Mødedato: 19.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Forsøg med Natteværter

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om forslag om en permanent natteværtsordning skal indgå i forhandlingerne om Budget 2020 og evt. træffe beslutning om en eventuel forlængelse af forsøget.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslag om en varig natteværtsordning til forhandlingerne om Budget 2020
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og evt. træffer beslutning om en eventuel forlængelse af forsøget i 2019.

Problemstilling

Siden den 15. marts 2019 har Kultur- og Fritidsforvaltningen haft natteværter på gaden fredag og lørdag nat i Indre By for at modvirke gener fra nattelivet i form af støj, urin og affald.

Tilbagemeldinger fra dørmænd, beværtninger og politiet er, at natteværternes tilstedeværelse har en positiv effekt på adfærden i nattelivet. Både politiet og brancheorganisationerne omkring nattelivet i Indre By ønsker at gøre indsatsen permanent og udtrykker ærgrelse over forsøgets ophør.

Forsøgsperioden udløb lørdag den 8. juni 2019 og efterlader et tomrum i en periode i 2019, hvor der forventes et aktivt og støjende natteliv. Der er p.t. ikke afsat midler til en eventuel forlængelse af forsøget i 2019.

Løsning

Forsøget med natteværter har afprøvet, om en kommunal værtsindsats med en aktiv og synlig tilstedeværelse på gadeplan og en koordinering mellem nattelivets aktører kan medvirke til at nedbringe gener fra nattelivet i Indre By og påvirke den københavnske nattelivskultur i en positiv retning. Den endelige evaluering af forsøget er p.t. under udarbejdelse, hvorfor indstillingen alene indeholder tilkendegivelser, som forsøget i forløbet har fået fra samarbejdspartnerne i branchen, Samarbejdsforum for Natteliv, politi, støjvagten, Natteravnene og nattelivets gæster. Et evalueringsmøde med repræsentanter fra lokale beboerforeninger samt Indre By Lokaludvalg forventes afviklet inden det aktuelle udvalgsmøde.

Natteværterne fører en udførlig log over hændelser i løbet af natten. Siden forsøgets start er der foretaget over 1.800 registreringer af alt fra opsamling af affald til påtale af støjende adfærd og henvisning til toiletter mv. Natteværterne bliver ofte konfronteret med, at manglen på toiletter, trafik uden egentligt ærinde samt højrøstede – men glade og feststemte – unge mennesker mellem 20 og 30 år er de primære kilder til gener. Sidstnævnte målgruppe har været fokus for natteværternes opsøgende dialog, da hverken politiet, støjvagten, Natteravnene eller gadeplansmedarbejdere har særligt fokus på denne gruppe.

Natteværterne har på kort tid formået at blive en genkendelig aktør i det københavnske natteliv. Såvel gæster, beværtninger, Natteravnene som politiet har taget godt imod initiativet og meddeler alle, at natteværterne har en positiv og støjdæmpende effekt på gæsternes adfærd.

Politiet oplyser, at natteværterne bidrager til at afhjælpe nattelivets gener i Indre By, så politiet kan fokusere sine ressourcer på egentlige politisager. Politiet ser gerne, at ordningen gøres varig, og at samarbejdet mellem natteværter og politi udvikles yderligere.

Det er natteværternes oplevelse, at de har en væsentlig rolle at spille i forhold til at rådgive restaurationer og barer om gældende regler og metoder til, hvordan de bedst muligt kan hjælpe deres gæster med at holde støjniveauet nede.

Brancheforeningerne omkring nattelivet i Indre By ser også meget positivt på indsatsen, og ser ligesom politiet også gerne, at natteværtsordningen gøres varig og bruges som et afsæt til et øget samarbejde med kommunen om det københavnske natteliv. Branchen vil gerne medfinansiere løsningen fra 2020.

Med forsøgets ophør er der en risiko for, at de positive samarbejdsrelationer, der er blevet oparbejdet mellem kommunen, branchen og politiet i løbet af forsøget, tabes.

Herudover kan de kompetencer, erfaringer og netværk, som de kommunale natteværter har opbygget i forbindelse med testperioden, anvendes i de tryghedsskabende indsatser på kommunens biblioteker, kulturhuse og idrætsinstitutioner, hvor der har været udfordringer med uro og uhensigtsmæssig adfærd blandt ungegrupperinger, stofmisbrugere og hjemløse.

En sådan sammenhængende indsats vil betyde et styrket beredskab i forhold til at løse udfordringer med uhensigtsmæssig eller uroskabende adfærd på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner i tæt samarbejde med politi og SSP.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der udarbejdes et budgetnotat om en varig natteværtsordning til forhandlingerne om Budget 2020.

For at sikre en fortsat tilstedeværelse af natteværter og en sikring af de nuværende samarbejdsrelationer mellem kommunen og aktørerne i nattelivet kan Kultur- og Fritidsudvalget evt. træffe beslutning om at finansiere en forlængelse af forsøget eksempelvis fra starten af august og 10 weekender frem.

En forlængelse af forsøget vil eventuelt også give mulighed for at afdække nye perspektiver på og potentialer i natteværts-funktionen i andre områder end Indre By – eksempelvis Islands Brygge og Nordhavn.

Økonomi

Udgiften for en weekend med to vagter fredag og lørdag udgør cirka  24.000 kr. med lønudgift, overhead mv.

Permanent Natteværtsordning

En permanent Natteværtsordning med en fast bemanding fredag og lørdag nat i Indre By vil anslået medføre udgifter for:

Udgifter til en fuldt dækkende ordning pr. år

52 weekender á 24.060 kr.

1.251.120 kr.

Uddannelse af 8-10 nye værter

50.000 kr.

 

 

I alt

1.301.120 kr.

Ved en permanent natteværtsordning vil det generelt være relevant med en ”pause” i henholdsvis januar og juni, da disse måneder erfaringsmæssigt er relativt stille måneder i nattelivet. De ca. 8 ”sparede” weekender vil i stedet for kunne anvendes til ekstra bemanding under store arrangementer som Distortion og Copenhagen Pride.

Udgifter til en delvist dækkende ordning pr. år

40 weekender á 24.060 kr.

962.400 kr.

Uddannelse af 8-10 nye værter

50.000 kr.

 

 

I alt

1.012.400 kr.

Ved en delvist dækkende natteværtsordning vil det blive vurderet, hvilke weekender over året, som skal have bemanding af natteværter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er p.t. i dialog med branchen omkring nattelivet i Indre By om en medfinansiering af en permanent natteværtsordning. Den konkrete mulighed for medfinansiering vil indgå i et eventuelt budgetnotat.

Forlængelse af den nuværende ordning

En forlængelse af den nuværende natteværtsordning i yderligere 10 weekender i 2019 vil medføre udgifter for:

Udgifter til forlængelse i 10 uger

10 weekender á 24.060 kr.

240.600 kr.

Uddannelse af nye værter

20.000 kr.

 

 

I alt

260.600 kr.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde et budgetnotat for en permanent natteværtsordning til forhandlingerne om Budget 2020.

Mette Touborg

                                     /Aravni Jakobsen

 

 

Beslutning

Indstillingens første at-punkt blev godkendt.

Simon Strange fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens andet at-punkt:

- at der afsættes 350.000 kr. af de disponible midler til at finansiere projektet resten af året.

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.

Et flertal (Simon Strange, Rune Dybvad, Jonas Bjørn Jensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Christopher Røhl Andersen, Karina Rohrberg Jessen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen og Maria Frej) stemte for.

 Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Ændringsforslaget blev hermed godkendt.

Karina Rohrberg Jessen ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen:

”Venstre er enig i at forstærke indsatsen mod støj og uro i nattelivet, og på længere sigt er det ønsket, at natteværterne også har muligheder for at håndhæve indsatsen.”

Karina Bergmann ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen:

"I Liberal Alliance er vi fortsat imod en ordning med kommunale natteværter uden myndighed og vi mener ikke at udgifterne står mål med resultatet. Problemstillingerne der knytter sig til “festen i gaden” skal løses ved at opfordre til at tage personligt ansvar og opfordre til fortsat dialog mellem natklubbers ejere og dørmænd samt brugere. Støj er allerede reguleret jf. miljøbeskyttelsesloven og skal blot håndhæves. Gener med skrald skal løses med mere renhold og flere offentlige toiletter."

Til top