Mødedato: 20.04.2006, kl. 16:00

Høring om styrket integration gennem tiltag på idræts- og foreningsområdet

Se alle bilag

Høring om styrket integration gennem tiltag på idræts- og foreningsområdet

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 20. april 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

17.      Høring om styrket integration gennem tiltag på idræts- og foreningsområdet

(KFU 174/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen ind­stiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender høringssvaret til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

 

RESUME

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen foreslår, at forslagene og finansieringen indgår i budgetforhandlingerne for 2007.

Kultur- og Fritidsudvalget svarer, at det er positivt at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ønsker at fremme integrationen af etniske minoriteter i de folkeoplysende foreninger. Kultur- og Fritidsudvalget er således enigt i, at de folkeoplysende foreninger i en integrationsmæssig sammenhæng kan udgøre rammerne for et positivt og lystbetonet møde mellem mennesker på tværs af etniske, social e, kulturelle og religiøse forskelle. Dog mener udvalget ikke, det er de mest virkningsfulde metoder, der er valgt.

Udvalget kan derfor ikke tilslutte sig, at forslagene indgår i budgetforhandlingerne for 2007, og vil i stedet anbefale at ønsket om yderligere integration på foreningsområdet sikres ved at udvide Projektrådgivningens indsatser, der de sidste fire år har vist sig både virkningsfulde og bæredygtige. Derudover kan der med fordel sættes fokus på at skaffe flere klublokaler til foreningerne.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har behandlet forslag til to tiltag, der skal fremme etniske minoriteters deltagelse i idræts- og foreningslivet.

Forslagene er sendt i høring – i forbindelse med høringen af integrationspolitikken.

Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens forslag til fremtidige tiltag

Forslag 1: Gennemførelse af bred informationskampagne om muligheder for deltagelse i det folkeoplysende foreningsliv

Det foreslås, at der i budgetår 2007 gennemføres en bred informationskampagne om mulighederne for deltagelse i det folkeoplysende foreningsliv - herunder både idrætsorganisationer, foreninger og aftenskoler - i Københavns Kommune.

Det foreslås, at den samlede udgift på 300.000 kr. indgår i budgetforhandlingerne for budgetår 2007.

Forslag 2: Forsøgsordning med tilbud om gratis valgfrit medlemskab af en folkeoplysende forening i Københavns Kommune på op til i alt 750 kr. pr. barn til alle børn med bopæl i en af de to bydele Ydre Nørrebro og Bispebjerg

Ordningen skal gennemføres som en 3-årig forsøgsordning. Alle børn i de to bydele Ydre Nørrebro og Bispebjerg modtager på deres 10 års fødselsdag tilbud om et engangsbeløb på op til 750 kr. til betaling af kontingent/medlemskab af en folkeoplysende forening i kommunen.

Ydre Nørrebro og Bispebjerg er valgt som forsøgsbydele, idet de udover at være de bydele med henholdsvis flest og tredjeflest personer med anden etnisk baggrund end dansk, tillige er de bydele med den laveste grad (45 %) af idrætsdeltagelse blandt bydelens 5. og 9. klasses elever.

Den samlede udgift på 550.000 kr. i hvert af årene 2007-2009 foreslås at indgå i budgetforhandlingen for 2007.

 

Generelle bemærkninger

Kultur- og Fritidsudvalget finder det positivt, at Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ønsker at fremme integrationen af etniske minoriteter i de folkeoplysende foreninger. Udvalget er således enigt i, at de folkeoplysende foreninger i en integrationsmæssig sammenhæng kan udgøre rammerne for et positivt og lystbetonet møde mellem mennesker på tværs af etniske, sociale, kulturelle og religiøse forskelle. Dog mener udvalget ikke, det er de mest virkningsfulde metoder, der er valgt.

Udvalget vil derfor gøre opmærksom på de gode erfaringer Kultur- og Fritidsforvaltningen har gjort sig på netop dette område igennem de sidste 4 år.

Her tænkes på Projektrådgivningen, som via økonomisk støtte til foreninger (Brobygningspuljen), rådgivning/konsulentbistand, opsøgende arbejde, foreningsguidning og samarbejdsprojekter med foreningslivet og andre relevante aktører har skabt mange resultater på området. Dette underbygges bl.a. af Projektrådgivningens årlige resultatmålinger (se årsrapporter på www.kk.dk/projektraadgivningen) samt af "Evaluering af Projektrådgivningen" (Udarbejdet af Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund i august 2005) og Rambølls rapport "Systematisk evaluering på integrationsområdet" fra januar 2005.

Projektrådgivningens erfaringer viser, at integration på foreningsområdet i høj grad sikres gennem opsøgende arbejde og personlig kontakt, da mange etniske minoriteter mangler viden om og kendskab til foreningslivet, dets traditioner, værdier og uskrevne regler. Derudover er det også Projektrådgivningens erfaring, at foreningerne – som i høj grad fokuserer på aktiviteterne og som drives af frivillige kræfter – har brug for rådgivning, støtte og opbakning til at kunne løfte en integrationsopgave (jf. "Evaluering af Projektrådgivningen").

De to forslag fokuserer udelukkende på at øge antallet af foreningsmedlemmer med anden etnisk baggrund end dansk, og forholder sig således ikke til om foreningerne ressourcemæssigt og facilitetsmæssigt er gearet til integrationsarbejdet og til at tage imod og fastholde de evt. nye medlemmer. I de valgte områder er der generelt mangel på lokaler til aktiviteter, men også i høj grad klublokaler, hvor det sociale samvær efter aktiviteten kan foregå.

Endvidere savnes der klare og målbare succeskriterier for begge forslag.

Udvalget vil ikke udelukke, at forslagene kan lede til flere etniske minoritetsmedlemmer, men det er udvalgets opfattelse, at man med informationskampagnen og forsøget med et års gratis medlemskab har valgt nogle metoder, hvis virkning der må sættes spørgsmålstegn ved. Udvalget kan derfor ikke tilslutte sig, at forslagene indgår i budgetforhandlingerne for 2007, og vil i stedet anbefale at ønsket om yderligere integration på foreningsområdet sikres ved at udvide Projektrådgivningens indsatser, som igennem de sidste fire år har vist sig både virkningsfulde og bæredygtige.

Bemærkninger til forslaget om en bred informationskampagne

-         Det er Projektrådgivningens erfaring, at virkningen af skriftligt (oversat) informationsmateriale, hjemmesider, annoncer, oplæg og foredrag kan være begrænset, såfremt det ikke kombineres med opsøgende arbejde og tilbud om individuel rådgivning og evt. foreningsguidning. Dette er ressourcekrævende arbejde, som ikke er medregnet i forslaget.

Bemærkninger til forslaget om et års gratis medlemskab i en folkeoplysende forening til børn på Ydre Nørrebro og Bispebjerg

-     Det fremgår ikke af indstillingen, hvor mange børn der potentielt kan tage imod tilbuddet om et års gratis medlemskab, men såfremt de 1,65 mill. kr. kun er afsat til kontingentstøtte, må der regnes med ca. 700 børn pr. år. Ydre Nørrebro og Bispebjerg er facilitetssvage områder, og kommunen har p.t. vanskeligt ved at efterkomme foreningernes lokale- og facilitetsbehov i disse områder. Det gælder lokaler til aktiviteter, men også i høj grad klublokaler, hvor det sociale samvær efter aktiviteten foregår. En del foreninger har bl.a. af denne grund ventelister. Derudover vil flere medlemmer – og evt. oprettelse af nye hold – skabe et behov for nye frivillige.

-         Der er efterhånden gjort mange forsøg på at rekruttere etniske minoriteter til foreningslivet via gratis medlemskab i kortere eller længere perioder. Fælles for dem er, at overgangen fra gratis medlemskab til fuldt medlemskab er problemfyldt og afføder et stort frafald. Projektrådgivningens erfaring er, at midlertidigt gratis medlemskab ikke skaber grobund for bæredygtige resultater på sigt. Dette underbygges bl.a. af Institut for Idræts undersøgelse fra 2005 "Integration og det frivillige foreningsliv. En undersøgelse af barrierer og løsninger i relation til foreningsdeltagelse hos unge med anden etnisk baggrund". Undersøgelsen viser bl.a., at mange af de interviewede foreninger, organisationer og kommuner, har dårlige erfaringer med nedsat eller eftergivet kontingent i en periode.

-         Det står i indstillingen, at der senest medio juni 2006 skal laves forslag, der sikrer forankring af de 10-årige støttemodtageres fremtidige deltagelse i foreningslivet. Det undrer, at disse tiltag ikke er beskrevet, da det netop er her forsøgsordningen skal stå sin prøve – dvs. om det lykkes at fastholde de etniske minoritetsbørn som foreningsmedlemmer, når gratisperioden ophører.

-         Økonomi bliver ofte fremhævet som en barriere for etniske minoriteters foreningsdeltagelse. Erfaringerne i foreningerne er dog blandet. Nogle foreninger oplever særlige problemer med kontingentbetaling blandt etniske minoriteter, mens andre foreninger oplever, at etniske minoriteter og etniske danskere er lige gode eller dårlige betalere. I ovennævnte undersøgelse konkluderes følgende: Alt i alt kan undersøgelsen ikke dokumentere, at kontingentbetaling er et stort problem i relation til integrationspotentialet i det frivillige foreningsliv (Institut for Idræt 2005:49), jf. bilag 3. Projektrådgivningens erfaring er, at kontingent meget sjældent afholder etniske minoriteter fra foreningsdeltagelse, såfremt kontingentets funktion forklares og såfremt lysten og motivationen er til stede. Skulle økonomi for nogle udgøre en barriere i sig selv, vil denne barriere efter al sandsynlighed også gøre sig gældende efter et års gratis medlemskab.

-         For de personer, hvor kontingent og andre udgifter til foreningslivet (udstyr, udflugter mm) udgør en barriere for foreningsdeltagelse er der i dag følgende muligheder: I mange foreninger kan man få delt kontingentet op i mindre månedlige beløb, og medlemmerne kan evt. arbejde deres kontingent af (sætte kegler op, hjælpe til ved fester mm.). Derudover kan foreninger, der er medlem af DUF, DGI eller DIF, søge midler til at dække økonomisk dår ligt stillede børn og unges foreningsudgifter. Ordningen finansieres af Integrationsministeriet. Endvidere er der som led i satspuljeforliget for 2006 afsat 17,5 mill. kr. til kommunale forsøgsprojekter med fritidspas til udsatte børn. Der er endnu ikke udarbejdet retningslinier for puljen, og det er derfor uvist, hvorvidt puljen bliver relevant for Københavns Kommune.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

ØKONOMI

Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår at, at den samlede udgift på 850.000 kr. i budgetår 2007, 550.000 kr. i budgetår 2008 og 550.000 kr. i budgetår 2009 indgår i budgetforhandlingerne for budgetår 2007.

Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår endvidere, at udgiften i 2007-2009 i videst mulig omfang søges dækket af statslige puljemidler under Integrationsministeriet - herunder specielt puljer, som er oprettet med henblik på at støtte den frivillige integrationsindsats (www.inm.dk).

HØRING

Forslagene er sendt i høring i de stående udvalg og Integrationsrådet i forbindelse med høringen af Integrationspolitikken.

 

BILAG

1. Fællesindstilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget, "Styrket integration gennem tiltag på idræts- og foreningsområdet".

2. Beslutningsprotokol fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde d. 23. marts 2006.

3. Uddrag fra undersøgelsen "Integration og det frivillige foreningsliv" (Institut for Idræt, 2005).

 

 

Carsten Haurum                                      

/Mads Kamp Hansen

 


 

Til top