Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender at 913 t.kr. af udvalgets disponible midler i 2019, overføres til Kultur V og Kultur Ø med henblik på at understøtte borgerinitierede og borgerdrevne fællesskaber, der fremmer grønne aktiviteter og styrker bynatur og urban biodiversitet i hverdagen.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget har pr. 12. december 2019 913 t.kr. til rådighed i disponible midler i 2019.
På sit møde den 5. december 2019 anmodede Kultur- og Fritidsudvalget i forbindelse med dagsordenens punkt 15 (Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler 2019) bl.a. om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, og med udgangspunkt i et borgerdrevet initiativ, der understøtter bynatur og urban biodiversitet, udarbejder en indstilling til mødet den 19. december 2019.
Antallet af københavnere er stigende, og det er efterspørgsel på forskellige aktiviteter og fællesskaber derfor også. Interessen for aktiviteter, der fremmer bynaturen, opleves stigende, hvilket blandt andet blev tydeligt under udarbejdelsen af Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023, hvor flere pegede på aktiv deltagelse i udvikling af bynaturen som et ønske for fremtidige fællesskaber.
Formålet er, at der gennem lokalt forankrede fællesskaber på tværs af sociale baggrunde, kulturer og generationer, kan skabes aktiviteter og initiativer, der ikke alene styrker bynaturen, men også danner nye former for fællesskaber om den grønne hverdag som københavner.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at de 913 t.kr. af udvalgets disponible midler for 2019 overføres til Kultur V og Kultur Ø (herunder DIT:KBH) i ligelig fordeling til at understøtte borgerdrevne grønne aktiviteter med omdrejningspunkt i bydelenes kulturhuse i 2020.
Initiativerne skal udvikles med involvering af grønne organisationer, græsrødder og alle aktører med et ønske og en idé til at drive lokale fællesskaber, der bidrager til bynaturen.
Udvikling og lokal forankring er i dag i højere grad baseret på borgerdrevne småskala-initiativer og ikke top-down strategier.
Borgere bliver i højere grad påvirket af personlige relationer og omgivelser end lokale myndigheder og krav fra kommunen. Derfor er det afgørende at understøtte borgerdrevne initiativer, der kan inspirere andre medborgere.
Økonomi
Godkendes indstillingen af Kultur- og Fritidsudvalget, vil forvaltningen overføre disponible midler for 2019 i alt 913 t.kr. til Kultur V og Kultur Ø i ligelig fordeling.
Kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1.
Både Kultur V og Kultur Ø har adgang til at overføre mindreforbrug på op til 4% af deres bruttoudgiftsbudget til det efterfølgende regnskabsår. Begge enheder vil således kunne overføre midlerne til 2020 med henblik på at understøtte ovenstående aktiviteter.
Videre proces
Godkendes indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen inddrage relevante grønne aktører for at få inspiration til at udarbejde en plan for det videre arbejde i de to bydele.
Mette Touborg
/Aravni Jakobsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2019:
Et enigt Kultur- og Fritidsudvalg besluttede at bevilge 27 t.kr. til Copenhagen Cricket Club til manglende finansiering af Cricket-Kastebåse i Tingbjerg, jf. foreningens skrivelse af 18. december 2019 (bilag 1).
Der blev begæret afstemning om et forslag om, at de resterende disponible midler (886 t.kr.) tilbageføres kassen.
Et mindretal (Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte for forslaget.
Et flertal (Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte imod.
Forslaget blev dermed forkastet.
Der blev herefter begæret afstemning om indstillingen (beløbet udgør 886 t.kr.).
Et flertal (Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingen.
Et mindretal (Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte imod.
Indstillingen blev dermed godkendt.
Kultur- og Fritidsudvalget præciserede, at fokus er bynatur, og at initiativerne skal være i overensstemmelse med Kultur- og Fritidspolitikken, herunder temaet om fællesskaber og synergier.