Mulighed for etablering af svømmehal i Sydhavnen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget henviser 3,5 mio. kr. til en planlægningsbevilling til en svømmehal i Sydhavnen til forhandlingerne om Budget 2019.
Problemstilling
Arealplanen peger på, at der med 200.000 nye københavnere frem imod år 2050 skal etableres 2 nye svømmehaller, hvis det nuværende serviceniveau skal fastholdes. Arealplanen anviser imidlertid mulighed for placering af 4 svømmehaller, da dette giver mulighed for at hæve serviceniveauet. De københavnske svømmehaller er fuldt belagte, og der er en massiv efterspørgsel på området.
Der er i dag ingen svømmehal i Sydhavn. De nærmest beliggende svømmehaller er Valby Vandkulturhus, Vesterbro Svømmehal og DGI-Byen. Sydhavn er under kraftig udbygning, og befolkningsprognoserne viser, at Kgs. Enghave er det lokaludvalgsområde i København, hvor der frem mod 2050 forventes den næststørste procentvise befolkningstilvækst, kun overgået af udbygningen af Refshaleøen.
Arbejdet med arealplanen har affødt en mulighed for at etablere en svømmehal på en specifik grund i Sydhavn (Bilag 1). Økonomiforvaltningen er i dialog med private grundejere og Teknik- og Miljøforvaltningen om, at en svømmehal og øvrige kommunale formål indarbejdes i en kommende lokalplan for området samt efterfølgende grundkøb. Hvis man vil udnytte muligheden, skal der afsættes en planlægningsbevilling, således at en svømmehal kan indarbejdes i den igangværende planlægning af området.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen skal kunne levere gode rammer for idræts- og fritidsaktiviteter i det nye Sydhavn, og det er i den sammenhæng nødvendigt, at der etableres nye faciliteter. Sydhavn har længe været udfordret på særligt indendørs idrætsfaciliteter. Der planlægges i øjeblikket en ny skole med en tilhørende skoleidrætshal på Sluseholmen samt en ny idrætshal på Teglholmen (Topstykket). En ny svømmefacilitet vil give et mere varieret idrætstilbud samt skabe grobund for et aktivt fritidsliv i bydelen.
Svømning er blandt de mest populære idrætsformer i København. Svømning tiltrækker desuden meget brede dele af befolkningen, herunder befolkningsgrupper der sjældent benytter sig af andre idrætstilbud, f.eks. ældre og bevægelsesbesværede.
Der er stor efterspørgsel på nye og forbedrede svømmefaciliteter blandt københavnerne, og efterspørgslen stiger i takt med, at der kommer flere borgere til byen. Københavns Kommune er en af de kommuner i landet med flest borgere pr. svømmefacilitet, og København er ringere stillet end de byer, som kommunen typisk sammenligner sig med.
Svømmehal i Sydhavn (ca. 3.500 m2 brutto)
Med udgangspunkt i erfaringer fra det nyeste svømmeanlæg i København vil der blive taget afsæt i en svømmefacilitet på i alt ca. 3.500 m2. En svømmefacilitet i denne størrelsesorden giver plads til forskelligartede vandoplevelser, både inden for motion og leg, arrangementer for foreninger mv. Det giver også mulighed for en 25 m. svømmebane, der kan bruges af områdets skoler til svømmeundervisning af skolebørn.
Københavns Kommunes politikker og planer
Forslaget understøtter Kultur- og Fritidspolitikken 2016-19 i visionen om at kunne tilbyde et bredt udbud af fritidsfaciliteter med særligt fokus på udviklingen af nye byområder.
En ny svømmehal i Sydhavn fremgår som forslag i Kultur- og Fritidskompasset, der fremsætter en mulig kurs for udviklingen af nye faciliteter; både på tværs af byen og på bydelsniveau.
Forslaget skal ses i sammenhæng med Københavns Kommunes arbejde med arealplanen, der sigter mod at fremtidssikre byen i forhold til arealer og faciliteter. Planen afdækker konkrete placeringsmuligheder til faciliteter for strategisk at kunne imødekomme fremtidens kapacitetsbehov. Denne placering er udpeget på baggrund af arbejdet med arealplanen.
Forventede anlægs- og driftsudgifter
Byggeri København anslår, at byggesummen for et svømmehalsbyggeri på 3.500 m2 er 120-170 mio. kr. Dette beløb baserer sig på en sammenligning med andre svømmehaller i samme størrelsesorden. Hertil kommer udgifter til nedrivning, byggemodning, planmæssige betingelser samt stedsspecifikke udgifter. De stedsspecifikke udgifter er nærmere beskrevet i Bilag 1.
Med erfaringstal for drift af andre svømmefaciliteter, f.eks. Valby Vandkulturhus, vurderes driftsomkostningerne i størrelsesordenen 7-9 mio. kr. årligt (eksklusiv husleje).
Den endelige anlægssum samt udgifter til drift vil blive konkretiseret i en planlægningsfase.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil der blive udarbejdet et budgetnotat, der vil indgå i forhandlingerne om Budget 2019.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2018:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.