Principper for tilskud til fodboldklubber
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter principper for tilskud til drift af fodboldklubbers klubhuse
-
at Kultur- og Fritidsudvalget tager orientering om opstregning af parkbaner til efterretning.
Problemstilling
Intern Revision afgav i 2017 en revisionsbemærkning, der pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at leve op til tilskudsreglerne angivet i Københavns Kommunes forretningscirkulære for ydelse af tilskud samt Københavns Kommunes kasse- og regnskabsregulativ. Det fremgår af revisionsbemærkningen, at forvaltningen inden udgangen af 2019 i tre separate sager skal redegøre for konsekvenserne for tilskudsmodtagere med gamle eller ingen aftaler, når den nye praksis implementeres.
For fodboldklubber, der modtager tilskud og ydelser vil der være en række konsekvenser som følge af forvaltningens afdækning af variationer på følgende områder:
Forvaltningen yder tilskud til drift af boldklubbers klubhuse, der ikke lever op til Københavns Kommunes forretningscirkulære for ydelse af tilskud, da der ikke er indgået aftale i forbindelse med bevilling af tilskuddene, og da der ikke følges op på deres anvendelse. Det er derfor uigennemsigtigt, om der udbetales tilskud til det samme formål fra forskellige dele af forvaltningen.
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede sag om bunkere den 5. december 2019.
Principper for tilskud i brugs- og driftsaftaler fremgår af separat sag på dagsordenen.
Løsning
Klubberne er godkendt som folkeoplysende foreninger og kan dermed søge Folkeoplysningsudvalget om støtte til udgifter til drift af klubhuse, jf. folkeoplysningsloven og retningslinjer for støtte til folkeoplysning i Københavns Kommune.
Principper til tilskud til fodboldklubber
Fremover gælder følgende principper for udbetaling af tilskud til drift af boldklubbers klubhuse:
Klubber, der benytter egne klubhuse, har mulighed for at få dækket 65 % af en række udgifter til drift af klubhuse, jf. retningslinjer for støtte til folkeoplysning i Københavns Kommune.
For klubber, der benytter kommunale klubhuse, afholder Københavns Kommune som udgangspunkt driftsudgifter til klubhusene. Der vil blive indgået brugs- og driftsaftaler, hvor de økonomiske forhold for klubhusene præciseres.
Konsekvenser for foreninger uden aftale
Principperne vil berøre en række klubber (bilag 1). Forvaltningen vil bede klubberne redegøre for anvendelse af de tilskud, som ikke er givet af Folkeoplysningsudvalget, for at vurdere om tilskuddets ophør vil få negative konsekvenser for klubbens videre drift. Hvis dette er tilfældet, vil forvaltningen foreslå Kultur- og Fritidsudvalget mulige løsninger. Det kan for eksempel være, at tilskuddet nedtrappes over en periode. Forvaltningen tilstræber, at klubberne holdes skadesløse i det omfang, tilskuddet dækker reelle udgifter.
De berørte klubber fremgår af bilag 1. Af bilaget fremgår ligeledes, hvordan tilskud og udgifter er fordelt i dag.
Som incitament til foreninger til at dele faciliteter, og med en forventning om bedre kapacitetsudnyttelse, indføres en betalingsmodel for eksklusivret, der pålægges brugere med eksklusivret til en facilitet. Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder en model med retningslinjer for eksklusivretsafgift til godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget i 2020. Afgiften opkræves med hjemmel i kommunalfuldmagten.
Opstregning af parkbaner
I København er boldbaner anlagt på idrætsanlæg og i parker. På idrætsanlæg varetager Kultur- og Fritidsforvaltningen al drift, herunder også opstregning af baner. Parkbaner opstreges enten af klubberne selv, af forvaltningen eller i fællesskab mellem de to. En oversigt over parkbaner fremgår af bilag 2.
Den nuværende praksis for opstregning af parkbaner betyder, at boldklubber ikke behandles lige, da der er variation i tilskud og ydelser til samme formål.
Nogle klubber har indgået aftaler med lokale idrætsanlæg om hjælp til opstregning og tilskud til formålet. Andre klubber udfører selv opstregning og afholder udgifter hertil.
Drift af parkbaner består af klipning af græs og for nogle baners vedkommende også ugentlig opstregning af baner. Kultur- og Fritidsforvaltningen overtager pr. 1. september 2020 drift af byens parker fra Teknik- og Miljøforvaltningen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med forslag til en model, der sikrer gennemsigtighed og lige vilkår for opstregning af parkbaner forud for Kultur- og Fritidsforvaltningens overtagelse af driften af byens parker.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, meddeler forvaltningen udvalgets beslutning til de berørte foreninger, som beskrevet ovenfor.
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges sager om henholdsvis model med retningslinjer for eksklusivretsafgift og model for opstregning af parkbaner i 2020.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2019:
For at kunne tage konkret stilling til udmøntningen af princippet om ensartet tilskudsforvaltning med lige og gennemskuelige vilkår, fandt Kultur- og Fritidsudvalget det nødvendigt, at de komplicerede aftaler afklares yderligere, og anmodede derfor Kultur- og Fritidsforvaltningen om, med udgangspunkt i udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at belyse konsekvenserne for foreningerne bedre og herefter vende tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget. Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om løbende at blive orienteret om sagen.