VM 2021 i kano og kajak sprint
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser ansøgningen fra Dansk Kano og Kajak Forbund om tilskud på 2 mio. kr. til forberedelse og afvikling af VM 2021 i kano og kajak sprint til forhandlingerne om Budget 2019, og
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der i budgetnotatet på VM 2021 i kano og kajak sprint afsættes yderligere 300.000 kr. til forankring og aktivering af eventen.
Problemstilling
Dansk Kano og Kajak Forbund (DKF) ansøger Københavns Kommune om et tilskud på 2 mio. kr. til forberedelse og afvikling af verdensmesterskaberne i kano og kajak sprint (VM 2021) den 26. - 29. august 2021 (ansøgning og eventvurdering vedlagt som bilag 1 og 2).
Løsning
Danmark vandt i 2017 værtskabet for VM 2021, som afholdes d. 26.-29. august 2021 på Danmarks Rostadion på Bagsværd Sø.
VM i kano og kajak sprint er International Canoe Federation’s (ICF) mest prestigefyldte event og en olympisk disciplin. Med moderniseringen af Bagsværd Rostadion på Bagsværd sø får hovedstaden det største roanlæg i Norden og Nordens eneste facilitet med kapacitet til at afvikle et VM i kano og kajak sprint. Bagsværd Rostadion forventes at stå færdigt i 2020.
Til VM i sprint konkurreres der i kano og kajak på 200 m., 500 m. og 1.000 m. Der anvendes både kanoer og kajakker til en, to og fire personer. Danmark vandt OL medaljer i 2008 og 2016, og Danmark har hidtil været fast på podiet ved VM og EM.
Aktiveringsindsats målrettet borgere og foreningsliv
I anledning af DKF’s 100 års jubilæum har DKF forpligtet sig overfor det internationale forbund til at involvere 100 lande i udvikling af kano- og kajaksporten. Projektet kaldes ”100 nations outreach program” og består af både trænerseminarer op til VM og seminarer under VM. Arrangøren vil inddrage både lande med konkurrencedeltagere i VM, og lande hvor kano og kajak ikke er udbredt.
DKFs ambition er, at give københavnerne mulighed for at afprøve og involvere sig i kano- og kajaksporten. Aktiveringsindsatsen vil række ud over kano og kajak sprint og ligeledes omfatte kano og kajak maraton, kajakpolo, havkajak og stand up paddle. Én af DKFs idéer er, at en kano og kajak flotille skal sejle gennem Københavns kanaler. DKF har som en del af aktiveringen af andre events gode erfaringer med at afholde aktiviteter for børn og unge på rostadion, at samarbejde med biblioteker og at lave kampagner på sociale medier. DKF ønsker at drøfte aktivitetsprogrammet med Københavns Kommune.
I løbet af de seneste 10 år er antallet af kajakklubber i Københavns Kommune fordoblet og på nuværende tidspunkt er 11% af alle kano og kajakklubber (samt 10% af alle organiserede udøvere) aktive i Københavns Kommune. DKFs ambition er at skabe en medlemstilvækst på 12% frem mod 2021, hvilket svarer til 250 nye medlemmer i Københavns Kommune.
Det samlede budget til aktivering er på 250.000 kr., hvilket skal dække aktiviteter i hele regionen. Derudover er der afsat 200.000 kr. til ”100 nations outreach” programmet. Budgettet er inkluderet som en del af det samlede ansøgte tilskud fra de offentlige parter.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der til aktivering af eventen afsættes yderligere 300.000 kr., som administreres af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Erfaringen er, at det er afgørende for eventens udbredelse og blivende værdi, at der arbejdes fokuseret med aktivering af eventen, og at der øremærkes midler til indsatsen. Aktiveringsindsatsen kan eksempelvis understøtte udnyttelse af havnen som en fritidsfacilitet:
- anspore københavnere til at tage til Bagsværd Rostadion
- profilere havnen som et rekreativt område; styrke relevante foreningers deltagelse på Kulturhavn
- udvikle mulighederne for selvorganiserede udøvere.
Aktiveringsindsatsen udvikles og afvikles i tæt samarbejde med DKF.
Turismeomsætning
Baseret på eventanalyser fra de tidligere afholdte mesterskaber i Danmark forventer DKF en samlet turismeomsætning i hovedstaden på ca. 35,4 mio. kr. Beregningerne er udarbejdet af Wonderful Copenhagen. DKF forventer, at VM 2021 tiltrækker ca. 1800 atleter, ledere og presse samt et tilsvarende antal udenlandske tilskuere.
Risikovurdering
DKF har solid dokumenteret erfaring i afvikling af internationale mesterskaber på dansk grund. DKF har afviklet World Cup i kano og kajak maraton i 2012, VM i kano og kajak maraton i 2013 og World Cup i kano og kajak sprint i 2015. Der vurderes ikke at være væsentlige risici forbundet med at indgå et samarbejde med DKF om afvikling af VM 2021.
Eventbudget
Det samlede eventbudget er på 19,1 mio. kr., hvoraf Københavns Kommune ansøges om et tilskud på i alt 2 mio. kr. Det samlede offentlige finansieringsbehov er angivet til i alt 7,5 mio. kr. Deltagerbetaling budgetteres til at udgøre 10,7 mio. kr.
Indtil april 2018 var det forventet, at Danmark også ville blive tildelt World Cuppen i kano og kajak sprint. Det er dog stadig uafklaret, om det bliver tilfældet, eller om der kommer en anden forevent. De yderligere offentlige tilskudsgivere har givet samlede tilsagn til både VM og den forventede World Cup. Til begge events har bestyrelsen i Sport Event Denmark tilkendegivet en eventualforpligtelse på 3,5- 4 mio. kr., men ansøgningen behandles først i 2020. Gladsaxe Kommune og Lyngby- Tårbæk Kommune har bevilget i alt 1,2 mio. kr. Region Hovedstaden har bevilget 1,5 mio. kr. Det er endnu ikke afklaret, hvordan de bevilgede beløb fordeles på VM og World Cuppen. DKF skønner, at Region Hovedstaden fortsat vil bevilge de 1,5 mio. til VM, at Gladsaxe Kommune og Lyngby- Tårbæk Kommunes vil reducere deres tilskud til 750.000 kr. samt at Sport Event Denmarks tilskud til VM vil være på 3,25 mio. kr.
Medfinansieringen fra de offentlige instanser er angivet som en forudsætning for realisering af eventen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udarbejder forvaltningen et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2019.
Mette Touborg
/Thomas Bach
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2018:
Sagen blev udsat.