Mødedato: 19.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Tryg overgang til plejebolig for udsatte pensionister

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslaget "Tryg overgang til plejebolig for udsatte pensionister" skal henvises til forhandlingerne om Budget 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslaget ”Tryg overgang til plejebolig for udsatte pensionister” til forhandlingerne om Budget 2020.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen har kontakt med mange pensionister over 65 år, der kan have behov for særlig hjælp. Hjælpen omfatter tilskud til sundhedsydelser og sociale ydelser (fx hjemmebesøg) samt administration af ca. 600 pensionisters økonomi. Omkring hvert femte opkald i Borgerservice omhandler således ældreområdet.

Størsteparten af ældre, som flytter i plejebolig, løser selv de nødvendige administrative opgaver og har ligeledes mulighed for at betale omkostningerne hertil. Der er dog en gruppe borgere, som har behov for hjælp til at overgå fra egen bolig til plejebolig.

Vejen til en plejebolig i Københavns Kommune opleves af nogle som kompleks og besværlig. Dette skaber et unødvendigt sagspres i Borgerservice, og, som følge deraf, utilfredse borgere.

Løsning

For at hjælpe de udsatte pensionister bedst muligt i deres overgang til plejebolig foreslås det,

  1. at forbedre kommunens digitale selvbetjeningsløsninger på ældreområdet

     

  2. at supplere Sundheds- og Omsorgsforvaltningens rådgiverenhed, hvor Kultur- og Fritidsforvaltningen får til opgave at hjælpe med administrative og økonomiske problemstillinger (fx ansøgning om boligtilskud, opsigelse af bolig mv.)

     

Digital selvbetjeningsløsning på plejeboligområdet

Borgere og deres pårørende oplever i dag behov for gentagne telefoniske henvendelser til Borgerservice samt fremmøde på de fysiske indgange, inden en godkendelse til en plejebolig finder sted.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har på baggrund af en afdækning af den nuværende ansøgningsproces til plejebolig samt identifikation af borgernes behov og krav til en digital løsning på plejeboligområdet udviklet en prototype for en digital selvbetjeningsløsning, der vil lette vejen til en plejebolig i Københavns Kommune. 

Selvbetjeningsløsningen tilbyder målrettet sagsforberedelse, der klæder den pårørende bedre på, inden ansøgningsprocessen starter. Herudover giver løsningen den enkelte borger et bedre digitalt overblik over egen sag. 

Løsningen rummer desuden et skaleringspotentiale til øvrige selvbetjeningsløsninger i kommunen.

Forslaget vil medføre udgifter på 250 t.kr. i 2020 til en foranalyse til udvikling af den digitale selvbetjeningsløsning på plejeboligområdet.

Supplement til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens socialrådgiverindsats

De udsatte ældre, der ikke har pårørende med kompetence til at støtte den ældre i forskellige typer af problemstillinger, har ofte behov for håndholdt hjælp fra kommunen til at sørge for en tryg overgang fra egen bolig til plejebolig.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ansatte i maj 2019 to socialrådgivere til at hjælpe med en tryg overgang til plejebolig, med særligt fokus på at løse de sociale- og plejefaglige problemstillinger forbundet hermed. Kultur- og Fritidsforvaltningen (Tillæg 65+) kan bidrage til den særlige indsats i forhold til de administrative og økonomiske problemstillinger.

Når en borger flytter til plejebolig, skal der søges om boligydelse og eventuelt beboerindskud, der skal meldes flytning til folkeregistret og private virksomheder (fx tv og telefoni), den tidligere bolig skal opsiges, forbrugstal skal aflæses, betalingsserviceaftaler skal afmeldes og nye tilmeldes, og et nyt budget skal lægges mv.

Risikoen ved ikke at håndtere de administrative og økonomiske opgaver i overgangen til plejebolig er, at borgeren gældsætter sig eller ikke har tilstrækkeligt med midler til at betale husleje i den nye plejebolig.

I dag håndteres alle tilfælde med huslejerestance ved afdragsordninger mellem den ældre og boligforeningen, som administrerer plejeboligen. Disse ordninger kan, foruden et psykisk pres for den ældre (ved at skylde penge væk), skabe et mindre økonomisk råderum i den periode, som afdragsordningen strækker sig over.  

Det foreslås, at der afsættes midler i Kultur- og Fritidsforvaltningen til at ansætte en medarbejder, der i et tæt samarbejde med den særlige indsats i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal yde de udsatte ældre en 360 graders service i overgangen fra egen bolig til plejebolig.

Samtidig foreslås det, at enheden får til opgave at bidrage til en foranalyse af, hvilke kontaktpunkter og administrative processer borgeren har ved overgang fra egen bolig til plejebolig efter anvisning af plejebolig. Analysen skal bidrage til videreudvikling af den digitale selvbetjeningsløsning for ansøgning om plejebolig, som er beskrevet ovenfor. 

Til den særlige indsats i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal der knyttes en nøglemedarbejder fra Kultur- og Fritidsforvaltningen (Tillæg 65+), som har særlig kompetence til at løse administrative og økonomiske problemstillinger i overgangen fra egen bolig til plejebolig.

Forslaget vil medføre varige serviceudgifter for 500 t.kr. til ansættelse af nøglemedarbejder i Kultur- og Fritidsforvaltningen. 

Økonomi

 Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et budgetnotat med henblik på de kommende forhandlinger om Budget 2020.

 

Mette Touborg

                                  / Aravni Jakobsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Karina Bergmann anmodede forvaltningen om at udarbejde et budgetnotat.

Til top