Mødedato: 20.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Medlemsforslag om samarbejde med foreninger, der fremmer demokratiske værdier (efter KFU den 24.2.17)

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle medlemsforslaget.

Indstilling

Carl Christian Ebbesen har anmodet om, at følgende medlemsforslag optages på dagsordenen for Kultur- og Fritidsudvalgets møde fredag den 24. februar 2017:

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om at undersøge, om og i givet fald hvordan det kan sikres, at forvaltningen - også i lyset af den pr. 1. januar 2017 ændrede folkeoplysningslov - fremadrettet kun samarbejder med foreninger, der fremmer demokratiske værdier, og at forvaltningen vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget herom.

Motivering

Medlemsforslaget skal ses i lyset af sagen om at der foregår aktiviteter på Nørrebro, hvor kommunalt støttede aktiviteter samarbejder med VIOMIS, der sættes i forbindelse med ekstreme holdninger.

Forslagsstilleren finder det vigtigt, at kommunen i videst muligt omfang kun samarbejder med foreninger, der fremmer demokratiske værdier.

Forslaget må i denne forbindelse også ses i lyset af den, pr. 1. januar 2017, ændrede folkeoplysningslov. Lovændringen betyder, at kommunen hverken efter folkeoplysningsloven eller kommunalfuldmagtsreglerne må støtte foreninger, hvis formål eller adfærd modarbejder eller underminerer demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.

Derfor finder forslagsstilleren det relevant, at kommunen fremadrettet prioriterer at samarbejde med foreninger/organisationer, der fremmer de demokratiske værdier, også for at støtte op om intentionerne i den reviderede folkeoplysningslov. Dette skal naturligvis ske inden for lovgivningens rammer.

Forslagsstilleren ønsker, at forvaltningen undersøger mulighederne herfor og vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med udfaldet.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2017:

Der blev begæret afstemning om et procedureforslag om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser retter henvendelse til Kulturministeriet om sagen, bl.a. med henblik på at få afklaret om medlemsforslaget vil være i overensstemmelse med den reviderede folkeoplysningslov.

Et flertal (Maria Frej, Rune Dybvad, Taner Yilmaz, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte for procedureforslaget.

Et mindretal (Carl Christian Ebbesen og Jens-Kristian Lütken) stemte imod.

Procedureforslaget blev således godkendt.

Carl Christian Ebbesen og Jens-Kristian Lütken ønskede tilført beslutningsprotokollen, at Dansk Folkeparti og Venstre ønsker medlemsforslaget vedtaget, dog således at det af teksten fremgår, at forvaltningen fremadrettet ikke samarbejder med foreninger, der modarbejder demokratiske værdier.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at i det omfang Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at der til en konkret forening, i overensstemmelse med ændringerne i folkeoplysningsloven pr. 1. januar 2017, ikke må ydes tilskud henholdsvis anvises kommunale lokaler, forelægger forvaltningen en indstilling for Kultur- og Fritidsudvalget om, hvorvidt forvaltningen i øvrigt kan samarbejde med pågældende forening.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at rette henvendelse til Kulturministeriet med forslag om, at ministeriet udarbejder et samlet overblik over de foreninger, hvor landets kommuner har meddelt afslag på tilskud eller anvisning af kommunale lokaler.

Carl Christian Ebbesen og Jens-Kristian Lütken videreførte protokolbemærkningen om, at Dansk Folkeparti og Venstre ønsker medlemsforslaget vedtaget, dog således at det af teksten fremgår, at forvaltningen fremadrettet ikke samarbejder med foreninger, der modarbejder demokratiske værdier.

 

 

Til top