavns Kommune i høring.

 

Denne indstilling er Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Løsning

 

Efter Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse indeholder udkast til ny ældrepolitik mange gode elementer og ikke mindst et differentieret syn på det at være ældre i København. Udkastets systematik med en række overordnede mål og principper for indsatsen på ældreområdet samt en beskrivelse af strategiske mål i forhold til forskellige ældregruppers behov og ønsker virker logisk og giver et godt overblik. Efter Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse kan de opstillede forslag til initiativer til opnåelse af de strategiske mål dog med fordel konkretiseres yderligere.

 

I relation til Kultur- og Fritidsudvalgets område har forvaltningen følgende bemærkninger:

 

Efter forvaltningens opfattelse kan både idrætsudøvelse, foreningsliv og voksenundervisning i endnu højere grad nævnes i udkastet til ældrepolitik. Gennem disse aktiviteter findes mange af de fællesskaber og netværk, som omtales som særlige fokusområder mod bl.a. ensomhed. Hertil kommer livsglæden samt de talrige andre og mere håndgribelige fordele ved et fysisk aktivt ældreliv.

 

Idrætsudøvelse, foreningsliv og voksenundervisning kunne med fordel nævnes i afsnittet om Aktive ældre under Strategiske mål, hvor vigtigheden af kendskab til Københavns tilbud omtales. Det foreslås endvidere, at tilbudene også tilføjes som et punkt under andre overskrifter, fx Et sundt ældreliv på side 10, Netværk i fokus på side 12 og Netværk og sociale fællesskaber på side 13.

Det fremgår af udkastet, at 70 procent af de ældre over 65 år klarer hverdagen selv - og at gruppen af aktive og ressourcestærke ældre vil stige betragteligt i årene fremover. Disse demografiske perspektiver vil givet introducere nye kulturvaner og måske også skabe nye behov og øget efterspørgsel efter specifikke tilbud til de ældre kulturbrugere.

 

De københavnske ældre er en mangfoldig gruppe, både hvad angår interesser og ressourcer. Og på denne måde adskiller de ældre sig ikke fra andre befolkningsgrupper i København. Byens kulturliv er derfor heller ikke alene tilrettelagt for at tilfredsstille forskellige udtalte behov, men generelt for at glæde, aktivere og udfordre. 

 

Byens kulturtilbud skal forholde sig til de omgivende kvarterer og de mange forskellige mennesker, som bor der. Det kan for eksempel ske gennem lokal forankring af aktiviteterne i foreninger og institutioner og inddragelse og udfordring af lokale begivenheder, befolkningsgrupper, tilgængelighed eller byrum. I forhold til kommunens kulturhuse betyder det, mere konkret, at de i vid udstrækning er organiseret med den vision for øje at skabe og formidle alsidige kulturelle aktiviteter for københavnere i alle aldre. I forhold til aktivitetsudbud og faciliteter er kulturhusene mange steder i byen imidlertid opmærksomme på, at ældre kan have særlige behov for at kunne - eller føle lyst til at - deltage aktivt i kulturlivet.

 

Det fremgår af udkastet, at der i Københavns Kommune er dobbelt så mange ældre med anden etnisk baggrund end dansk i forhold til de andre store danske byer. I den forbindelse kan nævnes kommunens mål om, at borgere af anden etnisk baggrund end dansk skal deltage i kultur- og fritidslivet i samme grad som etniske danskere. Kultur- og fritidslivet er gode eksempler på integrationsfremmende fora; man mødes frivilligt – og på lige fod, hvilket skaber gode muligheder for et frugtbart kulturmøde. Kultur- og Fritidsforvaltningen er opmærksom på det potentiale, der ligger i muligheden for at formidle etnicitet og kultur - og derigennem at fremme kulturmødet og integrationen.  

 

Bibliotekerne har en bred vifte af tilbud for ældre borgere. Det bemærkes dog i den forbindelse, at hovedparten af kommunens ældre borgere anvender bibliotekerne efter individuelt ønske og behov i lighed med alle andre borgere i kommunen. 

 

Særligt i forhold til ældre, svage lånere, der ikke selv har mulighed for at komme på bibliotekerne, yder bibliotekerne en udstrakt Bogen-kommer-service (BK-ordning), hvor borgeren en gang om måneden kan få bøger bragt til sit hjem efter kontakt med bibliotekaren fra sit lokalbibliotek. For svagtseende ældre kan nævnes specielle materialetyper som Magna Print-bøger og Lydbøger, muligheden for at tegne gratis abonnement på stof fra de lokale aviser på Lydavisen samt muligheden for gennem Indlæsningstjenesten få indlæst private papirer og lignende på kassettebånd eller på digitale medier. Københavns Biblioteker yder desuden biblioteksservice til byens plejehjem.

 

Derudover kan nævnes en række andre tilbud målrettet ældre borgere, fx:

 

·        Samarbejdsprojekt med forebyggelseskonsulent i Sundhedsforvaltningen

·        Deltagelse i Ældremesse 2007 omkring "Det gode liv - hele livet"

·        Læseklubber der i høj grad benyttes af ældre

·        Oplæsningsprojekt på plejehjem for at give de ældre en god oplevelse

·        Sundhedshjørne

·        Årelangt samarbejde med foreningen "de nye bedsteforældre" - blandt andet om målrettet arrangementsprogram

·        Livsstilscafé for seniorer (temauge med fysioterapeuter og sundhedskonsulenter)

·        Det gode liv – det sunde liv for ældre

·        Samarbejde med lokal sygeplejeklinik og medarrangør af stavgangsprojekt

·        Forfatterarrangementer målrettet ældres ønsker

·        Arrangementer med Ældreråd

·        It-undervisning - såvel begynderundervisning i brug af computer som undervisning i søgning på nettet. Disse kurser anvendes i høj grad af ældre, og på flere biblioteker kører man i perioder med målrettet it-undervisningstilbud til ældre (herunder oprettelse af e-mail og kurser i brug af SMS).

 

Muligheden for It-undervisning på bibliotekerne foreslås nævnt i udkastet under Ældre på nettet, side 11 og 13. Andre af de ovenfor nævnte tilbud målrettet ældre kan eventuelt nævnes under Et aktivt ældreliv og Et sundt ældreliv side 10, Netværk og sociale fællesskaber og Forebyggelse og sundhedsfremme side 13.   

 

Afslutningsvis bemærkes det, at Kultur- og Fritidsforvaltningen er opmærksom på, at adgangsforholdene til bibliotekerne skal være så optimale som muligt i forhold til ældre og gangbesværede.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Høringssvaret sendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget. På baggrund af de indkomne høringssvar mv. vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægge et revideret udkast til ældrepolitik for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Udkast til ny ældrepolitik forventes forelagt Borgerrepræsentationen inden årets udgang.

 

Bilag

1. Udkast til ny ældrepolitik

 

 

                                                                  Carsten Haurum              

                                                                                                             /Thomas Jakobsen

 


 

Til top