Kulturmidler og FerieCamp i ny model
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at kulturmidlerne på 0,7 mio. kr. årligt adskilles fra FerieCamp og fremover administreres særskilt af Børnekulturstedernes Netværk.
Problemstilling
FerieCamp har siden 2015 administreret 0,7 mio. kr. årligt, som er varige midler øremærket børnekulturelle aktiviteter, hvoraf 300.000 kr. er øremærket refusionsberettiget børneteater. Erfaringerne er dog, at FerieCamp-konceptet unødigt begrænser kulturinstitutionernes brug af midlerne.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår med denne indstilling, at de 0,7 mio. kr. til børnekulturelle aktiviteter frigøres fra FerieCamp, da FerieCamp-konceptet unødigt begrænser kulturinstitutionernes brug af midlerne i forhold til både tidspunkter, målgrupper og lokalområder.
Dertil kommer, at FerieCamp i den nye model (jf. nedenstående) ikke længere omfatter en lokal, koordinerende funktion på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner, som hidtil også har varetaget kulturmidlerne og sikret en kobling mellem disse og FerieCamp. Forvaltningen anbefaler derfor, at midlerne fremover administreres af Børnekulturstedernes Netværk, hvorved koblingen til det kulturfaglige felt styrkes, og brugen af midlerne gøres mere fleksibel. Der er 11 børnekultursteder tilknyttet netværket.
FerieCamp i en ny model
FerieCamp er Kultur- og Fritidsforvaltningens tilbud om gratis ferieaktiviteter for børn i alderen 6-17 år i de fem store skoleferier (vinterferien, påskeferien, sommerferien, efterårsferien og juleferien). Formålet med FerieCamp er at introducere børn og unge i udsatte bydele til et aktivt kultur- og idrætsliv, så de får gode oplevelser i deres ferier og efterfølgende bliver foreningsaktive.
Seks ud af i alt ni FerieCamps i udsatte byområder blev ikke finansieret i Budget 2019, men blev genoptaget med overførselssagen 2018/2019. FerieCamp i de seks berørte områder (Amager Vest, Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Bispebjerg, Tingbjerg og Husum) bliver fra sommerferien 2019 genoptaget i en ny model, med en central og mindre omkostningstung organisering, og hvor der etableres stærkere samarbejde med foreningslivet. Den 6. juni 2019 henviste Kultur- og Fritidsudvalget FerieCamp til forhandlingerne om Budget 2020.
Bevillingen til de tre øvrige FerieCamp-områder (Amager Øst, Bellahøj og Sydhavnen), udløber i 2021 og afholdes, som det er nu, i den oprindelige model, hvor aktiviteterne gennemføres og organiseres såvel centralt som lokalt.
Da det er uhensigtsmæssigt med to modeller, foreslås det endvidere i det kommende budgetnotat, at midlerne til FerieCamp i Amager Øst, Bellahøj og Sydhavnen fra 2020 lægges ind under den nye model, så alle FerieCamp-områder administreres ens og samles i én, bydækkende model.
Sammenlægningen af alle FerieCamps i den nye model betyder, at aktivitetsudbuddet og kvaliteten fortsat er høj, samtidig med at opgaven løftes mere effektivt. Dette gøres gennem en ’løsrivelse’ fra de faste strukturer med bestemte, budgetudpegede lokalområder, et stærkere strategisk samarbejde med andre forvaltninger, og at selve aktivitetsudbuddet lægges endnu længere ud til foreningerne via længevarende partnerskaber.
I den nye model vil FerieCamp løbende kunne tilpasses lokale behov fx med pop-up aktiviteter i de ferier eller bydele, hvor der er brug for en særlig målrettet indsats. I den nye model prioriteres ligeledes separate FerieCamps for børn med særlige behov samt camps kun for piger. Herigennem inkluderes målgrupper, der ellers kan være svære at nå ud til med de almene FerieCamp-tilbud.Økonomi
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, overføres kulturmidlerne til administration i Børnekulturstedernes Netværk.
Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder et budgetnotat på FerieCamp i en ny model til forhandlingerne om Budget 2020.
Mette Touborg
/Thomas Bach