Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar vedr. evaluering af brugen af klausuler ved tilskud
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender vedlagte høringssvar til Økonomiudvalget (bilag 2) vedrørende evalueringsrapporten om brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler på støtte- og tilskudsområdet (bilag 1)
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender de nedenfor beskrevne præciseringer af bagatelgrænserne ved brugen af klausulerne på udvalgets område.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede den 17. marts 2016 at udbrede brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler til også at omfatte støtte- og tilskudsområdet. De enkelte fagudvalg blev pålagt at udarbejde handleplaner med kriterier for brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler på udvalgenes områder.
Sociale klausuler er krav om ansættelse af praktikanter og elever. Arbejdsklausuler er betingelser, der stilles til private leverandører i forhold til løn- og arbejdsvilkår til ansatte, fx overholdelse af overenskomster.
Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) godkendte handleplan med kriterier for brugen af sociale klausuler og arbejdsklausuler på tilskudsområdet i 2016 (KFU den 2. juni 2016 pkt. 10).
Borgerrepræsentationen godkendte den 10. november 2016 fagudvalgenes handlingsplaner og retningslinjer for brug af klausulerne på deres område. Tilsvarende besluttede Borgerrepræsentationen, at brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler, når kommunen yder økonomisk støtte og tilskud, evalueres ved årsskiftet 2017-2018.
Økonomiforvaltningen har fået udarbejdet en evaluering af brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler, som er vedlagt som bilag 1. For at sikre fagudvalgene mulighed for at indstille eventuelle tilretninger af indsatsen på eget ressortområde, har Økonomiudvalget den 12. juni 2018 besluttet at sende evalueringen i høring i fagudvalgene.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til høringssvar er vedlagt i bilag 2.
I evalueringen oplistes de nuværende kriterier i forvaltningerne for brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler, ligesom det afdækkes, i hvilket omfang klausulerne finder anvendelse i forvaltningerne. Desuden skal evalueringen bidrage til at identificere eventuelle udfordringer i brugen af klausulerne samt tydeliggøre eventuelle behov for justeringer indenfor området.
Både i Kultur- og Fritidsforvaltningen og i Københavns Kommune generelt er klausulerne blevet implementeret. Der er dog enkelte undtagelser, som ikke omfatter Kultur- og Fritidsudvalgets område.
Forslag til høringssvar
De nuværende kriterier tilsiger, at Kultur- og Fritidsforvaltningen – i alle situationer, hvor der gives tilskud, der fremgår af budgettet eller er bevilliget af Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler – skal sikre, at arbejdsklausulen og sociale klausuler indgår som en forudsætning for tilskud i det omfang, det ikke strider mod lovgivningen, herunder kommunalfuldmagtsreglerne.
Præcisering vedrørende brugen af arbejdsklausuler
Baseret på forvaltningens erfaringer med brugen af arbejdsklausuler anbefales det, at bagatelgrænsen for brugen af arbejdsklausulen præciseres, så tilskudsmodtageren som minimum skal have lønmidler til et fuldt årsværk, før der stilles krav om arbejdsklausul som forudsætning for tilskuddet. En sådan bagatelgrænse er en naturlig konsekvens af, at der ikke kan stilles krav om arbejdstagers rettigheder, hvor der ikke gives midler til løn.
Præcisering vedrørende brugen af sociale klausuler
Baseret på forvaltningens erfaringer med brugen af sociale klausuler anbefales det, at bagatelgrænsen for brugen præciseres, så tilskudsmodtageren skal have lønmidler til minimum fem årsværk, før der kan stilles krav om de sociale klausuler som forudsætning for tilskuddet. De fem årsværk som krav for ansættelse af praktikanter og løntilskud følger rimelighedskravet, som fremgår af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, og gælder for virksomheder med ansatte op til 50 personer. Der er således ikke tale om en ændring, men en præcisering af allerede gældende bagatelgrænser i Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Vedrørende brugen af klausuler ved byggeri og anlæg
Kultur- og fritidsbyggerier er, i modsætning til andre kommunale byggerier, ofte karakteriseret ved at kommunen yder et tilskud, og at der er flere andre tilskudsgivere. Samtidig er kommunen ikke altid bygherre. Bygherrerne har ofte sociale klausuler, der ikke er helt identiske med Københavns Kommunes. For at kunne fortsætte disse partnerskaber kan det være nødvendigt at lade andre bygherrers sociale klausuler være styrende for byggeriet. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil løbende fremlægge forslag til projekter for Kultur- og Fritidsudvalget, hvor andre sociale klausuler end Københavns Kommunes skal gælde.
Ensretning af bagatelgrænser på tværs af forvaltningerne
Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler desuden i høringssvaret, at der foretages en ensretning af bagatelgrænserne på tværs af forvaltningerne, således at tilskudsmodtagere møder samme krav fra hele kommunen. Dette vil forudsætte en koordineringsindsats fra Økonomiforvaltningen og godkendelse i alle fagudvalg.
Præciseringerne er markeret med gult i skemaet i høringssvar til evalueringsrapport (bilag 2).
Konsekvenser af ændringsforslagene fra Kultur- og Fritidsforvaltningen
Ved at præcisere hvornår klausulerne skal anvendes i forbindelse med tilskud tildelt af Kultur- og Fritidsforvaltningen, vil kun tilskudsmodtagere, der har lønmidler til 1 henholdsvis 5 årsværk være omfattede.
Økonomi
Denne indstilling har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Hvis Borgerrepræsentationen godkender de foreslåede bagatelgrænser på området, forventes det, at administrative omkostninger forbundet med opgaven vil blive reduceret. De mere præcise bagatelgrænser vil endvidere sikre en effektiv kontrol på området.
Videre proces
Mette Touborg
/Annegrete Vallgårda
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. september 2018:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.