Mødedato: 20.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Byens Hus i Ørestad

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvorvidt en kommunal medfinansiering af Byens Hus skal henvises til forhandlingerne om Budget 2018.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser kommunal medfinansiering af anlæg inklusive deponering og drift af Byens Hus i Ørestad Syd til forhandlingerne om Budget 2018.

Problemstilling

By & Havn skal opføre et beboerhus i Ørestad Syd kaldet "Byens Hus". Hvis Københavns Kommune medfinansierer og drifter størstedelen af huset, kan Byens Hus udvikles som et kombineret beboer- og kulturhus til glæde for både beboerne i Ørestad Syd og andre københavnere. 

By & Havn vil, i henhold til lokalplanen for Ørestad Syd, bygge et beboerhus med fællesfunktioner for de nye beboere. Der er allerede disponeret over et areal hertil.

By & Havn og Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) er i dialog om mulighederne for at gøre Byens Hus til kombineret beboer- og kulturhus, hvor der skabes synergi og merværdi for både beboere og øvrige brugere.  

Løsning

I henhold til lokalplanen for Ørestad Syd, skal der anvendes svarende til 1 pct. af det samlede boligareal på at etablere fælles beboerlokaler. Midlerne hertil samles i et hus på 2.200 m2 på en allerede udpeget grund for enden af Asger Jorns Allé.

Med den størrelse og centrale placering i forhold til både metro og Naturpark Amager har Byens Hus potentialet til at danne rammen om et aktivt kultur- og fritidsliv - både for beboerne i Ørestad Syd og en bred kreds af andre brugere og besøgende i Ørestad Syd.

Med en kommunal investering på 5 mio. kr., der kan supplere By & Havns anlægsmidler, kan huset opgraderes, så det også får funktion som kulturhus. Derudover skal der afsættes anlægsmidler til deponering af et beløb svarende til værdien af det lejede byggeri, hvilket er et lovkrav ved indgåelse af lejekontrakter med eksterne udlejere. Deponeringsforpligtelsen vil blive opgjort nøjagtigt forud for forhandlingerne om budget 2018, men er foreløbigt opgjort til i størrelsesordenen 25-35 mio. kr. Det er dog forventningen, at det reelle finansieringsbehov til deponering vil blive væsentligt mindre, idet der er adgang til at modregne i frigjorte deponeringer fra eksterne lejemål, som kommunen fraflytter.

Der kan arbejdes med forskellige elementer, f.eks. at skabe sammenhæng med inde- og udeliv med eksempelvis omklædningsmulighed og cykelværksteder. Der kan også etableres foreningslokaler og samlingsfaciliteter med en sal, der blandt andet kan anvendes til mindre koncerter, samt en tilhørende café. Funktionerne kan understøtte et spirende, aktivt foreningsliv i Ørestad, der allerede i dag er udfordret i forhold til at finde plads til aktiviteter. Huset kan også danne afsæt for brug af faciliteterne på Asger Jorns Allé, hvor der etableres forskellige aktivtetsarealer som eksempelvis, parkour, street- og rulleområder, boldspil mv.

Byens Hus kan, udover at have fællesfunktioner for beboerne, også fungere som et kulturhus. Eksempelvis er en af mulighederne at oprette en satellit til Ørestad Bibliotek, samtidig med at pladsen foran huset kan inddrages til forskellige kulturelle arrangementer som koncerter og markeder. Multisale og aktivitetsrum kan rumme mange forskellige sportsgrene, og 3. halvleg kan afvikles i caféen.

De årlige driftsudgifter for Københavns Kommune er foreløbigt skønnet til 2 mio. kr.

Det videre arbejde med Byens Hus

Indhold og aktiviteter i Byens Hus skal imødekomme ønsker og behov både hos de kommende grundejere og hos bydelens øvrige borgere. I en dialog med centrale interessenter om indhold i Byens Hus, er der kommet konkrete forslag til funktioner. Disse fremgår af pjecen om Byens Hus (bilag 1).

Behov for kultur- og fritidsfaciliteter til området

Prognoserne peger på, at der kommer mere end 20.000 nye københavnere til bydelen Amager Vest i perioden frem til år 2027.

En simpel fremskrivning af behovene med udgangspunkt i den nuværende dækning af kultur- og fritidsfaciliteter i Københavns Kommune viser, at en uændret facilitetsdækning på kultur- og fritidsområdet forudsætter, at der i Amager Vest i løbet af de kommende 10 år etableres en idrætshal, en svømmehal, tre fodboldbaner samt et kulturhus. Dette støttes af, at flere lokale interessenter peger på behov for faciliteter til området, der kan understøtte udviklingen af kultur- og fritidslivet i bydelen.

Ørestad Idrætsforening, der har aktiviteter som løb, fodbold, gymnastik og kampsport, har tilkendegivet, at de ser et stort potentiale i huset.  

Samarbejdsmodel 

Planen er, at Byens Hus står færdigt senest i 2021. Herefter vil By & Havn overdrage det til en forening, som de kommende grundejere i Ørestad Syd er pligtige medlemmer af. Denne forening bliver ejer af huset. Foreningen og KFF indgår en samarbejdsaftale om driften af huset.

By & Havn og Københavns Kommune har med Byens Hus en unik mulighed for at skabe et hus, som både kan rumme ønsker fra de lokale beboere i foreningen og en bredere kreds af københavnere.

Københavns Kommune vil kunne sørge for én samlet indgang til huset og koordinere brug og aktiviteter i huset. Dette vil betyde, at foreningen får et hus, som summer af aktivitet med mange forskellige tilbud. Samtidig får hele bydelen et kulturhus.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Mette Touborg

         

                                       /     Mads Kamp Hansen     

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top