Mødedato: 19.05.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Kultur- og Fritidsudvalgets 1. regnskabsprognose 2020

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende 1. regnskabsprognose for 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender 1. regnskabsprognose 2020, herunder at der på nuværende tidspunkt forventes et merforbrug på servicebevillingen, som foreløbigt er opgjort til ca. 30 mio. kr. i 2020 som konsekvens af den generelle nedlukning i perioden fra den 12. marts til og med 10. maj 2020 i forbindelse med coronakrisen.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der ikke i forlængelse af indeværnende prognose søges om tillægsbevilling til håndtering af det forventede merforbrug på servicebevillingen, idet der afventes en håndtering på tværs af kommunen af de økonomiske konsekvenser af coronakrisen.
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at der i indeværende regnskabsprognose udelukkende tages højde for de økonomiske konsekvenser af coronakrisen, som vedrører perioden fra 12. marts 2020 til og med 10. maj 2020, idet det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at opgøre de samlede økonomiske konsekvenser for hele regnskabsåret.
  4. at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til at foretage mindre, tekniske ændringer i prognosen efter udvalgets godkendelse.

Problemstilling

Ifølge cirkulære for budgetopfølgning 2020 skal de enkelte fagudvalg hver især godkende regnskabsprognosen for deres områder, inden disse behandles i Økonomiudvalget som en del af kommunens samlede regnskabsprognose.

Løsning

I regnskabsprognosen fremgår Kultur- og Fritidsforvaltningens skøn for, hvordan regnskabsresultatet for hele året forventes at blive (bilag 1). Regnskabsprognosen er opdelt på styringsområder, dvs. service, anlæg og overførsler.

Prognose for 2020 

Service

Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer på nuværende tidspunkt et merforbrug på ca. 30 mio. kr. på servicebevillingen. Det forventede merforbrug skyldes en række økonomiske tab som følge af den generelle nedlukning på kultur- og fritidsområdet i perioden 12. marts - 10. maj 2020. 

Nedlukningen har en række afledte økonomiske konsekvenser på Kultur- og Fritidsudvalgets område. Kulturhuse, biblioteker, museer, idrætsfaciliteter og svømmehaller mv. har alle været lukkede siden den 12. marts. Borgerservice, International House og Vielseskontoret har opretholdt en begrænset betjening i forbindelse med akutte sager mv., men altså med et reduceret aktivitetsniveau.

Nedlukningen indebærer, at en række indtægter, som er forbundet med aktiviteterne i forvaltningen, og som er en afgørende del af det økonomiske grundlag for institutionerne, ikke kan realiseres. Dertil kommer, at forvaltningen har bidraget til kommunens beredskab via opretholdelsen af nødherberget på Bavnehøj, hvilket har medført merudgifter, som indtil videre er afholdt indenfor de eksisterende budgetter.

De forventede samlede økonomiske konsekvenser af nedlukningen i selve lukkeperioden fra den 12. marts til og med 10. maj 2020 er opgjort i tæt dialog med alle enheder i forvaltningen. Det forventes foreløbigt, at forvaltningen samlet set må forvente et nettotab på ca. 30 mio.kr. som direkte følge af nedlukningen, jf. tabel 1.

Tabel 1. Økonomiske konsekvenser af nedlukningen 12.03-2020 til 10.05-2020.

Mio. kr. 

Mindreindtægter

  • Lokale- og baneudlejning
  • Entre, billetter og øvrigt salg
  • Gebyrindtægter
  • Mindreindtægter vedr. arkæologi
  • Mindreindtægter vedr. svømmehaller

-30

Merudgifter

  • Tab ifm. aflyste arrangementer mv.
  • IT- og callcenterudgifter mv.
  • Nødherberg Bavnehøj (beredskabet)

-3

Mindreudgifter

  • Personale og løn
  • Energi mv.

3

Nettovirkning i alt

-30

Det skal understreges, at opgørelsen er behæftet med nogen usikkerhed, bl.a. som følge af, at opgørelsen er foretaget inden selve lukningsperioden er afsluttet.

Endelig skal det bemærkes, at opgørelsen udelukkende omfatter de direkte konsekvenser inden for forvaltningen i den foreløbigt udmeldte lukkeperiode fra 12. marts til og med 10. maj 2020. En genåbning vil formentlig finde sted gradvist, og aktiviteterne både i kulturinstitutioner, biblioteker og idrætsfaciliteter mv. må formodes, at skulle tilrettelægges på nye måder, som kan bidrage til at forhindre smitten. Dette kan have betydelige konsekvenser for forvaltningens drift, besøgs- og indtægtsforudsætninger mv.

Allerede på nuværende tidspunkt er forvaltningen bekendt med, at en række større aktiviteter henover sommeren enten udskydes eller aflyses, hvilket vil have økonomisk betydning både direkte og indirekte, fx i form af færre turister, lavere indtægter mv.

Hvordan selve epidemien og genåbningen vil forløbe, er svært at forudsige på nuværende tidspunkt, ligesom det er svært at forudsige, hvordan københavnernes og de mange besøgendes adfærd vil blive påvirket heraf. Det er derfor selvsagt ikke muligt på nuværende tidspunkt at opgøre de samlede økonomiske konsekvenser for kultur- og fritidsområdet. Men det må umiddelbart påregnes, at det samlede tab for forvaltningens drift vil være højere end det direkte tab på ca. 30 mio. kr., som foreløbigt er opgjort for selve lukkeperioden.

Anlæg

Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer på nuværende tidspunkt balance på anlægsbevillingen i 2020.

Det skal bemærkes, at anlægsmåltallet for 2020 er ophævet. Det betyder, at der ikke længere er noget loft over, hvor stor en andel af forvaltningernes anlægsprojekter der kan eksekveres i 2020. Kultur- og Fritidsforvaltningen har fremrykket projekter for i alt 16 mio. kr. til 2020 i forbindelse med 1. anlægsoversigt. Det drejer sig om henholdsvis 14 mio. kr. til tilskud til DGI-byen, 2 mio. kr. til forenings- og aftenskolepakken samt 27 t. kr. til renovering af lokaler til aftenskoleundervisning. Ydermere afsøges mulighederne for at fremrykke en andel af anlægsprojektet vedrørende opgradering af to stadionbaner til kunstgræs. Konkret er der tale om en fremrykning af halvdelen af budgettet (8,9 mio. kr.), idet mulighederne for at igangsætte arbejdet med den ene af de to stadionbaner i 2020 undersøges nærmere. En eventuel fremrykning vil blive indarbejdet i 2. anlægsoversigt, og anlægsudgiftsbudgettet vil være fremrykket frem mod 2. regnskabsprognose.

Det vurderes på nuværende tidspunkt, at det er realistisk, at det opdaterede anlægsudgiftsbudget i 2020 udnyttes fuldt ud. Det skal dog bemærkes, at anlægsområdet generelt er behæftet med usikkerhed, hvilket bl.a. skyldes, at mange anlægsprojekter er kendetegnet ved at være afhængige af eksterne forhold mv. Hertil bidrager nedlukningen i forbindelse med udbruddet af coronavirus også til en vis usikkerhed. Der forventes dog på nuværende tidspunkt ikke at være yderligere udgifter eller forskydninger på anlægsområdet.

Overførsler

På overførselsbevillingen forventes balance i 2020.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalgets regnskabsprognose indarbejdes af Økonomiforvaltningen i Københavns Kommunes samlede regnskabsprognose, der forelægges Økonomiudvalget den 26. maj 2020.

Mette Touborg

  / Annegrete Vallgårda

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2020: 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. 

Til top