Drøftelse af Det Kongelige Teaters samarbejdsaftale med Københavns Kommune for 2021-2024.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Det Kongelige Teaters oplæg til samarbejdsaftale for 2021-2024.
Problemstilling
Københavns Kommune og Det Kongelige Teater indgik i 2016 en samarbejdsaftale (bilag 1). Aftalen udløber med udgangen af 2020, og der skal derfor udarbejdes en ny aftale for perioden 2021-2024.
Det Kongelige Teaters direktør, Kasper Holten, vil på udvalgsmødet præsentere sine idéer til indholdet i en ny samarbejdsaftale (bilag 2).
Løsning
Det årlige tilskud til Det Kongelige Teater udgør i 2019 48 mio. kr. Heraf er 5 mio. kr. i den aktuelle aftale øremærket til at åbne teatrets huse for borgere og besøgende i København og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører.
Samarbejdsaftalen er indgået mellem Det Kongelige Teater og Københavns Kommune. Teatrets aktiviteter er Kultur- og Fritidsudvalgets fagområde. Budgetposten er placeret under Økonomiudvalget.
Den nuværende samarbejdsaftale indeholder fire fokusområder:
-
Børn og unge
-
Events, festivaler og turisme
-
Outreach
-
Netværk
Det Kongelige Teater vil præsentere en idé om at udvide teatrets nuværende fokusområde vedr. børn og unge til at omfatte alle skolebørn i Københavns Kommune. Det Kongelige Teater har på nuværende tidspunkt samarbejdsaftaler med skoler i forskellige dele af byen, der tilbydes forløb med scenekunst, som eksempelvis opera, ballet eller musik på skoleskemaet. Med den nye samarbejdsaftale ønsker teatret at udvide ordningen til at gælde alle københavnske skoler. Ifølge teatret vil dette sikre, at alle byens skolebørn får mulighed for at opleve og prøve kræfter med scenekunsten i deres skoletid.
Derudover vil Det Kongelige Teater med den nye samarbejdsaftale tilbyde ledig scenekapacitet til scenekunstnere, der ikke har egen scene. Teatret vil arbejde for at stille ledig scenekapacitet til rådighed i 20 uger pr. sæson. Dette vil, ifølge teatret, bidrage til at afhjælpe udfordringen med manglende sceneplads til byens vækstlag og uafhængige scenekunstnere.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
I foråret forelægges Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget en fællesindstilling med udkast til tidsplan for udarbejdelsen af en ny samarbejdsaftale, herunder plan for inddragelse af de øvrige forvaltninger samt udkast til aktivitetskrav i aftalen.
Mette Touborg/
Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2019:
Direktør for Det Kongelige Teater, Kasper Holten, overværede i medfør af styrelseslovens § 20, stk. 4, 2. pkt., behandlingen af punktet med henblik på sagens oplysning.
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede oplægget fra Det Kongelige Teater.