Mødedato: 19.06.2003, kl. 16:00

Revisionsprotokollat om kommunens ressourcetildeling til fritidsområdet.

Revisionsprotokollat om kommunens ressourcetildeling til fritidsområdet.

Kultur- ogFritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 19. juni 2003

 

 

22.      Revisionsprotokollatom kommunens ressourcetildeling til fritidsområdet.

(KFU 190/2003)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningenindstiller,

 

at Kultur- og Fritidsudvalget tager revisionsprotokollat nr. 2/2002om kommunens ressourcetildeling til fritidsområdet til efterretning.

 

 

 

RESUME

Revisionsdirektoratethar gennemført en undersøgelse af Københavns Kommunes ressourcetildeling tilfritidsområdet specielt med fokus på aldersgruppen 6 – 17 år. Formålet medundersøgelsen har ifølge protokollatet været at kortlægge og karakteriserefritidstilbudene, at beskrive og vurdere budgetlægningsprocessen i Kultur- ogFritidsudvalget og at sammenligne tildeling og budgetproces i Københavns Kommuneog Malmø Stad. Undersøgelsen har omfattet tilbudene under Kultur- og Fritidsudvalget,Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samtbudgetlægningsprocessen i Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Det samlederessourceforbrug i 2002 er opgjort til 404,0 mio. kr. i Kultur- og Fritidsudvalget,482,1 mio. kr. i Uddannelses- og Ungdomsudvalget og 22,4 mio. kr. i Familie- ogArbejdsmarkedsudvalget. Revisionsdirektoratet gør dog opmærksom på, at det ikkefor alle områder har været muligt at foretage en nøjagtig afgrænsning efter devalgte alderskriterier.

 

Revisionsdirektoratetfinder Kultur- og Fritidsforvaltningens budgetmateriale fyldestgørende, ogfremhæver i den forbindelse forvaltningens udarbejdelse af skabeloner tilomstillingsbidraget og ønsker til sammen som hensigtsmæssigt og karakterisereri øvrigt forvaltningens budgetmateriale som et godt grundlag for udvalgetsendelige vedtagelse af budgettet. Omvendt gør Revisionsdirektoratet i sinesammenfattende bemærkninger opmærksom på, at såvel nøgletal som målsætningerbør indgå på et højere niveau svarende til det høje bevillingsniveau samt på ettidligere tidspunkt i processen, således at disse størrelser i højere gradindgår som grundlag for udvalgets fordeling af budgetrammer.

 

Revisionsdirektoratethar fundet sammenligningen med Malmø Stad vanskelig på grund afafgrænsningsproblemer, dels fordi der findes forskellige typer af tilbud, delsfordi tilbudene henvender sig til forskellige aldersgrupper i de 2 kommuner.

 

Der er dogdraget den konklusion, at der generelt er flere forskellige typer af fritidstilbudtil børn og unge i Københavns Kommune end i Malmø Stad.

 

Endviderefremgår det af undersøgelsen, at fagudvalget i Københavns Kommune generelt harstørre muligheder for at prioritere, end det tilsvarende politiske udvalg iMalmø.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Revisionsdirektoratethar gennemført en undersøgelse af Københavns Kommunes ressourcetildeling tilfritidsområdet. Formålet med undersøgelsen har ifølge protokollatet været,

·       at kortlægge og karakterisere fritidstilbudenetil børn og unge i alderen 6 – 17 år i Københavns Kommune

·       at beskrive og vurdere budgetlægningsprocessen iKultur- og Fritidsudvalget, herunder udvalgets beslutningsgrundlag for valg afaktivitetsniveau for fritidstilbud

·       at sammenligne Københavns Kommunes og MalmøStads fritidstilbud samt det politiske beslutningsgrundlag for valg afaktivitetsniveau for fritidstilbud.

 

Kortlægningenog karakteristikken af fritidstilbud i kommunen har omhandlet Kultur- ogFritidsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.Undersøgelsen af budgetlægningsprocessen og beslutningsgrundlaget for valg afaktivitetsniveau har alene omhandlet Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Under Kultur-og Fritidsudvalget indgår følgende områder i undersøgelsen:

Idræt,der omfatter Københavns Idrætsanlæg (faciliteter) og Idrætssekretariatet (tilskudtil idrætsfaciliteter), folkeoplysning, der omfatter tilskud tilfolkeoplysende virksomhed med fokus på idrætsforeninger for børn og unge,tilskud til (anvisning af) offentlige lokaler, tilskud til private lokaler ogudviklingspu ljen til børn og unge, børnekultur, der indeholder en langrække tilbud og aktiviteter samt bibliotekerne.

 

Det samlederessourceforbrug for Kultur- og Fritidsudvalget er i undersøgelsen opgjort til404,0 mio. kr. De tilsvarende tal for de 2 andre udvalg er for Uddannelses- ogUngdomsudvalget 482,1 mio. kr. og for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 22,4mio. kr.

 

Revisionsdirektoratetgør dog opmærksom på, at det ikke for alle områder har været muligt at foretageen nøjagtig afgrænsning efter de valgte alderskriterier.

 

Denalmindelige budgetlægningsproces i Københavns Kommune bliver gennemgået, og derfokuseres specielt på budgetprocessen i Kultur- og Fritidsforvaltningen i forbindelsemed tilblivelsen af 2003-budgettet. Folkeoplysningsudvalgets særlige statusomtales i den forbindelse.

 

IRevisionsdirektoratets vurdering af budgetprocessen tilslutter direktoratet sigKultur- og Fritidsforvaltningens tilrettelæggelse af budgetlægningsprocessendels med afholdelse af  et indledendebudgetseminar for budgetområderne dels budgetseminaret for Kultur- ogFritidsudvalget vedrørende budgetområdernes budgetforslag. I forhold tiludvalgets beslutningsgrundlag til fordeling af budgetrammer finder Revisionsdirektoratet,at der bør skabes bedre sammenhæng mellem udvalgets målsætninger, mål ogresultatkrav og fordeling af rammerne til budgetområderne, da der ved en øgetsammenhæng mellem mål og økonomi skabes bedre mulighed for politiskprioritering og styring af området.

 

Dettesynspunkt, der bl.a. inddrager nøgletal og andre informationer om omkostningerved gennemførelse af de forskellige aktiviteter, er i overensstemmelse med deløbende tiltag, der gøres vedrørende kommunens budgetproces, og Kultur- og Fritidsforvaltningener enig i synspunktet.

 

Revisionsdirektoratetgør i sine sammenfattende bemærkninger opmærksom på, at såvel nøgletal somkonsekvenser for målopfyldelsen bør indgå på et højere niveau svarende til dethøje bevillingsniveau samt på et tidligere tidspunkt i processen, således atdisse størrelser i højere grad indgår som grundlag for udvalgets fordeling afbudgetrammer.

 

Revisionsdirektoratetfinder i øvrigt forvaltningens budgetmateriale fyldestgørende. Direktoratetbifalder forvaltningens udarbejdelse af skabeloner til budgetområdernesomstillingsbidrag og ønsker til omstillingspuljen til udvalget, således atinformationer fremgår ensartet fra de forskellige budgetområder. Forvaltningensbudgetmateriale giver efter Revisionsdirektoratets vurdering et godt grundlagfor udvalgets endelige vedtagelse af budgetforslaget, da informationer ommålopfyldelse, nøgletal og aktiviteter mv. beskrives inden for de enkeltebudgetområder.

 

Revisionsdirektoratethar fundet sammenligningen med Malmø Stad vanskelig på grund afafgrænsningsproblemer, dels fordi der findes forskellige typer af tilbud, delsfordi tilbudene henvender sig til forskellige aldersgrupper i de 2 kommuner.

 

Der er dogdraget den konklussion, at der generelt er flere forskellige typer af fritidstilbudtil børn og unge i Københavns Kommune end i Malmø Stad.

 

Endviderefremgår det af undersøgelsen, at fagudvalget i Københavns Kommune generelt harstørre muligheder for at prioritere, end det tilsvarende politiske udvalg iMalmø.

 

Baggrund

-

 

 

Økonomi

-

 

 

Høring

Der er ikkeforetaget høring.

 

 

BILAG

1.     Revisionsprotokollat nr. 2/2002 om kommunensressourcetildeling til fritidsområdet (FREMLAGT).

 


 


Til top