Mødedato: 20.04.2006, kl. 16:00

Indstillinger med betydning for integrationsindsatsen - høring fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Se alle bilag

Indstillinger med betydning for integrationsindsatsen - høring fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 20. april 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Indstillinger med betydning for integrationsindsatsen - høring fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

(KFU 182/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at denne indstilling fremsen-des som høringssvar til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

 

RESUME

I henhold til § 20 i kommunens styrelsesvedtægt har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ansvaret for den tværgående integrationsindsats.

De øvrige udvalg skal derfor i integrationssager indhente en erklæring fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, inden sagen afgøres.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har udarbejdet et forslag til procedure, herunder fastsættelse af en bagatelgrænse på 100.000 kr., for disse sagers behandling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og anmodet de øvrige udvalg om en udtalelse inden forslaget forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Høringsfristen er den 25. april 2006.

Inden for Kultur- og Fritidsudvalgets ressortområde tildeles midler til integrationsprojekter hovedsageligt via diverse puljer, hvorfra midlerne besluttes af henholdsvis Kultur- og Fritidsudvalget og Folkeoplysningsudvalget på baggrund af ansøgninger.

Efter forvaltningens vurdering vil det kun være fra puljerne, der besluttes af Folkeoplysningsudvalget, der kan blive tale om en indhentning af en erklæring fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

I disse sager finder forvaltningen, at bagatelgrænsen bør sættes til 500.000 kr.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I henhold til § 20 i kommunens styrelsesvedtægt har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ansvaret for den tværgående integrationsindsats og udvalgets erklæring skal derfor indhentes i enhver sag fra de øvrige udvalg, der vedrører kommunens integrationsindsats.

På den baggrund har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejdet et forslag til procedure for sagernes behandling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget:

·        Den enkelte fagforvaltning/Økonomiforvaltning afgiver høringsanmodning

·        Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder udkast til indstilling, der alene forholder sig til integrationsvinklen i en given sag

·        Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forholder sig til indstillingen

·        Der indføres bagatelgrænse for indstillinger om:

-         Ansøgninger med en værdi under 100.000 kr.

-         Bevillinger og afslag fra puljer, hvor Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har forholdt sig til puljens prioritering(er)

-         Indstillinger til orientering

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har ved brev af 16. marts 2006 (bilag 1) anmodet om en udtalelse fra Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende proceduren. Fristen for høringssvar er den 25. april 2006.

Forvaltningens bemærkninger

1. Puljer der besluttes af Kultur- og Fritidsudvalget
En stor del af midlerne fra Kultur- og Fritidsudvalget til integrationsprojekter findes i Brobygningspuljen, der uddeles i fællesskab med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Der skal derfor ikke ske høring i disse sager.

Herudover bevilges der enkelttilskud i størrelsesordenen 50.000-500.000 kr. fra Puljen for Kunst- og Kulturprojekter. Puljen støtter større kunst- og kulturprojekter inden for områderne teaterkunst, tonekunst, billedkunst, børnekultur, etnisk kultur samt andre kulturprojekter med betydning for Københavns Kommune. Formålet med opdelingen er at sikre så bredt et udbud som muligt.

I udvælgelsen af projekterne, herunder de etniske, lægges der vægt på kvaliteten af og professionalismen i projektet. Derudover lægges der vægt på at skabe et mangfoldigt udbud, og at projekterne når en bred målgruppe med henblik på at skabe et kulturliv, der stimulerer og udfordrer de mennesker, der bor, besøger og agerer i byen. Det kan kun lade sig gøre, hvis kunst- og kulturlivet har en stærk egenværdi, der ikke bliver overskygget af andre ønskede mål.

I følge forslaget fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er det kun projekter, der har et integrationsfremmende formål, der skal sendes i høring i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. På den baggrund vurderes det, at etniske projekter i Puljen for Kunst- og Kulturprojekter ikke skal sendes i høring. I øvrigt vil indhentelse af en udtalelse i praksis være umulig, da ansøgningsfristen er 1. oktober med henblik på afgørelse i Kultur- Fritidsudvalget medio november måned.

2.  Puljer, der besluttes af Folkeoplysningsudvalget
Der er afsat 2,5 mio. årligt til idrætsprojekter i foreninger rettet mod overvægtige unge og etniske unge. Retningslinierne for puljen er fastsat af Folkeoplysningsudvalget d. 8. marts 2005 for perioden 2005-2006. Der kan efter ansøgning tildeles midler til integrationsfremmende projekter. Midlerne for 2005-6 er uddelt. Der vil igen for perioden 2007 og fremad kunne søges midler i puljen. Det er imidlertid forudsat, at puljen skal evalueres, inden evt. reviderede retningslinier besluttes. 

Fra 2006 og fremad er der afsat en åben pulje på 2 mio. årligt, som kan søges til projekter, der skal give flere deltagere i de frivillige foreninger. Det vil gennem denne pulje være mulighed for at søge midler til integrationsfremmende projekter. Tilskuddet tildeles for projekter over 100.000 af Folkeoplysningsudvalget, mens forvaltningen kan tildele midler til projekter under denne grænse.

 

Fælles for begge puljer er, at integration kun er ét af målene, og at puljerne kan søges af alle folkeoplysende foreninger i København. Det er derfor ikke muligt på forhånd at skønne, hvor stor en del af midlerne, der vil gå til integrationsfremmende projekter.

 

En høring af Integrations- og Beskæftigelsesudvalget i disse sager vil give en uhensigtsmæssig lang sagsbehandlingstid, hvorfor

forvaltningen skal foreslå, at bagatelgrænsen bliver på 500.000 kr.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Bilag

1. Høring af 16. marts 2006 fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

 

 

Carsten Haurum

/Thomas Jakobsen

 


 

Bilag

Til top