Muligheder for videreførelse af Sjællandsgade Bad
Muligheder for videreførelse af Sjællandsgade Bad
Kultur- ogFritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 19. juni 2003
7.
(KFU 197/2003)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- ogFritidsudvalget beslutter, at SjællandsgadeBadeanstalt overgår helt eller delvist til andre kulturelle formål
at dergennemføres en byggeteknisk gennemgang af bygningen med henblik på vurdering afomkostningerne ved ombygning af bygningen til andre formål
at der anvisesdækning for udgiften til den byggetekniske undersøgelse på 50.000 kr. fra konto0.35.1 Kultur- og Medborgerhuse
at Kultur- ogFritidsforvaltningen på baggrund af den byggetekniske undersøgelse forelæggeren indstilling på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 11. september 2003 medhenblik på anden anvendelse af bygningen end dens nuværende som badeanstalt.
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede i 2002 at videreføreSjællandsgade Bad i 2003 i regi af Kultur- og Fritidsforvaltningen og anmodedesamtidig Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde en indstilling med et…"konkret forslag til Kultur- og Fritidsudvalget om den fremtidige drift afSjællandsgade bad".
Efterfølgende har Kultur- og Fritidsforvaltningen isamarbejde med brugere og personale på badeanstalten dels videreført driften afbadeanstalten, dels undersøgt mulighederne for en videreførelse af badet.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i forbindelse medafsøgningen af muligheder for videreførslen af badet anmodet konsulentfirmaetArusha om at udarbejde en rapport, der beskriver mulighederne for denfremtidige benyttelse af badet.
På baggrund af erfaringerne med drift af badeanstalten i2003, hvor der fortsat er en negativ udvikling i besøgstallet, samt den nævnterapport anbefaler Kultur- og Fritidsforvaltningen, at spørgsmålet om den videredrift medtages i budgetforhandlingerne, mhp. at karakteren af badeanstaltenændres, således at bygningen kan anvendes til andre kulturelle formål.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede iefteråret 2002 at videreføre Sjællandsgade Bad. På Kultur- og Fritidsudvalgetsmøde 7. november 2002 (KFU 408/2002)blev det bl.a. besluttet at indstille tilBorgerrepræsentationen, …" at forvaltningen aktivt indgår i en dialogproces medstyringsgruppen med henblik på at støtte udviklingen af aktiviteter iSjællandsgades Bad", samt …"at forvaltningen i samarbejde med KI går ind i arbejdetmed at sikre overgangsprocessen, indtil forvaltningen for Kultur- ogFritidsudvalget forelægger et konkret forslag om den fremtidige drift af SjællandsgadesBad."
Beslutningen blev efterfølgende vedtaget afBorgerrepræsentationen på mødet 5. december 2002 (BR 642/02).
Efterfølgende har Kultur- og Fritidsforvaltningen isamarbejde med brugere og personale på badeanstalten dels videreført driften afbadeanstalten, dels undersøgt mulighederne for en videreførelse af badet.
Forudsætningerne for arbejdet med mulige modeller forvidereførslen af badet har været drøftet med repræsentanter fra brugergruppenomkring badeanstalten og personalet på badeanstalten.
Det skal understreges, at bevillingen til videre drift afSjællandsgade bad alene er gældende for 2003. Imidlertid er der i Kultur- ogFritidsudvalgets budgetforslag optaget et budgetønske på 2.960.000 kr. tildriften af Sjællandsgade Bad i 2004.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i forbindelse medafsøgningen af muligheder for videreførslen af badet anmodet konsulentfirmaetArusha om at udarbejde en rapport, der beskriver mulighederne for denfremtidige benyttelse af badet. (bilag 1).
Yderligere faktorer
Som en del af motivationen for nærværende indstilling, skaldet noteres at der i efteråret 2002 blev iværksat en analyse af vilkår mv. forkulturelle foreninger. Analysen blev besluttet gennemført af Folkeoplysningsudvalgeti juni 2002, og konklusionerne fra undersøgelsen bliver fremlagt påFolkeoplysningsudvalgets seminar i juni 2003. Konklusionerne herfra kanindtænkes i forbindelse med den fremtidige drift af badeanstalten.
Fakta ombadeanstaltens virksomhed i 2003
Budgetvedtagelsen for Sjællandsgade bad i 2003 indebar etdriftsbudget på 2.890.000 kr. Dette beløb er ca. 600.000 mindre end, hvad KIhidtil havde budgetteret med, og var baseret på forventninger fra brugergruppenom øget indtægter mv. på baggrund af et forhøjet aktivitetsniveau. Herunder enforventning om udlejning af en sal, der ikke hidtil havde været anvendt ibadeanstalt-regi, uagtet at denne er henhørende under badeanstaltens areal.Desuden indebar det vedtagne driftsbudget en reduktion i antallet afåbningstimer for badeanstalten og deraf følgende reduktion af personaletallet.
Ved Kultur- og Fritidsforvaltningens overtagelse af driftenaf badeanstalten, blev medarbejderstaben reduceret fra 9 til 6 årsværk, hvilketindebar dels reduktion i åbningstid, dels ændring af vagtskift og –størrelse.
Budgetniveauet for 2003 indebærer dog fortsat, at hverbadende gæst medfører et kommunalt tilskud på netto 60 kr. En gennemsnitliggæst betaler 11 kr., bruttoudgiften pr. gæst er på 71 kr. Omkostningerne er beregnetud fra besøgstallet i 2002. Ændringer i besøgstallet for 2003 vil tilsvarendeændre de nævnte beløb.
Man må konstatere, at besøgstallet fortsat er faldende, omend en oplysningskampagne omkring badet i slutningen af marts indebar enstigning i besøgstallet på 451 i april måned i forhold til april måned 2002.
Besøgstal, Sjællandsgade Bad | |
Januar - april, 2002 | 18.034 |
- heraf april | 4.382 |
Januar - april, 2003 | 16.082 |
- heraf april | 4.833 |
Ændring i perioden | -12 % |
Ændring april 02 - april 03 | + 9 % |
Ændring januar – marts | -21 % |
Der er i perioden iværksat nye aktiviteter i badet, såsom'jazz i badet', 'pre-clubbing' mv. Ligeledes er der ændret logo og design forbadeanstalten, og der er etableret en ny hjemmeside på Internettet.
Rapporten vedr. fremtidsmulighederfor Sjællandsgade Bad
Kultur- og Fritidsforvaltningen har foranlediget udarbejdeten rapport omkring muligheder for videreførelse af Sjællandsgade bad. Rapportener delt i to scenarier – det ene er en videreførelse af badeanstalten som badeanstalt,herunder med skitsering af forskellige muligheder for nye aktiviteter inden forde nuværende rammer. Det andet scenario er en alternativ anvendelse afbygningen, herunder med en omfattende ombygning med henblik på anvendelse tilandet formål end badeanstalt.
Scenario 1 – videreførelse som badeanstalt
Det konkluderes i rapporten, at en videreførelse afbadeanstalten med det eksisterende indhold og tilbud forudsætter nyeaktiviteter. Der peges på følgende muligheder:
Det forventes, at nye aktiviteter af ovennævnte karakter kanøge besøgstallet og potentielt forøge indtægterne. Samtidig ville man i dettescenarium fortsat kunne stille bademulighed til rådighed for borgerne i København.
Som en anden mulighed for videreførelse af badeanstaltenforeslås, at den ene etage indrettes til udlejning til privatpraktiserendebehandlere. Det er dog en forudsætning for denne model, at begge etagerombygges, så der kan indrettes både herre- og dameafdeling på den ene etage,mens den anden etage anvendes til udlejning. En sådan løsning vil ikke ændre påomkostningerne ved ombygning og etablering, idet der fortsat vil være behov forrenovering og ombygning af begge etager.
Økonomi
Både ved en videreførelse af badeanstalten som renbadeanstalt og ved en delvis omlægning med ombygning af begge etager ogudlejning af den ene etage til private praktiserende behandlere, er der ennettodriftsudgift i 2004 på 2,96 mill. kr.
Hertil kommer udgifter til evt. ombygning. Det anbefales, atder afsættes 50.000 kr. til gennemførelse af en byggeteknisk undersøgelse medhenblik på at vurdere økonomien ved en evt. ombygning.
Kultur- ogFritidsforvaltningens bemærkninger:
På baggrund af den negative udvikling i besøgstallet er detforvaltningens vurdering, at der ikke er grundlag for en videreførelse afSjællandsgade badeanstalt som badeanstalt i Kultur- og Fritidsforvaltningensregi.
Rapportens skitsering af en anvendelse af badeanstalten sombadeanstalt for de nuværende borgere, som særligt bad for hjemløse ogdistriktspsykiatriske patienter, samt for et købedygtigt publikum til luksusbadevurderes ikke som en realistisk kombination, da der er tale om megetforskellige brugergrupper.
Samtidig er flere af de nye aktiviteter som nævnes, herundersamarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningenom bad for hjemløse og ældre, ikke at opfatte som opgaver, der henhører underKultur- og Fritidsforvaltningen.
Familie-og Arbejdsmarkedsudvalget er tidligere omkring overdragelsen af badeanstaltenfra KI til Københavns Kommune blevet forespurgt, om det var interesseret i atovertage driften af badeanstalten. På sit møde den 29. maj 2002 drøftede udvalgetforslaget og besluttede at sende sagen tilbage til Kultur- og Fritidsudvalgetmed en bemærkning om, at udvalget ikke vurderede, at det er i overensstemmelsemed den opgavefordeling, der er fastlagt i styrelsesvedtægten, at Familie- ogArbejdsmarkedsforvaltningen driver en badeanstalt.
Såfremt badeanstalten ønskes opretholdt vil der således værebehov for en nærmere undersøgelse af de 2 øvrige forvaltningers interesse i atbenytte faciliteterne til de i rapporten foreslåede aktiviteter.
Scenario 2 – alternativ anvendelse af bygningen
Det andet scenario indbefatter en afvikling afbadeaktiviteterne i badeanstalten, og efter renovering og ombygning enanvendelse af stedet til andre kulturelle formål. I rapporten er der ikke tagetnærmere stilling til anvendelsesmulighederne, men der er skitseret fleremuligheder:
Den tidligere foreslåede model, hvor den ene etage ombyggesog badeforholdene samles i stuen, vil ligeledes kunne kombineres med andrekulturelle formål.
Økonomi
Der kan pt. ikke gives et overslag over driftsomkostningerog ombygning, da det afhænger af hvilke aktiviteter, der knyttes til stedet.Dog anbefales det, at der afsættes 2,96 mill. kr. i 2004 til drift og opstartaf huset.
Hertil kommer udgifter til evt. ombygning. Det anbefales, atder afsættes 50.000 kr. til gennemførelse af en byggeteknisk undersøgelse medhenblik på at vurdere økonomien ved en evt. ombygning.
Kultur- ogFritidsforvaltningens bemærkninger:
På baggrund af de konstaterede besøgstal i 2003, der udviseren fortsat nedgang i antallet af badende, er det Kultur- ogFritidsforvaltningens vurdering, at der bør undersøges nærmere om hel ellerdelvis alternativ anvendelse. Besøgstallet indikerer, at der ikke kankonstateres det fornødne behov for en badeanstalt alene målrettet badende, mensom det også anbefales, at der opdyrkes en ændret målgruppe, således atbadeanstaltens sociale funktioner opretholdes og intensiveres. Imidlertid er desociale opgaver forankret i andre forvaltninger, hvorfor opgaverne ibadeanstalten ud fra Kultur- og Fritidsforvaltningens synsvinkel bør værekulturelt funderede frem for socialt betingede.
Kultur- ogFritidsforvaltningens anbefaling
Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler, at SjællandsgadeBadeanstalt overgår helt eller delvist til andre kulturelle formål, og at dermed henblik på vurdering af omkostningerne ved en ombygning foretages enbyggeteknisk undersøgelse. Forvaltningen anbefaler endvidere, at der anvisesdækning for udgiften på 50.000 kr. til den byggetekniske undersøgelse fra konto0.35.1 Kultur- og medborgerhuse.
På baggrund af den byggetekniske undersøgelse forelæggerforvaltningen en indstilling på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 11.september 2003 med henblik på anden anvendelse af Sjællandsgade Badeanstalt.
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Der anvises dækning forbeløbet på 50.000 kr. til en byggeteknisk undersøgelse på konto 0.35.1 Kultur-og medborgerhuse. Finansiering af evt. driftsudgifter i 2004 er optaget påudvalgets ønskeliste.
HØRING
Der er ikke foretaget høring i sagen.
BILAG
1.
Carsten Haurum
/Merete Evers