Mødedato: 20.04.2006, kl. 16:00

Høring om styrket integration gennem nye tiltag om rekruttering, sociale klausuler og præmieordning

Se alle bilag

Høring om styrket integration gennem nye tiltag om rekruttering, sociale klausuler og præmieordning

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 20. april 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

16.      Høring om styrket integration gennem nye tiltag om rekruttering, sociale klausuler og præmieordning

(KFU 175/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender høringssvaret til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget har fået forslag om styrket integration gennem nye tiltag til rekruttering, sociale klausuler og præmieordning i høring.

Udvalget tilslutter sig forslagene om at oprette målrettede stillinger til ansøgere med anden etnisk baggrund, og foreslår at lave en kampagne for Københavns Kommune som attraktiv arbejdsplads.

Forslaget om sociale klausuler kan få væsentlig betydning for Københavns Ejendomme. I værste fald vil det betyde mindre og dårligere vedligehold.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har sendt forslag om styrket integration gennem nye tiltag vedr. rekruttering, sociale klausuler og præmieordning i høring i de stående udvalg og Integrationsrådet.

 

Forslagene omfatter:

·        Københavns Kommunes interne rekruttering

·        Brugen af sociale klausuler i de kontrakter kommunen indgår med private leverandører

·        Præmiering af private leverandører og kommunale enheder, som bidrager særskilt til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk.

Kommunens samlede udgift ved forslagene forventes i 2007 at blive 10,6 mio. kr. og fra 2008 og frem 14,6 mio. kr. årligt. Finansieringen vil indgå i forhandlingerne om budget 2007.

 

Kultur- og Fritidsudvalget forholder sig i svaret til forslagenes betydning set fra Kultur- og Fritidsforvaltningen sagsområde. Der er således ikke taget stilling til forslagenes betydning for kommunen og dens borgere som helhed.

Københavns Kommunes interne rekruttering

Indsatsområdet omfatter 7 anbefalinger:

Forvaltningen er p.t. ikke i stand til at skaffe kvalificerede tal til brug for en ny måltalsvision, der siger at kommunens medarbejdersammensætning skal afspejle befolkningens sammensætning med hensyn til etnicitet og uddannelsesmønster. Det er ikke lovligt at registrere medarbejdere ud fra etnicitet.

En anonymisering af ansøgninger kan vanskeliggøre gennemførelsen af en bevidst rekrutteringspolitik. Forvaltningen mener ikke, at der foregår en diskriminering af ansøgere med anden etnisk baggrund end dansk i rekrutteringsfasen. Til gengæld oplever forvaltningens afdelinger, at der er meget få ansøgere med etnisk baggrund til stillinger, der kræver mellemlang eller lang videregående uddannelse.

Udvalget tvivler på, at en obligatorisk lederuddannelse med fokus på rekruttering og fastholdelse af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk, vil stå mål med effekten på rekrutteringssiden.

Udvalget tilslutter sig forslaget om etablering af en central pulje til finansiering af 30 integrationsstillinger årligt. Gennemførelsen forudsætter dog, at der er ressourcer i de konkrete afdelinger til at løfte oplæringsopgaven.

Endelig tilslutter udvalget sig, at kommunen gennem oprettelse af yderligere elev- og praktikantstillinger etablerer en naturlig indgang til kommunen for en række unge med anden etnisk baggrund. Kultur- og Fritidsforvaltningen har allerede i en årrække med meget gode resultater prioriteret optagelse af kontorelever med anden etnisk baggrund.

Med henvisning til, at der generelt er meget få ansøgere med anden etnisk baggrund end dansk til stillinger, der kræver mellemlang eller lang videregående uddannelse, anbefaler udvalget, at gennemføre en fælles udadrettet kampagne, der viser hele Københavns Kommune som en attraktiv arbejdsplads.

Sociale klausuler og præmieordning

Udvalget tilslutter sig at det er et godt signal at sende at private virksomheder må udvise social ansvarlighed, hvis de vil handle med kommunen.

Udvalget skal dog gøre opmærksom på risikoen for at forslaget gør det dyrere at vedligeholde kommunens ejendomme.

Københavns Ejendomme

Københavns Ejendomme er etableret bl.a. for at skabe større effektivitet i løsningen af kommunens vedligeholdelsesopgaver.

Forslaget om sociale klausuler vedrører både drift og vedligehold af ejendomme samt anlægsprojekter. Det fremgår ikke klart, hvordan de sociale klausuler skal anvendes i praksis, hvilket gør det vanskeligt at vurdere de direkte konsekvenser. 

De økonomiske konsekvenser ved indførelsen af sociale klausuler kan dog blive betydelige som følge af, at de i yderste konsekvens kan sætte konkurrencen ud af kraft, da markedet af leverandører indskrænkes.

For Københavns Ejendomme vil et krav om anvendelse af sociale klausuler, derfor alt andet lige, kunne medføre, at der kan købes mindre vedligehold for pengene på grund af den manglende konkurrence. Mens en anden konsekvens kan være reduceret kvalitet, da der må vælges firmaer, der ikke er specialiseret i den konkrete opgave for at opfylde sociale klausuler.

Byggebranchen er generelt inde i en periode med stor travlhed, hvorfor der kan sættes spørgsmålstegn ved deres incitament til at leve op til de nye krav om ansættelse af personer med anden etnisk herkomst end dansk.

Resultatet kan derfor meget vel blive mindre og dårligere vedligehold for pengene.

Folkeoplysning og kultur

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anfører, at der kan indføres sociale klausuler på ca. 90 pct. af det budget som er kontraktstyret, tilskud eller driftsoverenskomster. Tilskud efter folkeoplysningsloven til foreninger og aftenskoler gives til foreningernes frie disposition. Det er et princip i loven. Der kan således ikke stilles krav om sociale klausuler i forhold til foreninger og aftenskoler.

På kulturområdet er indgået en række aftaler om forpagtning. Her vil det sandsynligvis først være muligt at opstille krav om sociale klausuler, når der skal indgås nye aftaler.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Økonomi

Der henvises til økonomiafsnittet i bilag 1.

Andre konsekvenser

Ingen

Høring

Ja

Bilag

1. Fællesindstilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget, "Styrket integration gennem nyt tiltag vedr. rekruttering, sociale klausuler og præmieordning".

2. Beslutningsprotokol fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 23. marts 2006.

 

 

                                                                 Carsten Haurum

                                                                                                             /Thomas Jakobsen

 


 

Til top