Brønshøj Gamle Skole som kulturhus
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter muligheden for at omdanne Brønshøj Gamle Skole til kulturhus.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på sit møde den 5. december 2019 om en indstilling den 19. december 2019 om muligheden for at omdanne Brønshøj Gamle Skole til kulturhus gennem et mageskifte mellem kulturhuset i Pilegården og en planlagt tandklinik i Brønshøj Gamle Skole.
Brønshøj Gamle Skole ligger lige ved Brønshøj Torv og består af en tidligere skolebygning, en nyere pavillon samt grønne udearealer. Der er mulighed for at etablere kulturhus i Brønshøj Gamle Skole gennem et mageskifte mellem kulturhuset i Pilegården og en planlagt tandklinik i Brønshøj Gamle Skole.
Brønshøj Gamle Skole står i dag tom. Bygningen er disponeret til en tandklinik. Projektet har været udskudt på grund af anlægsloftet. Hvis man vil gå videre med ideen om et mageskifte, forudsætter det, at der træffes beslutning herom i forbindelse med overførselssagen 2019-2020, da tandklinikken ikke kan udskydes yderligere. Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) fremfører en tandklinik i Brønshøj som need-to ønske i forbindelse med overførselssagen 2019-2020.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF), Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen/Byggeri København (ByK) har på initiativ fra KFF screenet mulighederne for et mageskifte mellem kulturhuset i Pilegården og tandklinikken.
Konklusionen er, at et mageskifte vil give gevinster for begge parter - og ikke mindst for lokalområdet.
Hvis Brønshøj Gamle Skole omdannes til kulturhus, kan den blive omdrejningspunkt for et levende nærmiljø i et grønt område omkring Brønshøj Torv tæt ved byens øvrige kultur- og fritidstilbud. For tandklinikken vil en placering i Pilegården betyde klinik i ét plan med mulighed for synergieffekter med den eksisterende tandreguleringsklinik i bygningen.
For begge projekter gælder det, at et mageskifte vil betyde en mere effektiv udnyttelse af kvadratmeterne.
Om Brønshøjvej 17
Kulturhuset Pilegården ligger på Brønshøjvej 17, som huser forskellige funktioner, bl.a. Center Paletten (SOF) og en tandreguleringsklinik (BUF). Pilegården råder i dag over i alt 2.100 m2 fordelt på 4 etager (inklusiv kælder). Den nuværende placering betyder, at Pilegården ligger i en ejendom med mange små rum og lange gange, der fungerer uhensigtsmæssigt som kulturhus og optager mange uudnyttede kvadratmeter.
Med et mageskifte vil kulturhusaktiviteterne flytte fra i alt 2.100 kvadratmeter i Pilegården til ca. 1.200 kvadratmeter. Brønshøj Gamle Skole rummer imidlertid betydeligt mindre spildplads end Pilegården, og sammen med haven rummer en placering her potentialet til et velfungerende kulturhus. Hertil kommer, at et bytte vil betyde årlige huslejebesparelser for kulturhuset på i størrelsesordenen 0,5 mio. kr. Hvis der arbejdes videre med et lokalt ønske om, at man bibeholder den del af kælderen, hvor der i dag er keramikværksted og fitness/gymnastik-rum, skønnes den samlede besparelse at være i størrelsesordenen 0,4 mio. kr.
Lokaludvalget i Brønshøj-Husum bakker op om ideen om et mageskifte. Det samme gælder for brugerrådet i kulturhuset i Pilegården.
BUF har umiddelbart tilkendegivet, at tandklinikken vil kunne placeres på 1. sal med personalefaciliteter på 2. sal og tekniske installationer i kælderen.
Om Brønshøj Gamle Skole
Brønshøj Gamle Skole ligger på Brønshøjvej 3 og er en bevaringsværdig bygning på 1.200 kvadratmeter. På skolens grund ligger også en nyere pavillon på 150 kvadratmeter. Brønshøj Gamle Skole består af regulære rum. Rumdisponeringen gør bygningen ideel til forskellige typer kultur- og fritidsaktiviteter, og der kan etableres en større sal til ca. 90 personer samt en café med tilhørende køkken.
Der er i dag ikke etableret p-pladser på ejendommens matrikel, men der er p-pladser i dobbeltbåse ud for bygningen. Brønshøj Gamle Skole er ikke handicaptilgængelig. Det forventes, at Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) vil stille krav til tilgængelighed, herunder handicapparkering og muligvis yderligere parkeringspladser. Dette vil blive afdækket som led i en eventuel planlægningsfase. TMF har foreløbig oplyst, at begge formål kan etableres i bygningerne, uden at det forudsætter en lokalplanproces.
Udgifter til et kulturhus i Brønshøj Gamle Skole
Et foreløbigt skøn er, at der kan etableres kulturhus i Brønshøj Gamle Skole for 20-25 mio. kr. Beløbets størrelse skal ses i sammenhæng med, at bygningen vil ændre status fra skole til kulturhus.
Hovedparten af etableringsomkostningerne vedrører lovliggørelse af bygningen, herunder handicapadgang- og tilgængelighed (bl.a. elevator), indeklimaregulering/ventilation, isolering i henhold til gældende bygningsreglement, tagrenovering, parkeringsforhold mv.
Herudover skal der tages højde for særlige funktionskrav som f.eks. en større sal, produktionskøkken samt adgangsforhold/automatik. Særligt caféen er en central del af livet i huset.
Som led i det oprindelige tandklinikprojekt er afsat 8-9 mio. kr. til helhedsrenovering af Brønshøj Gamle Skole. Hvis disse midler skal indgå i finansieringen af kulturhuset i Brønshøj Gamle Skole, forudsætter det en politisk beslutning i overførselssagen 2019-2020.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt der er et ønske om at gå videre med ideen om et mageskifte, kan der i forbindelse med forhandlingerne om overførselssagen 2019-2020 afsættes en planlægningsbevilling på 1,5 mio. kr. til planlægning af kulturhus i Brønshøj Gamle Skole. Det forudsætter, at BUF parallelt afsætter 1,5 mio. kr. med henblik på en planlægning af tandklinik i Pilegården.
Mette Touborg
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2019:
Følgende repræsentanter fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:
-
Kirsten Vibeke Møller
-
Søren Axel Cloos
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og tilkendegav, at der skal arbejdes videre med muligheden for gennem et mageskifte at omdanne Brønshøj Gamle Skole til kulturhus. Kultur- og Fritidsforvaltningen blev derfor anmodet om at arbejde videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, herunder at en planlægningsbevilling kan indgå i de kommende forhandlinger om overførselssagen 2019/2020. Der arbejdes videre med en faseopdelt investeringsplan, og "need-to"-arbejder skal prissættes.
Herudover ønskede Kultur- og Fritidsudvalget, at der afgives et høringssvar i forbindelse med den supplerende høring af kommuneplanen, med henblik på at sikre at områdets kulturelle potentiale kan indfries.