Mødedato: 19.11.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på ICORN fribyordning

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om det videre arbejde med ICORN-fribyordning.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på arbejdet med ICORN fribyordning til efterretning.

Problemstilling

I Budget 2016 blev der afsat midler, så København kan genindtræde aktivt i ICORN fribyordningen og invitere en udenlandsk forfatter, journalist eller andre, hvis ytringsfrihed krænkes, til i en periode at opholde sig i København. Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status på projektet.

Løsning

ICORN (International Cities of Refugee Network) er en international netværksorganisation, som indstiller forfulgte skribenter til toårige fribyophold. Opholdet for Københavns første fribyforfatter udløb i oktober 2014.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har igangsat forberedelserne med henblik på hurtigst muligt at kunne invitere en forfulgt skribent til København.

På baggrund af de indhøstede erfaringer fra det første fribyophold i København, er der opstillet en række kriterier til ICORN for at få mulighed for at vælge en forfatterprofil, der passer til København. Kriterierne skal også sikre et optimalt fribyophold for skribenten.

ICORN er blevet bedt om at udarbejde en bruttoliste over mulige kandidater ud fra de fastlagte kriterier, og så snart den foreligger, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen anmode Kultur- og Fritidsudvalget om at prioritere de mulige kandidater. Denne forelæggelse forventes at kunne ske i februar 2016.

Når der er truffet beslutning om valg af skribent, går det konkrete arbejde med invitation, visumansøgning mv. i gang.

Med henblik på at skabe de bedst mulige rammer for opholdet nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter for relevante forvaltninger for at koordinere opgaverne omkring bolig, sundhedsydelser, sprogundervisning mv. Der skal også tidligt i forløbet tages stilling til evt. asylansøgning.

Det forventes, at fribyopholdet kan påbegyndes i maj 2016.

Med henblik på at skabe et aktivt ophold og mange kulturmøder med københavnerne om ytringsfrihedens vilkår, inviteres relevante aktører til at indgå i et netværk omkring skribenten og bidrage til planlægning og afvikling af kulturmøderne. Det er f.eks. Dansk Forfatterforening, et forlag, PEN, Refugees Welcome, Dansk Journalistforbund, Københavns Universitet m.fl.

Ved at inddrage flere partnere skabes der større synlighed omkring skribenten, og kulturmøderne kan bredes ud på flere scener udover arrangementer på bibliotekerne.

I forbindelse med det første fribyophold blev der afholdt et nordisk træf for 30 fribyforfattere i København, hvor københavnerne kunne møde skribenter fra hele verden ved velbesøgte arrangementer bl.a. på gymnasier og hos Dagbladet Information. En lignende større event kan overvejes i forbindelse med dette fribyophold.

Succeskriterierne for fribyopholdet er følgende:

-          At den forfulgte skribent har fået et toårigt meningsfuldt frirum i København

-          At ytringsfriheden er kommet på dagsordenen via det skrevne ord og kulturelle arrangementer, hvor skribenten har deltaget

-          At der er afholdt minimum 10 kulturelle arrangementer, når fribyopholdet ophører, formentlig i august 2018.


Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.


Carsten Haurum

                                                    /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2015:

Punktet blev behandlet efter dagsordenens punkt 9 (Evaluering af aftalerne med de små storbyteatre 2013-2016).

Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at Københavns Kommune skal spille en aktiv rolle i forbindelse med udvælgelsen af den kommende forfatter og at denne også giver noget tilbage til København.
Til top